Dončić je bil na parketu 34 minut, znova je izvrstno vodil igro Mavericksov, ki imajo še vedno prednost domačega igrišča. Foto: AP
Dončić je bil na parketu 34 minut, znova je izvrstno vodil igro Mavericksov, ki imajo še vedno prednost domačega igrišča. Foto: AP

23-letni Ljubljančan je s petimi zaporednimi točkami poskrbel za vodstvo Mavericksov 39 sekund pred koncem. Zadel je izjemno trojko po koraku nazaj za 95:99. Po minuti odmora je Donovan Mitchell zgrešil, a je ujel odbito žogo in zadel od table, Dončić pa je prejel osebno napako. Tudi dodatni prosti met je Mitchell zadel za 98:99.

Powell zgrešil ključna prosta meta
Dwight Powell je nato 19 sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta – ni zdržal velikega pritiska s tribun. Mitchell je zdrvel v hiter napad in podal do Rudyja Goberta, ki je z zabijanjem poskrbel za pravo evforijo v razprodani Vivint Areni (100:99).

Dinwiddie grdo zgrešil trojko
Ostalo je še 11 sekund po zadnji minuti odmora. Trener Dallasa Jason Kidd je v igro poslal Spences Dinwiddieja, ki je zgrešil trojko z desne strani ob pisku sirene. Žoga se je komaj dotaknila obroča. Dončića so gostitelji dobro pokrili in moral je oddati žogo.

Dončić po bolečem porazu: Tekma je bila že dobljena
Donovan Mitchell in Rudy Gobert sta v končnici nagnila tehtnico na stran Utaha. Foto: Reuters
Donovan Mitchell in Rudy Gobert sta v končnici nagnila tehtnico na stran Utaha. Foto: Reuters

Clarkson najboljši strelec Utaha
Celotna prva peterka Dallasa je bila dvomestna. Junak druge in tretje tekme Jalen Brunson je tokrat dosegel 23 točk, Dorian Finney Smith, Reggie Bullock in Dwight Powell pa so jih zbrali po 11.

Boj rezervistov je prepričljivo dobil Utah (35:13). Jordan Clarkson je prispeval 25 točk, zadel je tri trojke. Mitchell (23 točk) je zadel le dve trojki iz desetih poskusov. Gobert je 17 točkam dodal še 15 skokov. Mavericksi so pogosto pošiljali Francoza na črto prostih metov, kjer je imel znova težave (9/18), enkrat je zgrešil cel obroč.

Dallas znova bolje začel srečanje
Dončić si je poškodoval mečno mišico na zadnji tekmi rednega dela proti San Antoniu in v končnici na prvih treh tekmah ni igral. Mavsi so v četrtek po dolgih šestih letih le zmagali v Salt Lake Cityju, pri tem pa je ključno vlogo odigral Brunson.

Gostitelji so imeli velike težave v napadu že na četrtkovi tekmi. Tokrat so prvič iz igre zadeli po treh minutah in 44 sekundah, ko je Mitchell s polaganjem znižal na 3:8. Dončić je precej bolj uspešno začel tekmo, zadel je prva dva meta in sredi prve četrtine so imeli Mavericsi osem točk naskoka (5:13). V zadnjih minutah uvodne četrtine se je Utah prebudil in s trojko Clarksona prevzel vodstvo po 12 minutah (24:23).

Jordan Clarkson je v zadnji četrtini izničil zaostanek. 29-letnik je bil najboljši šesti igralec Lige NBA v lanski sezoni. Foto: AP
Jordan Clarkson je v zadnji četrtini izničil zaostanek. 29-letnik je bil najboljši šesti igralec Lige NBA v lanski sezoni. Foto: AP

Utah povedel že za 16 točk
V drugi četrtini se je razigral Clarkson. Utah si je z delnim izidom 20:7 priigral najvišjo prednost na tekmi (51:35) dve minuti pred odmorom. Dončić je odgovoril s trojko po koraku nazaj, nato pa je še prehitel sireno s štirih metrov. V prvem polčasu je zbral 14 točk, Utah pa je imel 12 točk naskoka (54:42).

Mavericksi leteli po parketu v tretji četrtini
Finney-Smith in Dončić sta začela drugi polčas s trojkama. Mavericksi so že po štirih minutah in pol ujeli priključek (60:59). Ko je sredi tretje četrtine Dončić odšel na klop, se je razigral Brunson, ki je nanizal osem točk, dvakrat pa je bil izza črte natančen Finney-Smith. Dallas je prevzel vodstvo (71:74). Gostitelji so zelo popustili v obrambi, v tretji četrtini so prejeli kar 39 točk in po 36 minutah so zaostajali z 78:81.

V končnici Dončić zaupal soigralcem
Tri minute in 13 sekund ekipi nista dosegli niti točke na začetku zadnje četrtine. Nervoza je bila velika. Clarkson je z dvema trojkama in tremi prostimi meti dvignil gostitelje. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu. Odločala je napeta končnica, v kateri je Dončić s petimi zaporednimi točkami zablestel, vendar v ključnih dveh akcijah ni vrgel na koš. Podal je do Powlla, ki je zgrešil oba prosta meta in v zadnji akciji na tekmi zaupal Dinwiddieju, ki pa je grdo zgrešil trojko.

