Jasmin Repeša je vrhunski trener. Foto: EPA
Jasmin Repeša je vrhunski trener. Foto: EPA
Nikola Vujčić
Nikola Vujčić se po reprezentančnem odmoru vrača zelo motiviran. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Hrvatje v zelo podobni postavi nastopajo, vse odkar jih je po EP-ju 2005 prevzel Repeša. Branilska linija z Markom Popovićem, Davorjem Kusom, Rokom Lenijem Ukićem in Zoranom Planinićem je izjemna. Ukić po sezoni v Ligi NBA igra najboljšo košarko v karieri. Od desetih pripravljalnih tekem je bil kar na sedmih prvi strelec moštva.

Veliko skrb predstavlja Planinić, ki verjetno do prvenstva ne bo 100-odstotno pripravljen.

Brez štirice? To bo nekaj dobrega za njih
Na položaju krilnega centra ni pravega igralca, saj ne bo niti Damirja Markote, a to Repeše ne skrbi: "To bomo spremenili v nekaj dobrega za nas. Za to si prizadevamo že od prvega dne. Prepričan sem, da bo naša igra dobra."

Cilj vsaj SP 2010
Nazadnje so osvojili turnir v Ankari, na katerem so sodelovale Turčija, Nemčija, Latvija in Makedonija, vendar Repeša kljub štirim zmagam v petih dneh ni zadovoljen. V Zagrebu tik pred EP-jem poskušajo nabrati dovolj moči za popoln napad na Poljskem. Cilj je vsaj uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto.

Pomembnejše pripravljalne tekme: Hrvaška - Poljska 82:78
Hrvaška - Poljska 67:71
Hrvaška - Slovenija 78:82
Hrvaška - Slovenija 72:77
Hrvaška - Turčija 82:77

Kje so tisti zlati časi?
Hrvati so na evropskih prvenstvih največja uspeha seveda dosegli v zlatih časih: dve tretji mesti v letih 1993 in 1995. Leta 2005 so po porazu s Slovenijo zasedli 7., v Španiji pa šesto mesto.