Vasilis Spanulis je proti Hrvaški v odločilnih trenutkih pokazal svojo kakovost. Foto: EPA
Vasilis Spanulis je proti Hrvaški v odločilnih trenutkih pokazal svojo kakovost. Foto: EPA

Jure je igral v Grčiji izvrstno košarko in ga imajo Grki kar za domačega igralca. Zelo ga spoštujejo. V Iraklisu je bil izjemen.

Stefanos Dedas
Nikos zisis
Čeprav ni med statistično najučinkovitejšimi, pa je Nikos Zisis tudi pomemben člen grške reprezentance. Foto: EPA

Grki so v hrvaški prestolnici zanesljivo premagali Makedonijo (85:65) in Gruzijo (79:68), v razburljivem dvoboju pa tudi gostitelje skupine C (72:70). Po zmagi nad Nizozemsko je slovenski selektor Jure Zdovc dejal, da je zanj Grčija celo najboljša evropska ekipa, že sam pogled na zasedbo izbrane vrste pa je zastrašujoč. Svojo moč so Grki v Zagrebu potrdili z izjemno zanesljivimi predstavami.

"Spanulis bo svoje dal "
"Kako se lotiti Grkov? Dobro vprašanje. Zbrali so izjemno ekipo. Vrnil se je tudi Spanulis. Bo zanimiv boj. Vseh 12 igralcev lahko igra, saj so vsi vrhunski. Osredotočeni bomo morali biti vseh 40 minut. Obramba bo znova odločilna,"
je povedal eden izmed slovenskih nosilcev Zoran Dragić, Klemen Prepelič, ki je prvi slovenski strelec na tem prvenstvu, pa je dodal: "To je ekipa, ki je favorit za medaljo. Imajo 12 izjemnih košarkarjev, ki igrajo po najboljših evropskih klubih. Imajo boga evropske košarke Spanulisa. Kako se pripraviti? Dejstvo je, da Spanulis bo svoje dal. Kako bo dal, ne vemo, a moramo mu onemogočiti, da dela soigralce boljše. Ne smemo dopustiti, da deli uporabne žoge. Dali bomo vse od sebe. Nismo opustili želje po prvem mestu. Zmaga s 13 točkami nam prinaša prvo mesto, s petimi pa drugo. To sem že preračunal."

Vse niti v igri ima Vasilis Spanulis, ki ga je Prepelič torej označil kar za boga evropske košarke. Sijajnega branilca je težko ustaviti, saj tudi ob slabši tekmi lahko z eno potezo odloči dvoboj. Se ga pa lahko, kot pravi Stefanos Dedas, omeji: "Spanulisa lahko prisilimo v izgubljene žoge in poskrbimo, da ne pride do lahkih metov. V obrambi imamo bolj nadarjeno ekipo kot na primer Hrvaška. Lahko najdemo več odgovorov, kot so jih Hrvati, a vseeno ni dovolj, saj dela razliko. Obenem moramo ustaviti tudi druge zelo nevarne košarkarje. Moramo jih omejiti. V močni zasedbi ima Grčija številne vrhunske posameznike."

Dedas dobro pozna Kacikarisa
Dedas, ki je pomočnik Zdovca tako v reprezentanci kot tudi v klubu, se bo pomeril s svojimi rojaki: "Zame bo posebna tekma, saj igramo proti moji državi. Pričakoval sem, da se bo kmalu to zgodilo. Slovenija je velikokrat že igrala proti Grčiji, a zame bo nekaj posebnega. Čustva bodo predvsem, ko bo himna, saj vrtijo tvojo, ti pa si na nasprotni strani. Ko se bo dvoboj začel, pa bo vse normalno, zeleni proti modrim." Grki imajo zares izjemno kakovostno zasedbo. Spanulisu pri zanesljivi organizaciji pomagata njegov veliki prijatelj Nikos Zisis in Nick Kalates, pod obročem so odlični Kostas Kufos, Jorgos Printezis in Joanis Burusis, nevaren pa je tudi izjemni Janis Antetokumpo, ki z 210 centimetri igra na krilu.

Dedas odlično pozna selektorja Fotisa Kacikarisa, s katerim je tudi že sodeloval: "Bil sem pomočnik grškega selektorja, ko je vodil Aris. Dobro ga poznam, a za nas je najbolj pomembno, da verjamemo svoji filozofiji. Seveda bomo malce prilagodili igro in se nanje pripravili, a misliti moramo tudi nase. Vemo, da bo Spanulis vzel žogo v ključnih trenutkih. Moramo mu otežiti položaj. Grčija ima odlično ekipo, ki ima na vseh položajih izvrstne posameznike. Vsi košarkarji imajo za sabo individualno uspešne kariere, naslove so osvajali s klubi in medalje z reprezentanco. Toda to je košarka. Če damo vse od sebe in verjamemo v zmago, nam lahko uspe. To ne bo ključna tekma. Za nas sta bili ključni z Gruzijo in Nizozemsko."

Iz Zagreba

Jure je igral v Grčiji izvrstno košarko in ga imajo Grki kar za domačega igralca. Zelo ga spoštujejo. V Iraklisu je bil izjemen.

Stefanos Dedas