Dušan Djordjević je bil z 19 točkami prvi strelec tekme. Vodilna Olimpijina branilca Sašo Ožbolt (6 točk) in Vlado Ilievski (3) sta jih skupaj dosegla le 9. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Djordjević je bil z 19 točkami prvi strelec tekme. Vodilna Olimpijina branilca Sašo Ožbolt (6 točk) in Vlado Ilievski (3) sta jih skupaj dosegla le 9. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragič je v prvi četrtini dosegel osem točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksandar Džikić
Aleksandar Džikić je imel na voljo številne razpoložene igralce, saj jih je kar pet doseglo vsaj 10 točk. Pri Unionu Olimpiji je to mejo presegel le Kenny Gregory. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Ikonić in Dušan Djordjević
Goran Ikonić si je na treningu dan pred tekmo poškodoval koleno, vendar se njegova odsotnost ni poznala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaji nemočni na uvodu finala
Krka zlahka do prve zmage

Napovedi, da bomo gledali izenačen finale, se na prvi tekmi v Novem mestu niso uresničile. Branilci naslova so vso tekmo vodili, največ za 29 točk, tako da so se na koncu z atraktivnimi potezami že kar poigravali s tekmeci, ki so le ob koncu prvega polčasa zaigrali tako, kot se pričakuje od evroligaša.

Odpovedala Ožbolt in Ilievski
Dušan Djordjević je odlično vodil svojo ekipo in dosegel 19 točk. V odločilni tretji četrtini, ki jo je Krka dobila z 22:10, je bil razpoložen Dragiša Drobnjak. Odsotnost poškodovanega Gorana Ikonića se Novomeščanom ni poznala, presenetljivo se je za nekaj sekund na parket vrnil Simon Petrov. Pri Unionu Olimpiji sta odpovedala branilca Vlado Ilievski (met 1/10) in Sašo Ožbolt. Ožbolt je imel na prejšnjih medsebojnih obračunih v tej sezoni povprečje 18 točk, tokrat je dosegel le šest točk. Trener Miro Alilović je predstavo svojih igralcev opisal z eno besedo - katastrofa.

Prva četrtina (24:15): Slaba Olimpijina obramba
Krka se je takoj predstavila s kolektivno in učinkovito igro, občasno se je kar sprehajala pod Olimpijinim obročem. Miro Alilović je poskušal obrambo okrepiti s Šermadinijem, pri 14:7 pa je vzel prvo minuto odmora. Ožbolt je s trojko znižal zaostanek, toda prednost Krke je nato spet naraščala in ob koncu prve četrtine znašala že devet točk. Zoran Dragič je v prvih 10 minutah dosegel osem točk. Olimpija je zgrešila polovico od osmih prostih metov.

Druga četrtina (13:15): Krka povedla za 12 točk
Razlika je narasla na 12 točk (29:17), vendar po trojki Jagodnika hitro spet padla pod 10. V 15. minuti je Djordjević poskrbel za najvišje vodstvo v prvem polčasu (33:21), takrat pa se je Krki ustavilo in Olimpija se je z delnim izidom 9:1 približala na 34:30. Tik pred odmorom je Pavić s košem in dodatnim prostim metom postavil izid polčasa 37:30. Najboljši strelec v prvih 20 minutah je bil Jure Balažič z devetimi točkami (iz igre 3/3).

Tretja četrtina (22:10): Razigrani Drobnjak
Krka je s petimi zaporednimi točkami (Djordjević je zadel trojko) hitro ušla na 42:30, nato se je razigral še Dragiša Drobnjak, ki je v tretji četrtini dosegel sedem točk in zbiral še skoke v napadu. V 27. minuti je bilo po zabijanju Pavića 51:38, Djordjević je s prostima metoma povišal na 53:38. Olimpija je igrala brezglavo v napadu, Anagonye ni znal zadeti niti pod obročem. Pavić je pred začetkom zadnje četrtine poskrbel za kar 19 točk prednosti (59:40).

Zadnja četrtina (19:15): Nepotrebno petelinjenje
Z nizom 7:0 je Krka napovedala, da ne bo ponovila napak z nekaterih prejšnjih medsebojnih tekem, ko je zapravila visoko prednost. Brez iskric spet ni šlo - Jagodnik je s komolcem zadel Krivca (in dobil nešportno osebno napako), posredoval pa je Booker, ki se je preveč nervozno znesel nad kapetanom Olimpije. Ko je Booker zabil po protinapadu in je na semaforju pisalo 66:41, je 2.500 gledalcev v dvorani Leona Štuklja že začelo slaviti zasluženo zmago. Bertans in Gregory sta sicer zadela zaporedni trojki, takrat pa je bila razlika tudi zadnjič manjša od 20 točk.

Izjave po prvi tekmi:
Miro Alilović:
"Prvo finalno tekmo smo začeli zelo slabo, a je tudi nadaljevali nismo nič bolje. Namesto da bi se vrnili v igro, ko smo imeli priložnost za to, se nam ni uspelo zbrati, igra je razpadla, manjkalo pa nam je tudi čvrstosti in zbranosti, tako da je sledilo to, kar ste lahko videli."

Goran Jagodnik: "Na igrišču je bila tokrat le ena ekipa in na našo žalost je bila to Krka. Slabo smo skakali, vse mrtve žoge so bile njihove in tako slabe igre v Ljubljani enostavno ne smemo ponoviti."

Aleksandar Džikić: "Finalna serija Lige Telemach se je šele začela in zagotovo tej zmagi ne bomo dali večje vrednosti, kakršna je realno. Na drugi tekmi pričakujemo reakcijo košarkarjev Uniona Olimpija in na to se bomo pripravili."

Dragiša Drobnjak: "Naredili smo prvi korak k ubranitvi oziroma osvojitvi naslova Lige Telemach. Ta zmaga je za nas zelo pomembna, še posebej zato, ker v tej sezoni v domači dvorani Uniona Olimpije še nismo premagali. S tem uspehom smo predvsem sebi dokazali, da se lahko kosamo z Ljubljančani, a mislim, da nas čaka še veliko napornega dela. Že v soboto pričakujem zelo težko tekmo in drugačne tekmece, kot smo jih videli tokrat."

Liga Telemach, končnica, finale
KRKA - UNION OLIMPIJA
78:55 (24:15, 13:15, 22:10, 19:15)

Djordjević  19   Gregory      11
Balažič     14   Šermadini    10
Pavić       11   Jagodnik      7
Booker      11   Anagonye      7
Dragić      10   Ožbolt        6
Drobnjak     9   Ilievski      3
Murič        4   Bertans       3
                 Markota       2
                 Udrih         2
                 Špan          2

Met za dve točki: 29/45; 14/31
Met za tri točke: 4/15; 5/19
Prosti meti: 8/9; 12/19
Skoki: 33; 24


Izid v zmagah je 1:0; igrajo na tri zmage.

Druga tekma, sobota ob 17.30:

UNION OLIMPIJA - KRKA (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju)

Tretja tekma, torek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna četrta tekma bo 9. junija, morebitna peta tekma pa 11. junija.

Zmaji nemočni na uvodu finala
Krka zlahka do prve zmage