Kapetan Goran Jagodnik je še enkrat v letošnji sezoni rešil Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kapetan Goran Jagodnik je še enkrat v letošnji sezoni rešil Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran Dragić se je v prvem polčasu izkazal s 13 točkami. V nadaljevanju je dodal le še koš. Foto: Vladimir Nikolič
Union Olimpija
Union Olimpija je petnajstkratni slovenski prvak, medtem ko ima Krka tri naslove. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilović
Miro Alilović se je po odhodu Jureta Zdovca znašel pred težko nalogo. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandar Džikić
Aleksander Džikić bo moral na naslednjem treningu svojim varovancem nameniti nekoliko več vadbe prostih metov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jagodnikov koš tik pred koncem tekme
Jagodnik mož odločitve v Stožicah

Jagodnik je najprej zgrešil, nato pa še enkrat ujel žogo in jo v drugem poskusu le spravil skozi obroč. Po uvodnem izenačenju na 2:2 je Krka vodila vse do 32. minute (že v 8. 18:6), ko je Vlado Ilievski zadel trojko za 50:48, kar je bilo torej prvo vodstvo zeleno-belih na srečanju.

Dolenjci so dobili skok s 35:24, vendar na drugi strani metali proste mete neverjetno slabo - le 5/17, kar je glavni vzrok, da niso v finalu povedli z 2:0. Tretja tekma bo v torek v Novem mestu.

Film tekme Union Olimpija - Krka

Prva četrtina: Krka vodila že za 12
Krka odlično začne srečanje in po štirih minutah vodi z 11:2, pri čemer 7 točk doseže Dragić. Pavić v 5. minuti s košem od table poviša na +10 (13:3). Olimpija v napadu nima pravih odgovorov na agresivno obrambo Dolenjcev. Ko Drobnjak v 8. minuti zadene še trojko, semafor kaže že 18:6. V končnici prve četrtine domačim le uspe prepoloviti zaostanek.

Druga četrtina: Olimpija dvakrat prišla na -2
Novomeščani se znova odlepijo na +10 (14:24), potem ko se žoga srečno odbije do Krivca. Markota s trojko in Jagodnik s 4 točkami pripeljeta Olimpijo le na tri točke zaostanka (21:24), tako da Džikić vzame minuto odmora. Pri 26:28 Murić zadene trojko (26:31), Dragić pa s prodorom pod koš poskrbi, da Krka diha lažje (33:26). Sledi minuta odmora za Alilovića, po kateri se zmaji približajo na 31:33, a Drobnjak zadene novo trojko za 36:31. To je tudi izid polčasa, saj Krivec tik pred koncem zgreši oba prosta meta. Dragić je v 1. polčasu dosegel 13 točk, medtem ko je bil pri domačih najučinkovitejši Jagodnik (8).

Tretja četrtina: Krka ubranila minimalno prednost
Olimpija odpre 2. polčas z izidom 4:0 (35:36), vendar Balažić in Djordjević vrneta udarec (35:40). Sledi vrsta zapravljenih napadov na obeh straneh, strelski mrk prekine Balažić s košem za 44:38 v 28. minuti. Ljubljančani se prek Ilievskega pred zadnjo četrtino približajo na 44:46.

Četrta četrtina: Jagodnik Olimpijin junak
Markota zgreši zicer, ob katerem "zaboli" glava, na drugi strani je uspešen Krivec (44:48). Klobučarjeva trojka še drugič na tekmi pripelje Olimpijo na eno točko zaostanka (47:48), Ilievski pa v 32. minuti zadene trojko za prvo vodstvo zeleno-belih na tekmi (50:48). Šest minut pred koncem je izid izenačen na 50:50, tri minute kasneje pa zmaji povedejo s 57:54. Krka zgreši štiri proste mete zapored, na drugi strani je Šermadini bolj natančen za 59:55 v 38. minuti. Po zgrešenih trojkah Murića in Bookerja se minuto in pol pred koncem tehtnica nagne na stran domačih. Malo kasneje Djordjević položi za 59:57, na semaforju je še minuta. Po zgrešeni trojki Jagodnika Dragić najprej zgreši oba prosta meta, a se nato odkupi 14 sekund pred koncem, ko pod košem pobere "airball" Djordjevića in izenačil. Sledil je še zadnji napad, ki ga je srečno zaključil Jagodnik.

IZJAVE PO TEKMI

Miro Alilović: "Tokrat smo se dogovorov v obrambi dobro držali, a nam nikakor ni steklo v napadu. Naša velika hiba je skok pod obema obročema, kar moramo do naslednje tekme popraviti. Kot sem dejal že po prvi tekmi, finale se igra na tri zmage in nikakor ni še nič odločenega. Težave s poškodbo pete ima Boisa."

Vlado Ilievski: "Nikakor ne najdemo svojega ritma in tudi na tej tekmi ga nismo. Za razliko od prvega srečanja smo tokrat vendarle bili bolj borbeni, nismo se predali, v drugem polčasu igrali precej bolje in slavili z zadnjim metom. Zavedamo se odgovornosti, pritisk na Union Olimpijo v finalu je vedno velik, a to je sestavni del takšnih finalnih serij in moramo se čim bolje spopasti z njim."

Aleksandar Džikić: "Komentar tekme je zelo kratek. Ko izgubiš v zadnji desetinki sekunde, proste mete pa izvajaš 5/17, potem je vse jasno."

Zoran Dragić: "Košarkarji Uniona Olimpije nas niso z ničimer presenetili, saj smo z njimi igrali že osem tekem, zato vedno vemo, od kje nam pretijo nevarnosti. V prvem polčasu smo se dobro držali nalog, ki smo si jih zadali pred tekmo, v drugem nam je koncentracija padla, Ljubljančani pa so imeli v zadnjem napadu nekoliko več sreče in so zasluženo zmagali."

V videoposnetku desno si oglejte zadnjo akcijo in zmagoviti koš Jagodnika.

DP (M) - LIGA TELEMACH

KONČNICA, finale, druga tekma

UNION OLIMPIJA - KRKA 1:1
61:59 (12:18, 19:18, 13:10, 17:13)

Jagodnik     12     Dragić      15
Šermadini    12     Balažič     11
Klobučar     11     Djordjević  10
Ilievski      9     Drobnjak     8
Gregory       7     Murič        5
Markota       7     Pavić        4
Ožbolt        2     Krivec       4
Anagonye      1     Booker       2
                                  
Met za dve točki: 17/36; 21/33    
Met za tri točke:  3/13;  4/19    
     Prosti meti: 18/25;  5/17    
           Skoki:    24;    35    
5.000 gledalcev


Tretja tekma, torek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Četrta tekma, četrtek, 9. junija, ob 20.00:
UNION OLIMPIJA - KRKA

Morebitna peta tekma
Sobota, 11. junija, ob 20.15:
KRKA - UNION OLIMPIJA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage. Vse tekme bo prenašala TV Slovenija in MMC.

Jagodnikov koš tik pred koncem tekme
Jagodnik mož odločitve v Stožicah