Thomas Voeckler je po petih letih znova zablestel na Touru. Foto: Reuters
Thomas Voeckler je po petih letih znova zablestel na Touru. Foto: Reuters
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara hoče rumeno majico zadržati vsaj do vzpona na Arcalis v Andori. Foto: EPA
Robert Gesink
Robert Gesink je z velikimi bolečinami prišel v cilj, šeste etape pa ne bo štartal. Foto: EPA

Francoz, ki je leta 2004 pet dni nosil rumeno majico, je bil v skupini šestih kolesarjev, 4 km pred ciljem pa mu je uspel odločilni pobeg. V skupini s kolesarjem ekipe Bbox so vozili še Anthony Geslin in Jevgenij Hutarovič (Francaise de Jeux), Marcin Sapa (Lampre), Mihail Ignatjev (Katuša) in Albert Timmer (Skil-Shimano).

Med etapo ni verjel v uspeh
"Že res dolgo časa sem čakal na to zmago. To je res fantastično. V šprintu sem se bal Hutaroviča, zato sem moral napasti. Ves dan smo se potili v vročini in zares nisem verjel, da bomo ostali spredaj. Pomagal mi je tudi veter, drugače mi ne bi uspelo" je dejal presrečni Francoz, ki je natanko pred petimi leti oblekel rumeno majico po pobegu. To je tudi najlepše darilo športnemu direktorju Jean-Reneju Berneaudeauju, ki prav danes praznuje 53. rojstni dan.

"Manx Express" ostal brez tretje zmage
V šprintu za tretje mesto je bil spet najboljši Mark Cavendish, ki je bil v cilju jezen zaradi izgubljene priložnosti. Želel si je osvojiti še tretjo etapno zmago. Britanec je še povečal prednost v boju za zeleno majico. Zbral je že 96 točk, drugouvrščeni Thor Hushovd pa 70.

Rabobank ima neverjetno smolo
Nizozemski specialist za vzpone Robert Gesink je padel s spusta na Col de Treillesu. Tudi ob pomoči dveh moštvenih kolegov se ni uspel vrniti v glavnino, izgubil je skoraj 10 minut. Po koncu etape je odšel v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima zlomljeno zapestje. Zanj je dirka že končana. V ekipi Rabobank gre na letošnjem Touru res vse narobe, saj njihov glavni adut Denis Menčov zaostaja že skoraj štiri minute.

Simon Špilak je zasedel 86. mesto, skupno je 107. (+5:05). Karavana se seli v Španijo, cilj šeste etape bo v Barceloni. Vsi favoriti so z mislimi že pri Pirenejih, ki se začnejo v petek, ko kolesarje čaka ciljni vzpon ekstrakatergorije na Andorro Arcalis.


5. etapa,
Le Cap d'Agde-Perpignan, 196 km:

1. T. VOECKLER FRA 4:29:35
2. M. IGNATJEV RUS +0:07
3. M. CAVENDISH VB
4. T. FARRAR ZDA
5. G. CIOLEK NEM vsi
6. D. NAPOLITANO ITA
7. J. J. ROJAS ŠPA
8. L. MONDORY FRA
9. O. FREIRE ŠPA isti
10. T. HUSHOVD NOR
...
24. F. CANCELLARA ŠVI
41. L. ARMSTRONG ZDA
86. S. ŠPILAK SLO čas


Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. F. CANCELLARA ŠVI 15:07:49
2. L. ARMSTRONG ZDA isti čas
3. A. CONTADOR ŠPA +0:19
4. A. KLÖDEN NEM 0:23
5. L. LEIPHEIMER ZDA 0:31
6. B. WIGGINS VB 0:38
7. H. ZUBELDIA ŠPA 0:51
8. T. MARTIN NEM 0:52
9. D. ZABRISKIE ZDA 1:06
10. D. MILLAR VB 1:07
...
107. S. ŠPILAK SLO 5:05