Po dolgi košarkarski sezoni je pred Krko in Unionom Olimpijo le še zadnje dejanje - finale državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Po dolgi košarkarski sezoni je pred Krko in Unionom Olimpijo le še zadnje dejanje - finale državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Miro Alilović in Goran Jagodnik
Mladi trener Miro Alilović in izkušeni kapetan Goran Jagodnik še nista postala državna prvaka ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
KZS - Spar pokal, Aleksandar Džikić
...Aleksandru Džikiću je to uspelo že dvakrat. Foto: MMC RTV SLO/Toni Grtuden
Zoran Dragić je eden izmed glavnih nosilcev igre Krke. V državnem prvenstvu je za malenkost boljši strelec le Goran Ikonić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Ožbolt
Na medsebojnih obračunih je Krki ogromno težav povzročal Sašo Ožbolt. Foto: Sandi Fišer
Letos sta se moštvi pomerili že sedemkrat. Krka je bila boljša v Mariboru in v Stožicah enkrat, zmaji pa dvakrat v Novem mestu in po enkrat v Tivoliju, Stožicah in Škofji Loki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka in Union Olimpija za jubilejni 20. naslov

"Nepotrebno je govoriti o favoritu. Sprejemamo to vlogo, ki smo jo dobili zaradi dominantnih predstav v Ligi Telemach za prvaka," je pred začetkom finala dejal trener Krke Aleksandar Džikić, ki upa, da bo lahko računal tudi na Simona Petrova. Sicer je malo verjetno, da bo izkušeni branilec lahko nastopil, toda možnosti ostajajo. Odvisno je tudi od tega, kako dolga bo serija. Po besedah srbskega trenerja pa je dovolj že, da je Petrov na klopi in se ogreva. Pri Olimpiji ima nekaj težav s poškodovano prepono Davis Bertans. Latvijski košarkar bo najpozneje nared za drugo srečanje serije.

Vse tekme finala si lahko v neposrednem prenosu ogledate na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Olimpija v zmagah letos vodi 5:2
Prva finalna tekma bo že osmi obračun Krke in Olimpije v tej sezoni. Začelo se je z zmago Krke v superpokalu (72:61), a je tedaj ljubljanska vrsta igrala brez novih okrepitev. Nato je obe srečanji v Ligi NLB dobila Olimpija (60:59, 80:75), zmaji so bili po izjemnem preobratu in kar treh podaljških boljši v četrtfinalu Pokala Spar (122:113), v Stožicah so Ljubljančani dobili tudi polfinalni dvoboj regionalne Lige NLB (67:57), a že pet dni pozneje so bili v novi ljubljanski dvorani boljši gostje (71:61), zmaji pa so se za poraz oddolžili v zaključku lige za prvaka v Novem mestu (80:72).

"Ne obremenjujemo se s prednostjo domačega igrišča Krke. To je lahko odločilno, lahko pa tudi ne. Krka ima zasluženo prednost, saj je imela le en "kiks" v državnem prvenstvu, mi pa smo si jih privoščili kar štiri. Skozi sezono smo oboji dokazali, da smo premagljivi na domačem terenu. Tako, da ne vidim neke velike prednosti. Odločale bodo malenkosti. Kontrolirati bomo morali skok in disciplinirano igrati v napadu. Tu mislim predvsem, da se dela čim manj nepotrebnih napak," je glede prednosti domačega terena aktualnih državnih prvakov pokomentiral trener Olimpije Miro Alilović.

Je domača dvorana sploh prednost?
Krka je v dvorani Leona Štuklja z Olimpijo izgubila oba letošnja obračuna. "Olimpijina in naša ekipa se vsako sezono menjata. To pomeni, da bosta moštvi zadnjič v finalu igrali v taki sestavi in drugo leto bosta na novo sestavljeni. Zato nima smisla govoriti, kdo lovi lovoriko in kdo jo brani. Ne čutimo nobenega pritiska, saj smo naredili še več, kot je kdor koli pričakoval," je še dejal Džikić. Po besedah Alilovića pa so zmaji pripravljeni in zelo nestrpni pred finalom: "Nestrpni smo in komaj čakamo, da se finale začne. Mirno smo se pripravili na finale. Brez posebnosti, tako kot na vsakega nasprotnika. Kljub naporni sezoni nam ne manjka motiva in energije."

Alilović bo prvič vodil igralce v finalu. 34-letni trener je pred prihodom k Olimpiji deloval pri Slovanu. Letos je bil najprej pomočnik Jureta Zdovca, nato pa je po finalu Lige NLB prevzel vodenje prvega moštva. Uvodoma je izgubil prav proti Krki, a se mu je, kot že rečeno, uspelo oddolžiti na drugi tekmi v dolenjski prestolnici. Džikić je državni prvak postal že dvakrat. Najboljši je bil lani s Krko in leta 2008 z Olimpijo.

Olimpija 16. ali Krka četrtič?
Naslov državnega prvaka so v zmajevem gnezdu osvojili 15-krat, trikrat so lovoriko odnesli Novomeščani, enkrat pa je romala v Domžale k Heliosu. Olimpija je bila ob tem še trikrat v finalu oziroma le finale, ko je Krka prvič postala prvak leta 2000, je bilo odigrano brez zmajev. Dolenjci so se tedaj merili s Pivovarno Laško. Krka in Olimpija sta se štirikrat pomerili v finalu. Vsak klub je slavil po dvakrat.

V polfinalu nista imeli težav niti Krka z Zlatorogom niti Olimpija s Heliosom. Novomeščani so blesteli tudi v Ligi za prvaka, ko so morali premoč priznati le enkrat Olimpiji. Zmaji so si na drugi strani privoščili kar štiri poraze. Najboljša strelca Krke v državnem prvenstvu sta s po 11 točkami Goran Ikonić in Zoran Dragić. Smiljan Pavič jih v povprečju dosega 10 na tekmo. Pri Olimpiji je najboljši Vlado Ilievski z nekaj več kot 11, malenkost manj jih prispeva Kenny Gregory, Goran Jagodnik pa jih tako kot Pavić v povprečju vpisuje natanko po 10.

Džikić je po odlični letošnji sezoni, ko je Krko popeljal v finale državnega prvenstva, na Final 4 lige NLB in do naslova v pokalu Eurochallenge pritegnil precej pozornosti drugih klubov. Mediji ga že nekaj časa povezujejo z različnimi ekipami. Džikić je potrdil, da pogovori potekajo, a do konca sezone ne želi izdati s kom, saj je zdaj popolnoma osredotočen na finale državnega prvenstva.

Liga Telemach, spored finala
Danes ob 18.00:

KRKA - UNION OLIMPIJA

Sobota ob 17.30:
UNION OLIMPIJA - KRKA

Torek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

---------- morebitni tekmi: -----------
Četrtek, 9. junija, ob 20.00:
UNION OLIMPIJA - KRKA

Sobota, 11. junija, ob 20.15:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Igrajo na tri zmage. Vse tekme v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Krka in Union Olimpija za jubilejni 20. naslov