Jaka Blažič je eden izmed štirih, ki so ostali iz lanske sezone. Poleg njega so to še Gregor Glas, Rok Radović in D. J. Stewart. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je eden izmed štirih, ki so ostali iz lanske sezone. Poleg njega so to še Gregor Glas, Rok Radović in D. J. Stewart. Foto: www.alesfevzer.com

Zanj bo to že sedma v zmajevem gnezdu. Potem ko se je iz Slovana kot obetaven mladenič leta 2011 za dve leti preselil na drug konec prestolnice, se je v Ljubljano vrnil ob združitvi najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva z zagrebškim klubom in postal prvi kapetan v novem projektu. Po odličnih predstavah je po treh letih odšel v Turčijo, kjer se ni naigral, lani pa se je vrnil domov in bil, četudi je v zrelih letih, še vedno nosilec igre ter tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA na koncu prvi strelec moštva.

Sorodna novica Mitroviću zgled vodilo Gregga Popovicha: "Nihče ni nad ekipo"

"Načeloma smo vsi pripravljeni za delo. Smo spočiti in sveži. Zelo pomembno je, da imamo pravo mentaliteto od prvega dne. In da gremo trening po trening. Da počasi napredujemo in pridemo do začetka sezone, kar se da dobro pripravljeni," je ob začetku priprav dejal edini zmaj, ki je trenutno starejši od 30 let. 34 jih je letos dopolnil Blejec, ki je poleti podpisal novo dvoletno pogodbo. Medtem ko se je klub odrekel preostalim trem, ki so tvorili izkušeno domače jedro, je kapetana zadržal: "Moja želja je bila ostati. Tudi njihova, torej trenerja, športnega direktorja in celotne uprave, tako da nismo kaj veliko razmišljali in mislim, da smo se kar dobro dogovorili."

Ekipa, ki bo konkurenčna tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu

"S trenerjem sem govoril, a mi ni nič kaj povedal, kakšna bo moja vloga. Rekel je, da me vidi v ekipi. Zdaj pa imamo vsi tukaj igrišče, da se dokažemo. Mislim, da je to edino pravilno. Želja po dokazovanju mora biti prisotna vedno. Če bo tako, se nimamo česa bati," pravi nekdanji košarkar Barcelone, Baskonie in Zvezde, ki je eden izmed le štirih, ki so ostali iz lanske sezone. Povsem nov je igralski kader, z izjemo enega pomočnika to velja tudi za strokovni štab: "To je nekaj, s čimer se srečujemo v tem klubu že dalj časa in bo verjetno kar konstanta. Vseeno nimamo takega proračuna, da bi lahko zadržali igralce, ki imajo recimo dobre sezone. Tako da je neki nov veter, tudi z novim trenerjem, uveljavljenim. Imamo dobre okrepitve, zdaj je pa zelo pomembno, da se ustvari prava kemija med igralci in da potem hitro pridemo v neki dober tekmovalni ritem."

V Evropskem pokalu je lani v povprečju dosegal 16,1 točke na tekmo, v Ligi ABA pa 14,2. Foto: www.alesfevzer.com
V Evropskem pokalu je lani v povprečju dosegal 16,1 točke na tekmo, v Ligi ABA pa 14,2. Foto: www.alesfevzer.com

"Poznam način igre soigralcev, zdaj pa imamo čas, da se vsi skupaj spoznamo in naredimo eno dobro zgodbo. Mislim, da smo oziroma so sestavili tako kompatibilno ekipo, ki bo lahko konkurirala v obeh tekmovanjih. Upam, da bo res tako. Pozitivna stvar je, da smo od prvega dne priprav vsi skupaj. To je kar neka redkost zaradi teh reprezentančnih akcij. To moramo izkoristiti. Lani smo veliko govorili že pred sezono o nekih ciljih. Letos ne bom nič napovedoval. Se bom držal nekako tega, da smo v sedanjosti in gremo korak za korakom. Naša naloga je zdaj, da poslušamo trenerja in da igralci sprejmemo vloge, ki jih bo dodelil, ker če bo tako, bo prisotna dobra volja. Vsak igralec, ki je zadovoljen, pa tudi bolje igra," je nadaljeval izkušeni branilec.

Zaradi težav s hrbtom ni igral za reprezentanco

Ekipa Cedevite Olimpije

Organizatorji igre: Lovro Gnjidić, DeVante' Jones, Aleksej Nikolić

Branilci: Jaka Blažič, Gregor Glas, Brynton Lemar

Krili: Rok Radović, D. J. Stewart

Krilna centra: Bine Prepelič, Devin Robinson

Centri: Žiga Daneu, Martinas Geben, Derek Ogbeide

V zadnjih dveh letih je imel veliko težav s poškodbo hrbta. Zato je bil tedaj v Turčiji tudi dolgo odsoten. Po dolgi in naporni sezoni se je zato odločil za počitek in je odpovedal reprezentančno akcijo, ki se je začela praktično takoj po finalu državnega prvenstva: "Po koncu sezone sem znova začutil bolečino. Zato sem izkoristil poletje in obnovil fizično pripravo. Zdaj sem brez bolečin in startam priprave normalno s preostalimi fanti. Poleti sem se posvetil vsemu, kar sodi k rehabilitaciji. Vaje, fizioterapija in seveda tudi počitek, tako da sem zdaj v dobrem stanju."

Blažič, ki je bil zraven in igral pomembno vlogo pri vseh glavnih uspehih reprezentance, je navijal za soigralce, ki so lovili drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre, toda v Pireju niso bili konkurenčni za zmago na turnirju: "Sem podrobno spremljal reprezentanco, zanjo navijal in bil tudi v Pireju na tisti tekmi z Grčijo. Fantje so dali vse od sebe, tako kot vsako poletje in vsake kvalifikacije, ampak na žalost se letos ni izšlo. Malo je bilo težav s poškodbami. Nekateri igralci so bili načeti, Luka še malo utrujen, je pa pomemben pristop. Mislim, da so pokazali, kako se nosi reprezentančni dres, a na koncu se ni izšlo."

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo, ki se bo končalo v Rigi. Slovenija uradno še ni uvrščena na turnir, a je z enim korakom skorajda že tam. Ta EuroBasket bi bil lahko labodji spev za marsikaterega košarkarja, ki je v reprezentanci igral v zadnjih letih vidno vlogo. Blažič je za zdaj o svoji prihodnosti v izbrani vrsti še nekoliko skrivnosten: "Težko je zdaj govoriti o tem. Če bo zdravje služilo, zagotovo, ampak bomo videli. Kot pravim, grem iz dneva v dan, ko bo prišel čas, pa bomo tudi o tem govorili."