Cedevita Olimpija sezono v Evropskem pokalu zaključuje na pragu četrtfinala z desetimi zmagami in šestimi porazi. Foto: KK Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija sezono v Evropskem pokalu zaključuje na pragu četrtfinala z desetimi zmagami in šestimi porazi. Foto: KK Cedevita Olimpija

Zastavljeni cilj so s prebojem v Top 16 izpolnili. S tem tudi izboljšali lanski dosežek, ko so se poslovili po skupinskem delu, toda po dobrih predstavah in dejstvu, da so bili res na dobri poti med najboljšo osmerico, brez dvoma ostaja nekoliko pelina. Zdaj je še toliko bolj grenak težak poraz proti Virtusu, ki ga, kot so dejali prejšni teden po tekmi, ni bilo lahko preboleti. Namreč proti bolonjskemu velikanu, ki letos v Evropskem pokalu sploh še ne pozna poraza, so Ljubljančani še dve minuti in pol pred koncem vodili za devet, nato pa je sledil preobrat in poraz po podaljšku (98:108).

Sorodna novica Slovo Olimpije od Evrope po mrku v zadnji četrtini

Zdi se, da je takrat Olimpija v dramatični končnici potrebovala le eno situacijo, ki bi se obrnila drugače oziroma v njeno korist, toda vse je šlo od rok gostom iz Italije, od izgubljene žoge in nešportne osebne napake Luke Rupnika, do tega, da so dvakrat – tudi tik pred iztekom 40. minute – žogo na trojki spravili do ostrostrelca Marca Belinellija, in predvsem treh napadalnih skokov, ki so tehtnico nagnili na bolonjsko stran. Vince Hunter je najprej po dobljeni odbiti žogi v napadu dosegel koš, po ofenzivnih skokih Miloša Teodosića, ki je poveljeval seriji Virtusa za preobrat, in tik pred koncem znova Hunterja pa je žoga torej prišla do Belinellija, ki je zadeval izza črte.

Budućnost z agresivno obrambo ustavila napad zmajev

Toda zmajem je ostala še ena priložnost. Odločal je zadnji krog in gostovanje v Podgorici pri starem jadranskem znancu Budućnosti, kjer je Olimpijo v četrtfinale peljal še poraz s tremi točkami ali manj razlike, toda ljubljanska zasedba v Morači ni bila kos nalogi (79:66). "Nismo se prilagodili na kriterij sojenja in na ta slog košarke. Naša napaka in to nam je odneslo zmago. Preveč smo se ukvarjali s temi stvarmi in zaradi tega smo izgubili tekmo. Na stvari, na katere nimamo vpliva, se moramo prilagoditi. V zaključku nam je zmanjkalo nekaj energije in sape. Številni nosilci so bili od začetka obremenjeni z osebnimi napakami, zato je bilo res težko igrati," je po tekmi povedal trener Olimpije Jurica Golemac.

V vsaki četrtini so njegovi varovanci hitro izpolnili bonus osebnih napak, Budućnost pa je na primer izvajala še enkrat več prostih metov kot gostje (32:16). Po dveh januarskih porazih črnogorske zasedbe v Ljubljani so v podgoriškem klubu menjali trenerja in po prihodu Dejana Milojevića, ki se je predtem zelo izkazal na klopi Mege, se je nekoliko spremenil slog igre. Budućnost pod njegovo taktirko igra agresivnejšo obrambo, proti kateri zmaji tokrat niso našli rešitve. Kot je dejal tudi Milojević, so dobro vršili pritisk na najnevarnejših igralcih Olimpije, jih dobro zaustavljali in prav obramba je bila po njegovih besedah ključ do uspeha.

