Na parket se je Domen Lorbek vrnil v dresu slovenske reprezentance, ko je avgusta odigrala turnirja v Ljubljani in Beogradu. Foto: Vladimir Nikolič
Na parket se je Domen Lorbek vrnil v dresu slovenske reprezentance, ko je avgusta odigrala turnirja v Ljubljani in Beogradu. Foto: Vladimir Nikolič
Domen Lorbek
Zaradi poškodb je izpustil zadnji dve veliki tekmovanji. Lani zaradi težav s stopalom, ko je moral tudi na operacijo, ni igral vso sezono. Sicer bi moral nastopiti za italijanski Avellino. Foto: EPA
Lorbek je sezono odigral tudi v dresu Olimpije, letos pa bodo zmaji prav največji tekmeci Domna in soigralcev. Foto: EPA
Aleksander Sekulić
V Novem mestu bo Lorbek igral pod taktirko Aleksandra Sekulića, ki je lani Krko popeljal do tretjega zaporednega naslova slovenskega prvaka. S Sekulićem sta sicer sodelovala že v reprezentanci, kjer je Ljubljančan na klopi Krke selektorjev pomočnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Božidar Maljković
O Božidarju Maljkoviću ima slovenska javnost precej različno mnenje. Domna Lorbka je selektor ob prvem sodelovanju navdušil in ga veliko naučil. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Domen Lorbek
Nazadnje je Domen v tujini igral v Španiji, ko je nastopal v ligi ACB za baskovsko ekipo Lagun Aro iz San Sebastiana. Foto: EPA

košarkarske parkete. Odličen strelec z razdalje bo eno glavnih orožij Krke, nedvomno pa tudi med kandidati za nastop na domačem EP-ju.

V preteklosti je drugi izmed bratov Lorbek že igral pomembno vlogo v slovenski izbrani vrsti. Zaradi poškodbe je manjkal na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, a je bil pred tem na Eurobasketih v letih 2007 in 2009, ko je Slovenija tudi najbolje nastopila do zdaj in bila četrta, med pomembnimi možmi v reprezentanci. Lorbkov cilj je, da se z dobrimi igrami v dresu Krke vrne v reprezentanco. Božidar Maljković, ki je na 27-letnega Ljubljančana naredil dober vtis in ga veliko naučil, je Domna preizkusil že poleti, ko so v reprezentanci priložnost dobili povratniki po poškodbah in mlajši igralci. Lorbek je igral zelo dobro.

199 centimetrov visoki košarkar, ki lahko igra na položajih 'dve' ali 'tri', pričakuje, da bo pri Krki med glavnimi nosilci bremena. Na novo okolje se je hitro navadil, saj je s trenerjem Aleksandrom Sekulićem že sodeloval v reprezentanci. Lorbek je bil, kot kaže, velika želja aktualnih državnih prvakov, saj so bili po Domnovih besedah v Novem mestu pri pogovorih zelo konkretni in so ponudili tudi dobro pogodbo. Nekdanji košarkar kranjskega Triglava, domžalskega Heliosa, Olimpije, Estudiantesa, Benettona, Cajasola, Lagune Aro in Avellina, čeprav zanj zaradi poškodbe ni zaigral, je v intervjuju za MMC spregovoril še o obetih pred sezono in samem poteku priprav Krke.


Po nekaj sezonah v tujini ste znova doma. Kako je biti spet v domačem okolju in kaj si obetate od prve sezone v dresu Krke?
Prijetno je biti znova doma. V prvi vrsti, ker se ni treba navajati na nov jezik, poleg tega poznam, recimo, vse trgovine in vso okolje. Ni potrebno posebne prilagoditve. Predvsem pričakujem, da bom končno zdrav in ne bom imel poškodb. Da bom sezono, tako kot je treba, odigral od začetka do konca. Ciljev v klubu še niso predstavili, ampak mislim, da bomo poskusili ubraniti naslov državnega prvaka. V Ligi ABA pa mislim, da je cilj, da se uvrstimo tam nekje na sredino lestvice.

Bliža se sezona in priprave so v polnem teku. Kako potekajo?
Vse poteka že normalno. Ta pripravljalni del je najtežji. Veliko treniramo in igramo tekme, tako da smo kar utrujeni. Imamo tudi nekaj manjših težav v ekipi s poškodbami. Načeloma pa je vse v najlepšem redu. Trenerja Aleksandra Sekulića poznam že od prej. V reprezentanci sem spoznal tudi Eda Murića, Marka Pajića in Mateja Rojca, nekatere soigralce poznam pa že od prej. Tako s prilagajanjem ni bilo težav.

