Alen Omić je stisnil zobe. Njegov nastop je bil vprašljiv, saj je imel trebušno virozo. Dan pred tekmo je center Cedevite Olimpije dobil infuzijo. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić je stisnil zobe. Njegov nastop je bil vprašljiv, saj je imel trebušno virozo. Dan pred tekmo je center Cedevite Olimpije dobil infuzijo. Foto: www.alesfevzer.com

V ponovitvi četrtfinala Evropskega pokala pretekle sezone sta se na uvodu srečala zdaj že stara znanca zadnjih sezon. "Ne bi bilo nezasluženo tudi, če bi zmagala Cedevita Olimpija," je na novinarski konferenci razlagal gostujoči trener Dušan Alimpijević, ki je po aprilu znova našel recept za zmago nad zmaji. Tokrat je bil to čim bolje ustaviti met z razdalje domače zasedbe. Kot je poudaril srbski strokovnjak na turški klopi, ki je poudaril tudi dobre odnose med kluboma, so Ljubljančani na prvih treh tekmah letošnje sezone zadevali po 15 trojk na tekmo, in to z zelo dobrim odstotkom meta. Njegovim varovancem jih je uspelo omejiti na deset, uspešni pa so bili le 28-odstotno.

Sorodna novica Cedevita Olimpija sezono v Evropi začela s porazom

Kot je pred uvodnim krogom Evropskega pokala povedal Golemac, so aprila slovenski prvaki proti Bursasporju odigrali na precej slabši ravni, kot so sicer v tistem obdobju, znova pa so se torej turški krokodili odlično pripravili na nasprotnika in uspešno izvedli zastavljeni načrt. V slovenskem superpokalu in prvih dveh preizkusih v Ligi ABA so bili zmaji tako natančni pri metu z razdalje, toda tokrat so igrali proti daleč najmočnejšemu nasprotniku do zdaj v sezoni, ki je v obrambi opravil zelo dobro delo. V prvem polčasu je tako dopustil gostiteljem, ki so v prvi polovici obračuna izza črte metali 5/20, le 31 točk, kolikor jih domača zasedba v Stožicah večkrat doseže v eni četrtini.

Gostje takoj kaznovali padec koncentracije in agresivnosti

Cedevita Olimpija je zagotovo zelo konkurenčna v Evropskem pokalu. Mislim, da je prvi favorit po imenih Joventut. V drugi skupini je dominantna Gran Canaria. V naši skupini je potem po proračunu in imenih v ospredju tudi Venezia. To so glavni trije favoriti, vsi ostali, vključno z nami in Olimpijo, pa imamo enakovredne možnosti za visoko uvrstitev. Ne bi odpisal Promitheasa, ki je sestavil zelo dobro ekipo. Olimpija ima kakovost. Golemac je tu že nekaj časa in je uvedel svoj sistem. Zadržali so pomembne igralci, kot so Ferrell, Murić, Omić in seveda Dragić, ki je poškodovan, njim pa dodali kakovostne okrepitve. Adams in Harrison sta zelo dobra strelca. V Evropskem pokalu bo resen konkurent. V Ligi ABA je že pokazala, da lahko igra zelo dobro košarko.

Dušan Alimpijević

"Zagotovo je obramba Bursasporja naredila svoje. To je bila prva zares težka tekma za nas. Tokrat nismo imeli razpoloženih ostrostrelcev, kot jih imamo sicer. Hkrati nismo iskali pravih rešitev v napadu in si dovolj podajali. Nismo razširili igre in nismo dovolj tekli. Nismo bili dovolj fizični. Premalo je bilo prodorov pod koš in preveč individualnih rešitev," je napake svoje vrste naštel prvi mož Olimpijine stroke. Gostje so imeli praktično ves čas pobudo. Trenutek je bil na domači strani le v drugi četrtini, ko so zmaji na krilih Josha Adamsa in predvsem Roka Radovića po zaostanku s 15:20 povedli 25:20. 21-letni Domžalčan, ki se je vrnil po poškodbi in odigral slabih pet minut, je v tej seriji dosegel sedem točk, potem želel zamenjavo, zatem pa ni več stopil na parket.

