Pat McQuaid se je po številnih dopinških aferah znašel pred novimi težavami. Foto: EPA
Pat McQuaid se je po številnih dopinških aferah znašel pred novimi težavami. Foto: EPA

"Z enoglasno odločitvijo smo sprejeli sklep, da ne bomo obnovili licenc za leto 2009. Moštva so stopila skupaj in bodo sama tlakovala pot kolesarstva," so zapisali v sporočilu za javnost. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je leta 2005 ustanovila ProTour, ki je vsem ekipam zagotavljal nastop na največjih dirkah na svetu. Tudi ekipa Astane, ki ni bila povabljena na Tour, se je odločila, da bo sledila ostalim ekipam.

UCI nam je prodal produkt ProToura, na koncu pa nismo dobili niti približno tega, kar smo pričakovali. Pokrovitelji ekip zanimajo predvsem nastopi na največjih treh dirkah," je dejal športni direktor ekipe Bouygues Telecom Jean Rene Berneaudeau. Organizatorji Gira (RCS), Vuelte (Unipublic) in Toura (ASO) so se že pred začetkom letošnje sezone odločili za izstop iz ProToura.

Predsednik UCI-ja Pat McQuaid je napovedal kazni: "Delovali bomo po naših pravilih. O vsem se moramo najprej pogovoriti. Vse bomo izključili iz naše zveze."

Prvi zmagovalec ProToura, ki je nasledil svetovni pokal, je bil leta 2005 Danilo Di Luca, leta 2006 je bil najboljši Alejandro Valverde, lani pa Cadel Evans. Letos po devetih dirkah vodi Damiano Cunego.

A. G.