Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Štiri dni po izpadu Valencie v polfinalu španskega prvenstva se je Prle že pridružil pripravam reprezentance na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Dober teden po koncu klubske sezone je na drugem pripravljalnem obračunu proti Hrvaški, ko je Slovenija v Stožicah slavila s 97:88, navdušil z 31 točkami. Imel je imeniten strelski večer. 3/5 je metal za dve, bil natančen pri vseh sedmih poskusih s črte prostih metov, učinkovit pa je bil tudi s svojim glavnim orožjem – metom z razdalje, saj je bila njegova trojka odlična 6/8.

Sorodna novica Sekulić: Luka sploh še ni "prestavil v tretjo", pa je že tako odigral

"Najpomembneje je, da se Mike (Tobey, op. a.) vključuje v ekipo. Po nekaj letih se v našo skupino vrača tudi Zoran (Dragić, op. a.). Počasi "klika". So bili vzponi in padci, za nami je malo treningov, a imamo predvsem individualne kakovosti. Luka nas enkratno povezuje na igrišču. Samo vidite, koliko podaj je zbral. Na koncu tekme mi je tudi rekel, kako uživa, ko igra za z nami," je po srečanju v Stožicah povedal 28-letni bistriški revolveraš.

Tobey točno to, kar je Slovenija potrebovala

Luka Dončić in Mike Tobey v središču pozornosti

Prepelič je proti Hrvaški blestel z 31 točkami, v ospredju pa sta bila tudi Luka Dončić, ki se je po štirih letih vrnil v reprezentanco, in nov obraz v izbrani vrsti, Mike Tobey. Po poškodbi Žana Marka Šiška je bil sprva edini član evroligaša ob Prepeliču Zoran Dragić, zdaj pa se je torej pridružil še ameriški center, ki je prav tako košarkar Valencie. Klemen je navdušen, da je s Tobeyjem moči združil tudi v reprezentančni garderobi: "V prvi vrsti gre za enkratnega človeka. To je prva stvar, hkrati pa je zelo kakovosten igralec. Je točno to, kar smo potrebovali. Mislim, da je nekakšna nadgradnja Jordana Morgana, saj lahko zadene tudi z razdalje. Zagotovo nam bo veliko prinesel. Najpomembneje je, da se dobro vključi v skupino. Ima res veliko željo. Ne nazadnje se zaveda, kaj mu ta priložnost tudi prinaša."

"Takoj, ko so se začeli pogovori, sem mu nadel ime Miha. Je vzhičen, da je lahko tu. Igrati z Luko Dončićem je enkratna priložnost, ki je ne dobi vsak. To je bil eden glavnih motivov. Povedal sem mu tudi, kakšni so naši navijači, ki so nas spremljali povsod na vseh velikih tekmovanjih. Na tej tekmi je doživel kanček tega, in verjamem, da bo z nami še dolgo," je dodal branilec Slovenije, ki je bil pred štirimi leti ob pohodu na evropski vrh eden glavnih junakov finala, ko je ob poškodbi Dončića in težavam Gorana Dragića s krči prevzel glavno napadalno breme.

Prav je, da so pričakovanja velika

Tudi v boju za olimpijsko vozovnico bo v Kaunasu eden glavnih ofenzivnih adutov vrste Aleksandra Sekulića. Za sabo ima dobro sezono pri Valencii, lani pa je bil v dresu Joventuta celo prvi strelec španske lige. Proti Hrvaški je znova dokazal, da ko ujame strelski ritem, ga je težko ustaviti.

S povprečjem 12,1 točke na tekmo je bil v Evroligi celo prvi strelec Valencie, v španskem prvenstvu pa je bil z 11,4 drugi. Foto: Reuters
S povprečjem 12,1 točke na tekmo je bil v Evroligi celo prvi strelec Valencie, v španskem prvenstvu pa je bil z 11,4 drugi. Foto: Reuters

Ostrostrelca, kakršen je Prepelič, bo s sijajnim pregledom nad igro Dončić znal poiskati, hkrati pa bo tudi košarkar iz Slovenske Bistrice eden tistih, ki bo lahko izkoriščal prostor, ki bo nastal, potem ko se bodo nasprotne obrambe vendarle morale osredotočati na Luko: "Vse njegove številke in individualni dosežki kažejo, za kakšno veličino igralca gre. Po drugi strani to potrjujejo tudi ekipne lovorike. Luka nas je skupaj z Goranom ponesel do tistega naslova evropskih prvakov. Takoj zatem je z Realom osvojil vse, kar se da osvojiti. Po poškodbi Sergia Llulla je bilo vse na njegovih plečih. Zdaj je dodal še tri leta izkušenj igranja v NBA-ju, kjer se še naprej igra košarko, kot pravimo. Mislim, da gre za najboljšega igralca na svetu."

"Pričakovanja so visoka. Postavljate jih mediji in tudi mi sami. Mislim, da je prav tako. Še vedno smo evropski prvaki. Zavedamo se, da bo v Kaunasu težko. Vse ekipe bodo želel to olimpijsko vstopnico, mislim pa, da imamo od vseh največjo željo in nas bo to vodilo naprej," je o pričakovanjih na turnirju v Litvi povedal Prepelič in dodal: "Zagotovo bo treba dvigniti raven obrambe. Napad ni vprašljiv. Mislim, da imamo vsako tekmo v rokah in nogah 90 točk ali več, obramba pa je tista, ki je stvar želje. Ni tu potrebne veliko taktike. Postavljamo tudi ta del, imamo še kar nekaj treningov in bomo popravili tudi ta segment igre."