Veteran Gorazd Štangelj bo prihodnje leto vozil za kazahstansko Astano, ki pa še čaka na licenco za nastop v Pro Touru. Foto: Dare Rupar
Veteran Gorazd Štangelj bo prihodnje leto vozil za kazahstansko Astano, ki pa še čaka na licenco za nastop v Pro Touru. Foto: Dare Rupar
Borut Božič
Borut Božič se je z zmago na 6. etapi Vuelte vpisal v slovensko športno zgodovino. Foto: Reuters
Tadej Valjavec
Za Tadejem Valjavcem je odlična sezona, a ima za sam vrh mogoče še malce prešibko moštvo. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je na SP-ju zablestel s 6. mestom v kronometru. Foto: MMC RTV SLO

Na enem mestu smo videli skoraj vse najboljše slovenske kolesarje, ki so v tem letu resnično zablesteli tudi v mednarodnih okvirih.

Božičev zgodovinski mejnik
Zanimivo je predvsem to, da iz leta v leto vse bolj zaskrbljeno gledamo v nove sezone, na koncu pa se ponavadi izkaže, da je bila vsakršna skrb enostavno odveč. Tako je bilo tudi pred letom dni, in ko smo v nedeljo vse skupaj pospremili v zgodovino, smo znova ugotavljali, da je bilo marsikaj v tej sezoni zares uspešno. V tem jutru, ko je pomemben vsak delček minutke, ne bomo še enkrat obnovili vseh dosežkov sezone. Vsekakor pa mimo prve slovenske etapne zmage na eni od treh največjih dirk v sezoni ne moremo. Za vedno bo ta uspeh zapisan ob imenu Borut Božič.

Podsmreka za piko na i letošnji sezoni
Tudi Idrijčan je v nedeljo na obrobju prestolnice poskrbel, da številnih obiskovalcev ni še dodatno zeblo v dlani. Slovenski junaki kolesa se namreč v Podsmreko niso prišli le pokazat na parado šampionov, ampak so tekmovali. In to vsi po vrsti. Mladi, ki prihajajo, so se lahko v dobri uri merili z najboljšimi, in če so pravi, so se lahko tudi marsikaj naučili.

Tadej Valjavec, ki je že petič osvojil tudi eno prestižnejših lovorik slovenskega kolesarstva zlato kolo, je bil glavni profesor. To mu seveda pripada tudi po izkušnjah, saj dekana slovenske kolesarske akademije Gorazda Štanglja ni bilo na startu. In to povsem razumljivo, saj je dan prej podpisal novo pogodbo in tudi v prihodnje kazahstanska Astana ne bo brez slovenskega pridiha.

Brajkovič še vedno vodonosec Armstrongu
Še na nedavnem svetovnem prvenstvu v Švici je Štangelj razmišljal celo o koncu kariere, kar pa mu večinoma nismo verjeli. Da tako cenjen kolesarsko izbrušen tekmovalec ne bi našel dostojnega kluba, je bilo skorajda nemogoče. Kazahstanci resnično trenutno še nimajo tekmovalnega dovoljenja prestižne skupine Pro Tour, ki ga je v petek dobila novoustanovljena zasedba Radia Shaka, kamor se je prav iz Astane preselil tudi Jani Brajkovič. Belokranjec je imel denarno boljše ponudbe, toda njegovo navdušenje nad Lanceom Armstrongom, ki bo obenem tekmovalec in idejni vodja novega moštva, še ni minilo. In to ne glede na to, da večina že danes razmišlja, da sedemkratni zmagovalec Toura, dirke vseh dirk, tudi naslednje leto Janija ne bo vzel v moštvo, ki naj bi Lancea pripeljalo do osme francoske krone.

Bole in Koren v Pro Tour
Lavreat Tadej Valjavec bo imel nekaj več časa za naraščaj in svoj turistični objekt na Pokljuki. Francoski Ag2r ga je zadržal v svojih vrstah, v Pro Touru pa se bosta na novo pojavila Grega Bole in Kristjan Koren. Ni jih malo, ki čakajo na Boletovo eksplozijo tudi med najboljšimi, čeprav ga v Lampreju, kjer je tudi nekdanji klubski kolega iz ljubljanskega Roga, ki slavi 60- letnico delovanja, Simon Špilak, čaka še nekaj učenja. Gorenjsko-prekmurska naveza zbuja obilo nejevernih pogledov, ampak fanta se zagotovo že dobro zavedata, da igranja pod dežnikom poklicnega kolesarstva enostavno ni. In če združita svoje sposobnosti, bi si ju kolesarski svet lahko še kako dobro zapomnil. Vsekakor tudi Korena, ki je do zadnjega upal, da se bo vrhunskega obračanja pedal učil ob Štanglju. Pot bo zdaj nekaj trša, morda pa prav zato na koncu tudi uspešnejša.

Nova razmerja tudi v domačih logih
Tudi v domačih logih je zanimivo. Kranjčane, okrepljene s povratnikom Juretom Zrimškom, še letos čaka pot na Kitajsko. Prestop Ptujčana Mitje Mahoriča v Adrio Mobil pa sodi v kategorijo največjih presenečenj slovenske kolesarske scene vseh časov. Ampak časi so zdaj povsem drugačni in predvsem pragmatični.