Dončić: Zadnji napad bi moral odigrati drugače
"Lepo se je bilo vrniti na parket. Seveda sem zdaj utrujen. Prvi polčas ni bil dober, v tretji četrtini pa smo prikazali pravo igro. Tako bi morali igrati od začetka srečanja. Težko je dobiti tekmo na gostovanju, če ima domača ekipa 42 prostih metov. Preveč osebnih napak smo naredili," je poudaril Dončić.

"Zadnji napad bi morali odigrati drugače. Lahko bi prodrl pod koš. Imeli smo 11 sekund, podvojili so me in podal sem do odprtega Dinwiddieja. Veliko smo se naučili v zadnjih dveh končnicah, lani smo izgubili na sedmi tekmi proti Clippersom. Tudi ta serija se bo zavlekla, a zdaj že imamo nekaj izkušenj," je dodal najboljši košarkarkar Dallasa.

Kidd: Ne bi smeli dopustiti Mitchllu treh točk v enem napadu
"Imeli smo priložnost za zmago, a je nismo izkoristili. Dinwiddie je že zadel trojko za zmago. Imeli smo lepo priložnost za dve zaporedni zmagi v dvorani, v kateri nikoli ni lahko gostujočim ekipam," je dejal Kidd.

Trener Dallasa ni bil zadovoljen z zadnje pol minute: "Steklo nam je v tretji četrtini, ko je žoga začela hitreje krožiti. Tudi v zadnji četrtini smo igrali dobro do zadnje pol minute. Mitchell je zgrešil met, nato pa je dosegel tri točke iz te akcije. Tega ne bi smeli dopustiti."

Snyder: Ne smemo biti preveč navdušeni
"Mitchell in Gobert sta izvrstno izpeljala našo zadnjo akcijo na tekmi. Zadovoljen sem z obrambo v zadnji četrtini. Zadeli so veliko trojk, a to niso bili odprti meti. Zavedal sem se, da se bodo vrnili v tretji četrtini. Dončić in Brunson sta nam povzročala velike težave. Večkrat smo izgubili ravnotežje v obrambi, res sta spretna z žogo. Pravočasno smo se zbrali. Zdaj je izid 2:2, ne smemo biti preveč navdušeni, saj bo kmalu na sporedu težka peta tekma na gostovanju," je povedal Quin Snyder, ki že osem let sedi na klopi Utaha.

Peta tekma bo v American Airlines Centru v Dallasu v noči s ponedeljka na torek ob 3.30.

Brooklyn v velikih težavah, Boston vodi že s 3:0
Brooklyn se je znašel v velikih težavah po porazu proti Bostonu s 103:109. Celticsi vodijo že s 3:0 v zmagah in si v ponedeljek lahko zagotovijo napredovanje v konferenčni polfinale.

Jayson Tatum je bil neustavljiv v Barclays Centru. Foto: AP
Jayson Tatum je bil neustavljiv v Barclays Centru. Foto: AP

Jayson Tatum je nasul 39 točk, Jaylen Brown pa je 9 od 23 točk prispeval v zadnji četrtini. Obramba Bostona je znova odlično ustavila oba zvezdnika Netsov. Kevin Durant in Kyrie Irving sta dosegla po 16 točk, najboljši strelec Brooklyna je bil Bruce Brown s 26 točkami.

Dragić tokrat brez točk
Durant je le enajstkrat vrgel na koš, Irving pa je iz igre metal 6/17 in zgrešil vseh sedem poskusov izza črte. Trener Steve Nash je skušal najti razigrano peterko. Goran Dragić je igral le devet minut in ni dosegel točke. Prvič v tej seriji je priložnost dobil Blake Griffin, ki je vstopil ob koncu tretje četrtine in z dvema zaporednima trojkama dvignil navijače na noge na začetku zadnje četrtine.

Brown in Tatum sta imela vedno pripravljen odgovor
Boston je odlično končal prvo četrtino in si na začetku druge priigral 12 točk prednosti po trojki Paytona Pritcharda (27:39). Brooklyn se je do odmora precej približal (50:53).

Jaylen Brown je popolnoma zasenčil Kyrieja Irvinga. Foto: AP
Jaylen Brown je popolnoma zasenčil Kyrieja Irvinga. Foto: AP

V tretji četrtini so gostje znova povedli z desetimi točkami naskoka (65:75), Patty Mills je znižal na 72:75, vendar so Celticsi v zadnji minuti znova ušli po dveh koših Marcusa Smarta in zabijanju Browna (72:81).

Netsi so se razigrali v napadu v zadnji četrtini, a je imel Brown vedno pripravljen odgovor. Nekajkrat je utišal navijače. Z delnim izidom 8:0 si je Boston zagotovil 12 točk prednosti sredi zadnje četrtine (84:96). Tatum je prevzel štafetno palico od Browna, nato pa je še Smart s polaganjem povišal na 88:103 in tri minute pred koncem je bila tekma odločena.