"Rok ni treniral, kar se mu pozna. Iskal je zamenjavo. V drugem polčasu so igralci na tem položaju igrali dobro, zato sem se odločil, da ga ne dam več noter," je pojasnil Golemac, ki ima ogromno preglavic s poškodbami, tokrat pa v svojem moštvu ni imel razigranega posameznika, ki bi lahko potegnil soigralce za sabo. Bursaspor je na omenjeno serijo nemudoma odgovoril. Uspel mu je delni izid 13:1. Cedevita Olimpija je na začetku drugega dela, ko je dva zaporedna skoka v napadu dobil Edo Murić in v nadaljevanjih akcij skupaj prispeval štiri točke, še povedla, toda sledila je nova hitra gostujoča reakcija, po kateri se košarkarji iz Burse niso več znašli v zaostanku.

"Žal nam je za ta poraz. Bili smo blizu do konca, v končnici pa so tekmeci odigrali pametneje. V napadu nam ni steklo. Odigrati bi morali tudi boljšo obrambo. Dobili smo lahke trojke na koncu in takrat so se odlepili. Padla je koncentracija, tudi agresivnost, kar so takoj kaznovali. To je bila naša najslabša predstava v tej sezoni. V nedeljo nas čaka Crvena zvezda in treba se je nekaj naučiti iz te tekme in poskrbeti moramo, da takih napak ne bomo več delali. Ekipa je nova in delati moramo, da bomo boljši in bomo našli recept za zmago," je dejal Murić, ki je z letošnjo sezono od Jake Blažiča podedoval kapetanski trak.

Zelo se pozna odsotnost Matkovića

"Bili so boljši vseh 40 minut. Poskušali smo jih ujeti, a nam ni uspelo. Nismo igrali, kot bi si želeli. Nismo bili dovolj agresivni in nismo si dobro delili žoge. Oni igrajo zelo fizično košarko, mi pa nismo bili pripravljeni igrati na tak način. Predvsem pod obročem nismo imeli dovolj intenzitete. Pred tekmo nismo vedeli, ali bo igral Alen Omić, saj je imel trebušno virozo. Manjkala je rotacija, da bi bili pod košem lahko bolj agresivni. Imeli smo težave s skokom in potem nismo mogli teči v napad. Potem smo poskušali najti individualne rešitve, kar pa nas je stalo zmage," je dodal Golemac.

Turki kot v končnici usodni tudi v 1. krogu Evropskega pokala

Ves čas so imeli njegovi varovanci težave s prebijanjem gostujoče obrambe. in videlo se je, da igrajo preveč na silo ter napade pogosto, ko so bili brez prave rešitve, zaključujejo po neizdelanih akcijah. To je bil vzrok za zaostanek po prvem delu, na koncu pa tudi razlog, da se je tehtnica v ključnih trenutkih prevesila v gostujočo smer. Bursaspor je ves drugi polčas vsakič, ko se je ljubljanska ekipa približala, našel odgovor, in to po navadi z natančnim metom za tri (trojka 13/31), potem ko so Alimpijevićevi igralci lepo izigrali domačo vrsto in prišli do odprtega meta. Na drugi strani so se morali domači košarkarji precej bolj namučiti za vsak koš. V zadnjih dveh minutah in pol, ko je Anthony Clemmons zadel odločilni trojki, odgovora gostiteljev ni bilo, ampak so neučakano in zelo hitro zaključili napad z meti s precej zahtevnih položajev. Gostje so na koncu z 41:34 dobili skok, zbrali pa tudi pet podaj več. Zmaji so jih imeli tokrat 15, ob obeh zmagah v Ligi ABA pa je bila ta številka višja.

V nedeljo v Stožice prihaja še močnejša zasedba, saj bo v 3. krogu regionalnega tekmovanja ob 17.00 gostovala Zvezda, ki brani jadranski naslov. Golemac ima še vedno torej veliko težav s poškodbami. Poleg Zorana Dragića, ki se bo vrnil šele sredi novembra, ne more računati niti na drugega organizatorja igre Lovra Gnjidića in centra Karla Matkovića. Predvsem odsotnost drugega se močno pozna, saj Marko Radovanović ni dostojna zamenjava zanj, za nameček pa se je srbski košarkar poškodoval proti Bursasporju: "Manjka Matković, ki nam res daje dodatno raven v igri. Računali smo na to hitrost, ki jo ima ta mladenič. Celo poletje je bil v pogonu. Po koncu sezone je šel takoj v ZDA, potem takoj v reprezentanco. Dali smo mu en teden prosto, a je prišel z evropskega prvenstva poškodovan. Ni treniral, pa ste vseeno videli proti Splitu, kakšna je to energija in motorika za ta položaj. So pa to stvari, na katere ne moremo vplivati, in se zato moramo prilagoditi."

Bursaspor v končnici znova odnesel zmago iz Stožic