Sani Bečirović je od združitve Cedevite in Olimpije športni direktor kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Sani Bečirović je od združitve Cedevite in Olimpije športni direktor kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi covida-19, ki je vdrl v slačilnico slovenskih prvakov, so bile prestavljene zadnje tri tekme zmajev, ki se bodo v sredo s srečanjem proti Gran Canarii prvič v letu 2022 predstavili domači publiki. V dresu Cedevite Olimpije bo debitiral tudi Zoran Dragić, ki je pred dobrim tednom podpisal pogodbo in predstavlja seveda veliko okrepitev za ljubljanski klub. "Mislim, da imamo najboljše moštvo v zadnjih desetih ali 15 letih. Verjetno najboljše, kar smo ga gledali v Stožicah. Zelo se veselim, da, ko bodo razmere dopuščale, se naša stoženska dvorana končno enkrat napolni. Ne glede na to, kdo bo stal na nasprotni strani, ampak predvsem, da pridejo domači navijači izkazat čast fantom, ki so danes v našem dresu," je povedal Bečirović, potem ko je klub z Dragićem pripeljal izjemno zveneče ime, ki seveda predstavlja tudi velik magnet za gledalce.

Duščak in Habot k Olimpiji, Ciani ostaja pri Iliriji

Tri obetavne košarkarje je Olimpija letos posodila Iliriji. Medtem se je Dan Duščak že vrnil v Stožice, moral bi se tudi Blaž Habot, ki pa je zaradi zdravstvenih težav dlje časa na stranskem tiru. Kot je povedal Sani Bečirović, bo Saša Ciani do konca sezone nosil dres Ilirije.

Zmaji so približno na polovici sezone, trenutno pa so v Ligi ABA, kjer je bilo v zadnjih krogih ogromno tekem prestavljenih zaradi koronavirusa, z devetimi zmagami in petimi porazi četrti – FMP ima s tekmo manj enako število točk –, v Evropskem pokalu pa jim tri zmage na osmih srečanjih prinašajo sedmo mesto v skupini: "Za zdaj še nismo na točno tisti točki, ki bi si pred začetkom sezone želeli biti. Manjka nam ena zmaga v ABA ligi in zagotovo ena tudi v Evropskem pokalu. Tako, če potegnemo črto, mislim, da smo precej blizu realizacije začrtanega cilja na sredini sezone."

Sorodna novica Dragić: Vesel sem, da sem končno del Olimpije

Prvo polovico sezone Olimpije bi lahko označili za kar precej turbulentno. Predvsem neuspešen je bil november, ko so si zmaji privoščili preveč porazov, ob tem pa tudi pravi blamaži na gostovanjih pri Budućnosti in Megi. Sledile so kadrovske menjave, december pa je bil bistveno uspešnejši. Najprej je že pred omenjenima visokima porazoma klub zapustil Marcus Keene, nakup, ki se Olimpiji zares ni posrečil. Sledili so še odhodi Žige Dimca in Luke Rupnika, ki sta sama izrazila željo po prekinitvi sodelovanja, ter Jackieja Carmichaela, še ene tuje okrepitve, ki je bil dolžnik uvodnih dveh mesecev. Nato sta prišla center Alen Omić in organizator igre Yogi Ferrell, nazadnje pa še Dragić, trije košarkarji z zavidljivimi CV-ji.

Cilji od začetka projekta vedno visoki

Z Dragićem je bila Olimpija že večkrat v stiku, tudi letos, preden je potem odšel v Žalgiris. Trener Jurica Golemac je v zadnjem času večkrat dejal, da si želi še eno dobro okrepitev, a je bil tedaj slovenski reprezentant še pod pogodbo v Kaunasu, je pa obstajala možnost, da sodelovanje prekine: "Konstantno smo na trgu. Ta stavek ponavljam že od začetka delovanja na tej funkciji. Upali smo, ne morem pa reči, da smo vedeli, saj je imel Zoran na začetku drugačno vlogo, kot pozneje, ko so se vrnili določeni poškodovani nosilci Žalgirisa. Dobili smo informacijo, da obstaja možnost prekinitve. Bili smo v nizkem startu, če se to zgodi, da ga poskusimo zvabiti v naše vrste. Z drugimi igralci smo nekako koketirali, če pa sem čisto iskren, na trgu ni bilo igralca, ki bi nam v danem trenutku prinesel to, kar nam bo Zoran oziroma, kar pričakujem od njega."

Presrečni smo, da imamo lahko v našem klubu tri nosilce reprezentance. Od samega začetka je bila naša želja, da je takšno okostje ekipe. Vedno smo poudarjali, da si želimo pripeljati vse domače fante, ki so nam na dosegu rok. Letos se je zadeva poklopila s prihodom Zorana Dragića. Tako smo Edu Muriću in Jaki Blažiču dodali še enega takšnega nosilca. S tem nočem zmanjšati vloge ostalih, ki so tu oziroma so bili. Mislim seveda na Luko Rupnika in Žigo Dimca, ki sta sicer odšla, ter Alena Hodžića, ki je prav tako eden izmed naših pomembnih členov.