"V končnici ni časa za govore. Vsi se zavedamo, da zaostajamo z 0:3 v zmagah. Moramo odigrati precej bolje na četrti tekmi," je bil potrt Durant.

"Moje sporočilo je jasno. Nihče ne igra tako zavzeto in agresivno kot naša ekipa," je bil zadovoljen Tatum.

Toronto preprečil "metlo"
Toronto je premagal Philadelphio s 110:102 in znižal na 1:3 v zmagah. Pascal Siakam je 15 od 34 točk dosegel v zadnji četrtini, ki so jo Raptorsi dobili s 30:25.

Zvezdnik Sixersov Joel Embiid je igral, čeprav je imel velike bolečine zaradi poškodbe palca na desni roki. Zbral je 21 točk in 8 skokov. James Harden jih je prispeval 22, a je zgrešil 12 metov iz igre (5/17, 2/10 za tri).

Philadelphia bo gostila peto tekmo v ponedeljek in trener Doc Rivers je prepričan, da jim bo na domačem parketu uspelo prebiti se v polfinale Vzhoda.

Barnes novinec leta
Krilni košarkar Toronta Scottie Barnes je dobil priznanje za novinca leta. V glasovanju za "rookieja" je zbral 378 točk, za 15 točk je prehitel centra Clevelanda Evana Mobleyja. Tretji v tem glasovanju je bil prvi izbor na lanskem naboru Cade Cunningham. Veliki up Detroita je prejel 153 točk. Barnes, ki je bil četrti izbor na naboru, v prvi sezoni je povprečno dosegal po 15,3 točke in 7,5 skoka na tekmo.


Vzhod, 1. krog:
TORONTO (5) - PHILADELPHIA (4) 1:3
110:102 (24:24, 30:25, 26:28, 30:25)
Siakam 34 (10/19 iz igre, prosti meti 13/15), Trent 24, Young 13, Anunoby 11, Boucher 9, Barnes 6 in 11 skokov, VanVleet in Achiuwa po 5, Banton 3; Harden 22 (5/17 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 10/11) in 9 podaj, Embiid 21 (7/16 iz igre) in 8 skokov, Harris 15 in 11 skokov, Maxey 11, Niang 9, Reed 8, Milton 7, Green 6, Joe 3.

BROOKLYN (7) - BOSTON (2) 0:3
103:109 (25:30, 25:23, 22:28, 31:28)
Brown 26 (10/19 iz igre) in 8 skokov, Irving (6/17 iz igre, 0/7 za tri) in Durant (8 skokov in 8 podaj) po 16, Claxton 13, Mills 12 (4/5 za tri), Se. Curry 10, Griffin 8 (2/3 za tri), Drummond 2, Dragić 0 (0/1 iz igre), 1 skok in 1 podaja v 9 minutah; Tatum 39 (13/29 iz igre, 4/13 za tri), Brown 23 (9/16 iz igre), Smart 14, Pritchard 10, Theis 9, G. Williams 7, Horford 3, R. Williams in White po 2.

Nedelja ob 19.00:
CHICAGO (6) - MILWAUKEE (3) 1:2

Ponedeljek ob 1.00:
ATLANTA (8) - MIAMI (1) 1:2


Zahod, 1. krog:
UTAH (5) - DALLAS (4) 2:2
100:99 (24:23, 30:19, 24:39, 22:18)
Clarkson 25 (3/5 za tri), Mitchell 23 (7/21 iz igre, 2/10 za tri), Gobert 17 (prosti meti 9/18) in 15 skokov, Bogdanović 12 (1/5 za tri), O'Neale 7, Conley in Hernangomez po 6, House in Whiteside po 2; Dončić 30 (11/21 iz igre, 4/10 za tri, prosti meti 4/4), 10 skokov in 4 podaje v 34 minutah, Brunson 23 (7/18 iz igre, 2/5 za tri), Finney Smith (3/6 za tri), Bullock (3/8 za tri) in Powell (prosti meti 5/8) po 11, Dinwiddie 5 (1/5 za tri), Green 4, Kleber 3, Bertans 1.

MINNESOTA (7) - MEMPHIS (2) 2:2
119:118 (33:28, 27:28, 33:31, 26:31)
Towns 33 (8/17 iz igre, 3/5 za tri, prosti meti 14/17) in 14 skokov, Edwards 24, Beverley 17 (4/6 za tri), McLaughlin 16 (4/4 za tri), Vanderbilt 12, Russell 10, McDaniels 4, Prince 3; Bane 34 (11/18 iz igre, 8/12 za tri), Brooks 24 (10/20 iz igre), Clarke 15, Jones 13, Morant 11 (4/13 iz igre), 15 podaj in 8 skokov, Jackson Jr. 7, Anderson in Williams po 6, Tillman 2.

Nedelja ob 21.30:
DENVER (6) - GOLDEN STATE (3) 0:3

Ponedeljek ob 3.30:
NEW ORLEANS (8) - PHOENIX (1) 1:2

V krepkem tistku stanje v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.