Kaj je bilo odločilno, da ste se odločili za prihod v Novo mesto?
Krka je bila zelo vztrajna. Ponudba je bila zelo dobra in korektna. Vesel sem bil te ponudbe. Kaj je bilo ključno? Verjetno to, da bom veliko igral, kar mi je, glede na to, da leto dni nisem igral, zdaj res pomembno. Mislim, da je to ključno, da igram eno sezono z dobro minutažo in da se vrnem na raven, na kakršni sem že bil.

Zaradi poškodbe ste izgubili vso sezono. Kako je zdaj s stopalom? Verjetno je zelo težko priti nazaj po taki poškodbi?
Ne čutim nič več. Tudi po teh težkih treningih in reprezentančni akciji nisem imel nobenih težav s stopali. Mislim, da je to preteklost. Sem lahko vesel, da sem vse skupaj pozdravil. Je težko, vendar, če pogledamo, Sani Bečirović je bil odsoten dve leti, pa se mu je uspelo uspešno vrniti. Vedno, ko se mi kaj takega zgodi, si rečem, če se je Sani lahko vrnil po taki poškodbi, se bom lahko tudi jaz.

V reprezentančni akciji ste letos pokazali precej dobre igre. Kako ste zadovoljni s svojo pripravljenostjo?
Še vedno je v moji igri preveč nihanj. Na teh dveh turnirjih sem res kar dobro odigral, a vidi se, da nisem dolgo igral. Eno tekmo odigram res vrhunsko, drugo spet slabše. Iščem predvsem to konstantno. Upam, da jo bom hitro našel in bo teh nihanj v prihodnje čim manj ter bom lahko stalno držal raven igre.

Kot ste že omenili, trenerja dobro poznate. Sta morda spregovorila že o vaši vlogi. Ste eden izmed izkušenejših v moštvu in verjetno pričakujete, da boste med glavnimi nosilci?
Nisva nič govorila o moji vlogi v ekipi. Po igri sodeč, bom verjetno eden izmed nosilcev. To je kar nekoliko nova naloga zame. V tujini nisem imel teh vlog. Prilagoditev na to igro ni bila težka, saj Sekulića dobro poznam, prav tako fante, in to mi je bilo v veliko pomoč.

Ekipa Krke je spremenjena in precej je mladih košarkarjev. Kako poteka samo uigravanje moštva?
Mislim, da vedno boljše. Iz vsake tekme v tekmo igramo nekoliko bolje. Odpravljamo napake ki se nam pojavljajo in težimo k temu, da bomo 25., ko nas čaka superpokal z Olimpijo, čim bolje pripravljeni in jasno tudi pozneje, 29., ko začnemo sezono.

So v prihodnjih sezonah vaše ambicije, da se znova preizkusite v tujini?
Definitivno. Želel bi se znova preizkusiti v tujini in vrniti na nivo, na kakršnem sem že igral. Želim igrati na najvišjem nivoju in v bodoče bi se red znova preizkusil tudi v Evroligi.

V preteklosti ste bili že pomemben člen izbrane vrste. Verjetno je želja, da znova zaigrate za reprezentanco tudi na težko pričakovanem domačem prvenstvu?
Vsekakor je to velika želja. Prepričan sem, da če bom zdrav, da bom lahko v veliko pomoč reprezentanci. To je bilo vidno že v preteklosti, in upam, da bomo končno prišli do te zelo želene medalje. V preteklosti smo že dokazali, da sodimo v sam vrh, pa nam je morda zmanjkalo nekaj sreče. Manjka res samo še ta zadnja stopnička.

Poleti ste tudi prvič sodelovali s selektorjem Božidarjem Maljkovićem. Kakšen vtis je naredil na vas?
Bil sem zelo prijetno presenečen. Vedel sem, za kakšnega strokovnjaka gre, že prej, vendar to le po lovorikah, ki jih je osvojil, in po tem, kar so mi drugi povedali. Povsem drugače je potem, ko se z njim srečaš na parketu. Predvsem ga vidim kot odličnega pedagoga. Veliko uči igralce in če ga pozorno poslušaš, se da od njega veliko odnesti. Mislim, da sem se v tem času, kar veliko naučil.