V drugem polčasu razmerje v skokih v napadu 11:1

Jaka Blažič, najboljši strelec Evropskega pokala, je sicer dal 18 točk, a ob metu iz igre 5/17, Kendrick Perry, drugi najboljši strelec zmajev pa 11 (3/12 iz igre). Če so gostitelji omejili glavna ljubljanska aduta, je manjkal tretji ali četrti nosilec, ki bi se razigral. Manjkal je tudi učinek s klopi, saj so tisti, ki niso začeli, prispevali le devet točk. Letos je met z razdalje glavno orožje Olimpije, ki je tokrat iz 25 metov zadela osem trojk. Tudi sicer v napadu igra ni bila tako učinkovita in tekoča kot sicer – manj točk so zmaji letos dali le na gostovanju v Trentu –, prav tako žog ni krožila, kot bi morala oziroma je že na tekmah zadnjega obdobja. Na primer Ljubljančani so v Morači zbrali le devet podaj. Predvsem v zadnji četrtini, ki so jo gostitelji dobili z 21:9, prave ofenzivne ideje ni bilo in so bili vse bolj kot ne individualni poskusi, številni napadi pa zaključeni po neizdelanih akcijah.

"Parirali smo tri četrtine, potem pa nam je zmanjkalo energije. Kriterij ni bil isti na obeh straneh. Vse, kar smo naredili, je bila osebna napaka, na drugi strani pa takih kontaktov niso piskali. To nas je odmaknilo od koša. Takšen je avtomatizem pri igralcih. Ko te ne zaščitijo in ne sodijo, se umakneš. Ni bilo prave organizacije, saj so bili res agresivni. Žoga ni krožila, nismo delali blokov in smo se umaknili korak nazaj. To je edino, kar lahko zamerim fantom, da v trenutkih, ko se je tekma lomila, so nas odmaknili od koša. Nismo naredili prave osebne napake, pravega bloka in smo začeli igrati mehko, ker smo se bali, da ne bi spet naredili osebne napake," je dodal Golemac.

Cedevita Olimpija v Podgorici zaključila evropsko pot

"Ko je bilo najbolj potrebno, nismo bili pravi"

Hkrati znova v oči bodejo težave Ljubljančanov v skoku, predvsem z napadalnim nasprotnikom. Praktično na vseh tekmah, ki so jih letos izgubili, so imeli probleme z zapiranjem in posledično bojem za odbite žoge. Po spodbudnem začetku odločilnega srečanja v črnogorski prestolnici je Olimpija, ki je ob polčasu vodila s 40:38, v prvih 20 minutah tudi dobila skok z 19:18, na koncu pa je bil ta 45:31 v korist Budućnosti. Podgoričani so že na začetku tretje četrtine, ko so hitro ujeli pet odbitih žog v napadu, povsem prevzeli kontrolo nad skokom. Obenem tudi pobudo v igri, vendar so zmaji še ohranjali stik. Ko se je gostiteljem odprl še met, na začetku zadnje četrtine sta najprej izza črte zadela Danilo Nikolić in Amedeo Della Valle, zatem še Melvin Ejim in Nikola Ivanović, na drugi strani pa se je Ljubljančanom povsem ustavilo v napadu, je bilo kmalu jasno, da se evropska sezona končuje. V drugem polčasu je Budućnost zbrala 11 napadalnih skokov, Olimpija pa le enega.

"Tekma traja 40 minut. Ko je bilo najbolj potrebno, nismo bili pravi. Postali smo nervozni in dopustili, da smo se začeli ukvarjati s sodniškimi odločitvami. Na taki tekmi, ko je toliko v igri, če dopustiš 15 napadalnih skokov, ne moreš zmagati. Lahko iščemo izgovore, a, kot kaže, so pokazali večjo željo. Nismo pokazali energije, ki bi jo morali. Vsak od nas se mora pogledati v ogledalo in si to priznati. Treba se bo pobrati. Za nami je lepa pot, ki se je žal končala, a je sezona še dolga in še nekaj dela je pred nami," je pristavil Perry. Olimpijo že v soboto čaka zelo pomemben dvoboj v Ligi ABA, ko bo gostovala v Laktaših pri neposrednem tekmecu v boju za polfinale Jadrana, Igokei.