Luka Dončić je bil lani najboljši strelec in drugi podajalec lige, Dallas pa je popeljal vse do velikega finala, kjer je bil boljši Boston s 4:1 v zmagah. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil lani najboljši strelec in drugi podajalec lige, Dallas pa je popeljal vse do velikega finala, kjer je bil boljši Boston s 4:1 v zmagah. Foto: Reuters

25-letni Ljubljančan, ki je začel svojo sedmo sezono v Ligi NBA, je v statistiko vpisal še deset skokov in osem podaj. V prvem polčasu, ko je zbral devet točk, mu met, tako kot celotni domači zasedbi, ni stekel, v drugi polovici obračuna pa se je razigral. Vseeno je bil njegov met iz gre le 36-odstoten. Luka se je odlično ujel s Klayem Thompsonom, največjo okrepitvijo Dallasa pred sezono. "Zadel je veliko metov. Dobro se je gibal in bil tudi odličen v obrambi. Lahko je igrati s takim košarkarjem. Ti precej olajša življenje. Celi ekipi ga," je Thompsonov debi opisal Dončića.

"Ne bi si mogel želeti boljšega začetka. Lepo smo si delili žogo z Lukom, Kyriejem in druščino. A to je le majhen korak do tam, kjer želimo biti. Lahko gradimo na tem. Luka naredi igro za vse, ne le zame, lažjo. Njegova sposobnost podajanja je edinstvena. Tu sem, da mu pomagam postati eden največjih. To je njegova ekipa in on vodi ta šov," je dodal Thompson. Izkušeni ostrostrelec se je ob debiju v novem dresu izkazal z 22 točkami. Šestkrat je bil natančen za tri, kar je rekord za debi v Dallasovem dresu. Dončić mu je podelil pet od svojih osmih asistenc, štiri so bile za trojke. Po 15 točk sta pristavila Kyrie Irving in Dereck Lively, ki se je izkazal z vsestransko predstavo.

Statistika Luke Dončića na uvodni tekmi njegove sedme sezone v Ligi NBA. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića na uvodni tekmi njegove sedme sezone v Ligi NBA. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Teksaška tekmeca – njuno rivalstvo je zaradi ceste, ki ju povezuje, poimenovano I-35 – sta se na uvodni tekmi sezone pomerila že lani. Mavericksi so Spurse premagali petič zapored in 12. na zadnjih 13 obračunih. V gostujoči vrsti, ki jo zdaj že 29. sezono vodi Gregg Popovich, so oči uprte v Victorja Wembanyamaja, po Dončiću in Pauu Gasolu šele tretjega Evropejca, ki je bil novinec leta. V drugi sezoni je francoski čudežni deček, ki je tokrat dal 17 točk (met 5/18, za tri 1/8) glavni favorit za obrambnega igralca leta, Luka na drugi strani pa kar za najkoristnejšega posameznika. Toda v ospredju je višji cilj aktualnih podprvakov – šampionski prstan. Naslednja preizkušnja košarkarje Dallas čaka v noči na nedeljo po slovenskem času, ko bodo ob 3.00 gostovali v Phoenixu.

Dallas je vso prvo četrtino neuspešno iskal strelski ritem, San Antonio pa skromnega domačega meta iz igre (30 %) v uvodnih 12 minutah ni izkoristil zaradi kar osmih izgubljenih žog. Prvo četrtino je dobil z 22:20. Začel je sicer dobro z dvema zadetima trojkama, prvi Dallasov koš v sezoni pa je v drugi minuti dosegel Daniel Gafford. Luka je zadel šele svoj peti poskus iz igre, peta trojka Mavsov na tekmi pa je bila tudi prva natančna. Uspešen je bil Irving, takoj zatem pa je Thompson dokazal, zakaj je eden najboljših strelcev z razdalje vseh časov, ko je iz obrata zadel za tri. Predtem je dal svoj prvi koš v novem dresu, ko je bil po Dončićevi podaji uspešen s polrazdalje.

Slovenski zvezdnik se je med strelce vpisal po sedmih minutah, ko se je sprehodil do obroča. V prvi četrtini pa je potem zadel še en prosti met. Zgrešil je tudi prve tri poskuse v drugi četrtini, potem pa le zadel v prodoru za 27:28. Šest je znašala najvišja razlika v prvi četrtini, v drugi pa je San Antonio večkrat povedel za pet. Čeprav je imel ves čas pobudo, so gostitelji nekajkrat izenačili. Nazadnje dve minuti pred koncem polčasa, ko je Dončić spretno ukradel žogo Wembanyamaju, potem pa je Lively zabil v protinapadu. Spursi so prvi del dobili z 49:47. Dončić je bil v prvem polčasu z devetimi točkami prvi domači strelec, a to ob skromnem metu iz igre 4/14.

Thompson že na uvodni tekmi sezone zelo olajšal delo Dončiću
Statistika tekme Dallas – San Antonio. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika tekme Dallas – San Antonio. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Potem ko so Mavsi le 26-odstotno metali za tri v prvem polčasu, so v dobrih dveh minutah drugega zadeli tri. V četrti minuti je iz šestega poskusa svojo prvo trojko dodal še Dončić, ki je zadel za +8, in Popovich je posredoval z minuto odmora. Ko je bil zatem Thompson dvakrat natančen s črte prostih metov, je bila razlika prvič dvomestna. Le dobra minuta je minila, ko je Popovich vzel še en 'timeout'. Dončić je poskrbel za vrhunec tekme, ko je prodrl pod koš, ob Wembanyamaju pa poslal žogo čez glavo proti P. J. Washingtonu, komur je kazal hrbet. Krilni center Dallasa je izkoristil mojstrsko podajo in zadel trojko za 69:55. 22:6 je bil delni izid, ki ga je Dallas naredil z agresivno obrambo in boljšim napadom, na kar je San Antonio odgovoril z dvema serijama po 7:0. Dobrih 16 minut pred koncem srečanja je bila razlika le še dve, Mavsi pa so do konca četrtine pobegnili na +7 (87:80).

