Fabian Cancellara je s sijajno vožnjo v zadnjih 500 metrih presenetil šprinterje. Foto: EPA
Fabian Cancellara je s sijajno vožnjo v zadnjih 500 metrih presenetil šprinterje. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Švicar rumeno majico nosi že četrti dan. Verjetno jo bo lahko zadržal do sobote, ko bo Tour zavil v Alpe. Foto: EPA

Švicar, ki je v 2. etapi padel in si poškodoval zapestje, se je za napad odločil, potem ko je četverici ubežnikov zmanjkalo moči na ciljni ravnini. Tudi šprinterja Erik Zabel in Danilo Napolitano nista mogla mimo in Cancellara je še utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Pred Nemcem Andreasom Klödnom ima zdaj že 33 sekund naskoka.

Ubežniki so preveč taktizirali
Turistični ritem glavnine bi kmalu izkoristili Nicolas Vogondy, Mathieu Ladagnous, Stephane Auge in Frederik Willems. Slednja dva sta se pridružila pozneje, saj je Auge hotel dobiti točke na vzponu 4. kategorije, kar mu je tudi uspelo. S tem je prevzel pikčasto majico za najboljšega hribolazca. 35 km pred ciljem so si zagotovili že več kot tri minute prednosti. Glavnina je reagirala. Predvsem ekipe Quickstep, Lampre in Milram so silovito pospešile. 5 km pred ciljem je bila prednost le še minuto, vodilni četverici pa so po več kot 200 km bežanja povsem pošle moči na dolgih ravnih cestah. Cancellara je videl, da spredaj preveč taktizirajo, zato je napadel in v slogu specialista za vožnjo na čas odbil vse napade šprinterjev.

"Ko sem videl, da bi vodilni kolesarji morda lahko prišli do cilja, sem si dejal, da moram napasti in s tem ubraniti rumeno majico. Vedel sem, da je v zadnjem kilometru še odsek s kockami, kjer bi lahko napadel. Prav gotovo je bil to najtežji kilometer v mojem življenju. Zelo lepo je zmagati v Compiegnu, kjer se začne dirka Pariz-Roubaix, na kateri sem lani zmagal," je bil srečen Cancellara.

Tadej Valjevec je v cilj prišel z glavnino. Končal je na 59. mestu, skupno pa je 77. V sredo čaka kolesarje 4. etapa od Villers-Cotteretsa do Joignyja (193 km).


3. etapa: Waregem-Compiegne, 236 km:
1. F. CANCELLARA ŠVI 6:36:15 2. E. ZABEL NEM vsi 3. D. NAPOLITANO ITA 4. T. BOONEN BEL 5. R. HUNTER JAR 6. R. FÖRSTER NEM 7. R. McEWEN AVS isti 8. B. EISEL AVT 9. M. CAVENDISH VB 10. H. HAUSSLER NEM ... 59. T. VALJAVEC SLO čas Skupni vrstni red po 3 etapah: 1. F. CANCELLARA ŠVI 15:12:08 2. A. KLÖDEN NEM +0:33 3. D. MILLAR VB 0:41 4. G. HINCAPIE ZDA 0:43
5. B. WIGGINS VB isti čas
6. V. GUSEV RUS 0:45
7. T. BOONEN BEL 0:46
8. V. KARPEC RUS isti čas
9. T. HUSHOVD NOR 0:49
10. M. ASTARLOZA ŠPA isti čas ... 77. T. VALJAVEC SLO 1:14