Sani Bečirović

"Cilji kljub tem okrepitvam ostajajo isti. Od začetka tega projekta so vedno visoki. Niso povezani s prihodom Zorana ali katerega koli drugega igralca. Od samega začetka, ko smo sestavljali ekipo, smo vedno ciljali na polfinale Lige ABA in želeli v Evropskem pokalu priti čim dlje," je zatrdil Bečirović in dodal, da kljub prihodom treh novih igralcev niso presegli začrtanega proračuna: "To je izziv za klub in zame osebno. Moram poudariti, da nam je tudi tokrat uspelo ostati znotraj proračuna. V teh letih smo vedno spoštovali zlato pravilo, da nikoli ne gremo čez številko, ki je bila nekako okvirno določena na začetku sezone."

Kot je razkril, so si letos sicer pustili manj prostora za okrepitve med sezono kot v prejšnjih dveh sezonah, vseeno pa je torej prišlo do precejšnjih kadrovskih sprememb: "Imeli smo precej smole pri izgubi nekaterih igralcev, oziroma so nekateri, ki so bili že del naše ekipe, naenkrat spremenili svoje mišljenje. Druga stvar je, da sta nas presenetila odhoda Rupnika in Dimca, ki sta izrazila željo po menjavi okolja. Na račun tega so se sprostila nekatera sredstva, s katerimi smo uspešno popravili oziroma dopolnili ekipo. Nekaj sredstev je bilo namenjenih za določene korekcije, a niti približno ne toliko, kot se je potem izpostavil z njunima odhodoma."

Odhodov ne bo več, morda le še kakšen prihod

"Za razliko od prejšnjih let smo že v začetku imeli popolnoma sestavljeno ekipo. Zgodba je bila letos malce drugačna, saj so se zgodile stvari, na katere nismo imeli vpliva in smo morali ekipo sestavljali drugače. Tu mislim na Mangoka Mathianga, na katerega dve leti nismo mogli računati. Iskal se je igralec (Jarrod Jones, op. a.), ki bi ga dopolnil v primeru, da se vrne, letos pa nekdo, ki ga bo zamenjal (Zach Auguste, op. a.). Vedno gledamo na to številko proračuna, ki je za nas svetinja. Po porazih v Podgorici in Beogradu smo imeli v mislih določene popravke. Z igralci, ki so bili na naših listah visoko in smo bili v stiku, smo potem stopili v bolj konkretne pogovore. Z odhodoma Rupnika in Dimca se je potem vse lažje izvedlo. Odšli so štirje, prišli trije in mislim, da zadeva zdaj ne le na papirju, tudi na igrišču zgleda dosti bolje, kar smo ne nazadnje pokazali s številom zaporednih zmag," je dodal Bečirović.

Zmaji ciljajo (vsaj) na polfinale Lige ABA in četrtfinale Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji ciljajo (vsaj) na polfinale Lige ABA in četrtfinale Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Ko se je klub razšel s Keenom, ki je bil pripeljan kot prvi organizator igre, se je pojavila govorica, da se v zmajevem gnezdu zanimajo za Žana Marka Šiška. Kot je razkril Bečirović, ni bila resnična. Otrok Olimpije ima pogodbo z evroligašem Bayernom, pred odhodom v München, ko je zapustil potapljajočo se Primorsko, je bil stik vzpostavljen, letos pa ga ni bilo: "Ni skrivnost, da je bila takrat želja oboje stranska. Preprosto pa je potem realnost nekaj drugega. Ko enkrat na vrata potrka evroligaš, vse ostale simpatije in odnosi padajo v vodo. Razumem ga, da se je odločil, kot se je. Takrat so bili pogovori konkretni in, če se ne bi pojavil Bayern, bi bil verjetno danes član našega kluba."

Zdaj ima torej Olimpija na papirju zares kakovostno zasedbo, popolnoma primerljivo z ekipami, ki sodijo v vrh ABA lige in tudi Evropskega tekmovanja. Vendarle ima osem igralcev izkušnje bodisi z Evrolige bodisi iz Lige NBA. Športni direktor je ob tem odločno zatrdil, da odhodov iz Stožic v tej sezoni ne bo več: "V tej zasedbi bomo ostali do konca sezone, morda bomo le dodali še kakšnega igralci, o odhodih pa se ne bomo več pogovarjali. Pri Rupniku in Dimcu smo šli na roko igralcema, s katerima smo imeli korektne odnose in sta pustila velik pečat v klubu. Dokaj hitro smo zato tudi našli skupen jezik za njun odhod. Zdaj smo že sredi januarja in preprosto ni več časa za popravke, kaj šele, da bi morali na trg in iskati domačega igralca."