Po nešportni osebni napaki Jeremyja Sochana nad Gaffordom je center Dallasa s prostima metoma in podajo Quentinu Grimesu poskrbel, da je bila domača prednost znova višja od deset. Potem je bil za tri uspešen Dončić, ki je zatem podal Thompsonu. Ker je ostrostrelec ostal povsem sam, je Luka še pred njegovim metom izza črte dvignil roko in stekel v obrambo. Klay je bil natančen. Ljubljančan pa je nato ujel odbito žogo, stekel v protinapad in še z eno trojko dosegel 100. točko Mavsov. Po minuti odmora je še enkrat natančno vrgel za tri za serijo 12:0 in +20. Še točko več je znašala razlika po trojki Thompsona, ki je znova prejel podajo Dončića. Kmalu je Popovich podpisal predajo, ko je na parket poslal igralce, ki imajo manjše vloge v moštvu.

Grom s Holmgrenom bobnel v Denverju

Chet Holmgren je že na prvi tekmi nove sezone pokazal, da je lahko kos Nikoli Jokiću. Pričakovanja okoli Oklahome Cityja so prek poletja samo še narasla in Thunder je v novo sezono vstopil kot prvi favorit izredno močne Zahodne konference. Veliki adut je mladost: s povprečjem 24 let in pol je Oklahoma z naskokom najmlajša ekipa Lige NBA. Foto: Reuters
Chet Holmgren je že na prvi tekmi nove sezone pokazal, da je lahko kos Nikoli Jokiću. Pričakovanja okoli Oklahome Cityja so prek poletja samo še narasla in Thunder je v novo sezono vstopil kot prvi favorit izredno močne Zahodne konference. Veliki adut je mladost: s povprečjem 24 let in pol je Oklahoma z naskokom najmlajša ekipa Lige NBA. Foto: Reuters

Velike pozornosti je bil deležen uvodni obračun prvih dveh papirnatih favoritov Zahodne konference. Denver, prvak leta 2023, je gostil Oklahomo City, ki je lani Nuggetsom speljala naziv najboljše ekipe rednega dela na Zahodu.

Thunder je suvereno slavil s 102:87, gostje pa so vodili vse od zaključka prve četrtine, pred zadnjo četrtino tudi za 19 točk. Shai Gilgeous-Alexander je natresel 28 točk, Chet Holmgren jih je dodal 25, k čemur je dodal kar 14 skokov in 5 podaj. Ob tem je 22-letni center podelil še 4 blokade, eno tudi Jokiću, nato je to akcijo zaključil s silovitim zabijanjem.

MVP lanske sezone Nikola Jokić je začel s trojnim dvojčkom: 16 točk, 13 podaj in 12 skokov, a zato je imel premalo strelske podpore, Jamal Murray je za 12 točk potrošil 14 metov iz igre. Rezervisti Oklahome Cityja so nadigrali rezervno klop Denverja z izidom 25:16.


Tekme 24. oktobra:
DALLAS – SAN ANTONIO
120:109 (20:22, 27:27, 40:31, 33:29)
Dončić 28 (9/25 iz igre, 4/11 za tri, 6/8 PM), 10 skokov in 8 podaj v 36 minutah, Thompson 22 (6/10 za tri), Lively 15 in 11 skokov, Irving 15, Washington in Hardy po 11, Gafford 9, Kleber 3, Marshall, Grimes in Powell po 2; Champagnie in Sochan po 18, Wembanyama in Barnes po 17, Castle 8, Johnson in Branham po 7, Wesley 6, Collins 5, Paul in Jones po 3.

WASHINGTON – BOSTON 102:122
Poole 26, Valančiunas 18, Kuzma 12; Brown 27, Tatum 25 in 11 skokov, White 19, Pritchard 15, Queta 12.

DENVER – OKLAHOMA CITY 87:102
Jokić (13 podaj in 12 skokov) in Braun po 16, Porter 15, Gordon in Murray po 12, Westbrook 6 (2/10 iz igre, 1/6 za tri) ... Čančar 0 in 1 skok v 2 minutah; Gilgeous Alexander 28 (11/24 iz igre, 2/6 za tri), 8 podaj in 7 skokov, Holmgren 25 (11/18 iz igre) in 14 skokov, Wiggins 15.

SACRAMENTO – MINNESOTA 115:117
DeRozan 26 (7/18 iz igre), Sabonis 24 (8/13 iz igre, 3/4 za tri), K. Murray 23 (5/10 za tri) in 11 skokov, Monk 17, Fox 15 in 11 podaj; Randle 33 (13/17 iz igre, 5/6 za tri), Edwards 32 (10/24 iz igre, 5/15 za tri), Reid 19 (4/7 za tri) in 13 skokov.


Tekme 25. oktobra:
ORLANDO – BROOKLYN
TORONTO – PHILADELPHIA
ATLANTA – CHARLOTTE
CLEVELAND – DETROIT
NEW YORK – INDIANA
HOUSTON – MEMPHIS
MILWAUKEE – CHICAGO
UTAH – GOLDEN STATE
LA LAKERS – PHOENIX
PORTLAND – NEW ORLEANS