Zoran Dragić je spet igral zelo pogumno, pri izidu 54:58 je z zabijanjem prinesel Krki šest točk prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić je spet igral zelo pogumno, pri izidu 54:58 je z zabijanjem prinesel Krki šest točk prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Krka
Union Olimpija je, podobno kot v torek v Novem mestu, v drugi četrtini serijsko zadevala, v obrambi pa ustavila Krkine strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija - Krka
Trener Uniona Olimpije Miro Alilović bo moral najti recept, kako preprečiti, da si njegovi varovanci hitro naberejo visok zaostanek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Krke
Navijači Krke bodo lahko svoje ljubljence podpirali še na eni tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvaka bo dala peta tekma v Novem mestu
Zadnje tri minute tekme v Stožicah

Tekma pred 7.000 gledalci v Stožicah je potekala po letos že večkrat videnem scenariju, vendar s to razliko, da Olimpija po visokem zaostanku (v prvem polčasu že 20 točk, v tretji četrtini 14) tokrat v končnici ni zmogla streti tekmeca. Kenny Gregory je 24 sekund pred koncem vlil upanje, toda zadnji napad je imela Krka in je žogo držala do konca.

Branilci naslova so imeli spet več razpoloženih posameznikov, najboljša sta bila Chris Booker s 13 točkami (12 v prvem polčasu) in osmimi skoki ter Zoran Dragić (11 točk in 8 skokov). Jaka Klobučar je bil s 15 točkami prvi strelec ljubljanske ekipe.

V spodnji videonovici na desni strani si lahko ogledate zadnje tri minute tekme.

Prva četrtina (10:27): Krka spet pobegnila
Krka je spet bolje začela in povedla z 2:8, pri čemer je Pavić dosegel šest točk. Boisa si je že po štirih minutah nabral tri osebne napake. Djordjević je s trojko povišal na 2:11. Po nizu šestih točk se je Olimpija približala na 10:14, Booker in Murić pa sta imela najboljši odgovor in prispevala tri trojke (Booker 2, Murić 1) za vodstvo 10:23, po katerem je pozvonil prvi alarm pri trenerju Aliloviću. Njegova ekipa je še naprej izgubljala žoge v napadu in po prvi četrtini je bilo 10:27.

Druga četrtina (22:13): Delni izid 16:0
Drobnjak je s trojko povišal na 10:30 in nihče ni slutil, kakšno bo nadaljevanje četrtine: v 12. minuti je Klobučar zadel prvo Olimpijino trojko in (tako kot v torek v Novem mestu) napovedal pravi juriš. Z agresivno obrambo so gostitelji povsem ustavili Krkine strelce in začeli polniti njihov koš. Po trojki Jagodnika je bila razlika spet manjša od desetih točk (24:33), Džikić pa se je odzval z minuto odmora. Po polaganju Ožbolta je bilo le še 29:33. Delni izid 16:0 je Krko le zdramil in branilci naslova so spet zadihali in s košem Djordjevića tik pred sireno je bilo 32:40.

Tretja četrtina (9:12): Spet težave Olimpije v napadu
Gostje so v tretjem delu brez težav ubranili prednost oziroma jo celo povečali, saj je imela Olimpija znova težave v napadu. Dosegla je devet točk, od tega le šest iz igre. Pod košem sta bila uspešna Damir Markota in Giorgi Šermadini. Krka je po prostih metih Djordjevića v 28. minuti ušla že na 14 točk plusa (38:52).

Zadnja četrtina (20:11): Gregory poskrbel za napeto končnico
Čeprav je Krka dobro vedela, kolikokrat je letos proti Olimpiji že zapravila visoko vodstvo, se je njena prednost spet začela topiti. Po trojki Markote je Olimpija prišla pod deset točk zaostanka (48:56), pri 54:58 pa je bilo v 37. minuti spet vse odprto. Takrat je z zabijanjem slabe Krkine minute presekal Dragić. Jagodnik je moral dve minuti pred koncem zaradi petih osebnih napak na klop.

Klobučar je v predzadnji minuti zgrešil dva prosta meta, vseeno pa se je na koncu Olimpiji ponudila priložnost za podaljšek. Samo Udrih je zgrešil drugi prosti met, po odbiti žogi pa je 24 sekund pred koncem zadel Gregory. Krka je imela zadnji napad, Booker je pod košem dvakrat zgrešil, kar je bilo nepomembno, saj je žoga ostala na Olimpijini polovici, čas se je iztekel in Novomeščani so zasluženo slavili zmago.

Izjave po tekmi:
Miro Alilović, trener Uniona Olimpije: "Zavedali smo se pomembnosti in nevarnosti tekme, podlegli pa smo le v prvi četrtini, kar je bilo dovolj za minimalen poraz. Spet smo slabo skakali, tokrat pa tudi izgubili preveč žog."

Goran Jagodnik, kapetan Uniona Olimpije: "Nič še ni končanega, čaka nas še ena tekma v Novem mestu, ki bo dala prvaka. Res je, da ima Krka prednost domačega igrišča, a to ne bo odločilno. Moramo se zbrati, popraviti skok ter začetke tekem in še smo lahko prvaki."

Aleksandar Džikić, trener Krke: "Najbolj pošteno je, da o naslovu prvaka lige Telemach odloča peta tekma, saj sta si to zaslužili obe ekipi. Zagotovo bo težko, a tako tudi mora biti v finalu. Upam, da bo tekma dobra."

Četrta tekma finala, Stožice:
UNION OLIMPIJA - KRKA
61:63 (10:27, 22:13, 9:12, 20:11)

Klobučar     15   Booker      13
Markota 13 Dragić 11
Udrih 8 Djordjević 9
Gregory 6 Murić 8
Ilievski 6 Drobnjak 7
Jagodnik 5 Pavić 6
Šermadini 4 Ikonić 5
Ožbolt 2 Balažič 2
Boisa 2 Krivec 2

Met za dve točki: 17/29; 15/40
Met za tri točke: 5/22; 8/21
Prosti meti: 12/20; 9/15
Skoki: 33; 32

Izid v zmagah je 2:2. Odločilna peta tekma bo v soboto ob 20.15 v Novem mestu.


Prvaka bo dala peta tekma v Novem mestu
Zadnje tri minute tekme v Stožicah