Simon Špilak (Lampre) naj bi se skupaj s Tomažem Nosetom (Adria Mobil) boril za naziv najboljšega Slovenca. Foto: EPA
Simon Špilak (Lampre) naj bi se skupaj s Tomažem Nosetom (Adria Mobil) boril za naziv najboljšega Slovenca. Foto: EPA
Alessandro Petacchi
Značilen prizor z Alessandrom Petacchijem v glavni vlogi. Ga bomo videli tudi v Sloveniji? Foto: EPA
18. Dirka po Sloveniji se predstavi

Prvi dan - 16. junija - bodo kolesarji 15 ekip po Ljubljani vozili 6,8 km dolg prolog. Naslednji dan bodo na račun prišli šprinterji (Koper-Nova Gorica), sledila pa bo kraljevska etapa. Ta se bo začela v Tržišču, po vzponu na Črnivec se bo končala z 16-kilometrskim vzponom na Golte. Cilj slovenske pentlje, na kateri bodo kolesarji prevozili 548 km, bo tradicionalno v Novem mestu.

Fink: Etape na Golte se ne bi sramoval niti Tour
"Po mojem mnenju je ta vzpon težji kot na Vršič in Krvavec, ki smo ju imeli v prejšnjih letih. Še posebno težka sta strma zadnja dva kilometra. Etape se ne bi sramoval niti Tour," je tekmovalcem hude napore napovedal direktor novomeškega kluba Adria Mobil Bogdan Fink.
Satre, Nibali, Pettachi ...
Nastopilo bo kar nekaj zvenečih imen svetovnega kolesarstva. Med njimi bodo zmagovalec Toura iz leta 2008 Španec Carlos Sastre, lanski zmagovalec Vuelte Vincenzo Nibali, šprinter Alessandro Pettachi ... Čeprav so z nastopom "težkokategornikov" možnosti slovenskih kolesarjev manjše, so ti veseli, da bodo tekmovali v takšni konkurenci.

Nose računa na Novo Gorico
Lani najboljši Slovenec je bil Grega Bole, ki je dobil dve etapi, na koncu pa končal na 9. mestu. "Nekaj podobnega bom poskusil storiti tudi letos, čeprav bo to težko. Na dirko namreč prihaja moj moštveni kolega Petacchi, ki rad zmaguje, a verjamem, da bo moštvena taktika v drugi etapi s ciljem v Novi Gorici posvečena meni, zadnja v Novem mestu pa njemu," se nadeja Bole, član Lampreja.

Med 15 ekipami štiri slovenske
Od slovenskih kolesarjev, ki si kruh služijo v najmočnejših tujih ekipah, bodo tako poleg Boleta nastopili še njegov moštveni kolega Simon Špilak, Kristijan Koren (Liquigas) in Marko Kump (Geox). Na štartu bo 15 ekip. Liquigas, Lampre in Saxo Bank so predstavniki Pro Toura, Acqua&Sapone, Cofidis, Farnese-Vini, Geox, Topsport, D'Angelo Antenucci so profesionalne kontinentalne ekipe, hrvaška Loborika in turško-bolgarska ekipa Konya Torku sta kontinentalni, Slovenijo pa bodo zastopali kolesarji Adrie Mobila, Radenske, Save Kranja in Perutnine Ptuja.

18. Dirka po Sloveniji se predstavi