Dončić je že v prvem polčasu odgovoril številnim kritikom, ki so bili brez zavor po porazu na tretji finalni tekmi. Do odmora je zbral kar 25 točk in zagotovil Dallasu visoko prednost. Foto: AP
Dončić je že v prvem polčasu odgovoril številnim kritikom, ki so bili brez zavor po porazu na tretji finalni tekmi. Do odmora je zbral kar 25 točk in zagotovil Dallasu visoko prednost. Foto: AP

To je bila tretja največja razlika v zgodovini finalnih tekem, vmes je kazalo celo na rekord (najvišja prednost je bila 48 točk – 115:67). Rekord tako ostaja znameniti ekipi Chicaga z Mihaelom Jordanom na čelu, ki je leta 1998 v United Centru odpravila Utah s 96:54.

Dončić še vedno verjame v preobrat v finalni seriji
25-letni Ljubljančan je prejel številne kritike po osmih izgubljenih žogah na drugi tekmi in po prepiranju s sodniki na tretji tekmi, ko je štiri minute pred koncem prejel šesto osebno napako. To ga je podžgalo in odigral je najboljšo tekmo v finalni seriji. 25 od 29 točk je dosegel v prvem polčasu, ko je s prodori v raketo in z lahkimi koši zagotovil Mavericksom neulovljivo prednost (61:35). Met izza črte še ni stekel (0/8), zato pa je dobil precej počitka, saj v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket.

"Bili smo zelo agresivni, še posebej v obrambi. Še vedno verjamemo, da nam lahko uspe preobrat v finalu. Moramo ponoviti predstavo s toliko energije tudi na peti tekmi v Bostonu," je na novinarski konferenci poudaril Dončić.

Dereck Lively je drugič zapored vpisal dvojni dvojček. Zbral je sedem skokov v napadu, celotna ekipa Bostona pa le štiri. Foto: AP
Dereck Lively je drugič zapored vpisal dvojni dvojček. Zbral je sedem skokov v napadu, celotna ekipa Bostona pa le štiri. Foto: AP

Še nobeni ekipi v zgodovini Lige NBA se ni uspelo vrniti po zaostanku z 0:3 v zmagah, lani je Boston nadomestil zaostanek proti Miamiju v finalu Vzhoda, uspelo mu je izenačiti na 3:3, a je nato izgubil sedmo tekmo na domačem parketu.

Hardaway zadel pet trojk
Kyrie Irving je prispeval 21 točk, v zadnji četrtini je Tim Hardaway dvignil navijače na noge s petimi trojkami, potem ko mu v letošnji končnici nič ni šlo po načrtu. Dereck Lively je drugo tekmo zapored vpisal dvojni dvojček (11 točk in 12 skokov), kar ni uspelo še nobenemu novincu pred njim na finalnih tekmah.

Celticsi so v rednem delu dobili 64 tekem, v končnici pa so izgubili tretjič. Zadnjič so pred današnjim večerom klonili 9. maja na drugi tekmi polfinala Vzhoda proti Clevelandu.To je bil njihov prvi poraz na gostovanju v letošnji končnici.

Razglašeni Celticsi tokrat močno pogrešali Porzingisa
Kelti so delovali kot razbita vojska. Izgubili so vse četrtine in niso imeli niti enega razigranega posameznika. Tudi v obrambi so odpovedali, potem ko na prvih treh tekmah finala vedno prejeli manj kot 100 točk.

Celotna prva peterka Bostona je zadnjih 15 minut presedela na klopi. Foto: AP
Celotna prva peterka Bostona je zadnjih 15 minut presedela na klopi. Foto: AP

Jayson Tatum je dosegel 15 točk, Sam Hauser je zadel štiri trojke. Popolnoma sta odpovedala Jaylen Brown (10 točk, 3/12 iz igre, 1/5 za tri) in Derrick White (6 točk, 2/8 za tri).

Dallas je dobil skok kar z 52:31. Tokrat se je zelo poznalo, da je poškodovan Kristaps Porzingis. Latvijec je bil v kadru, a ni stopil na parket. Zelo bi ga potrebovali, saj odlično zapira raketo.

Sanjska predstava Dončića v prvem polčasu
Dončić je bil izjemno motiviran, prevzel je odgovornost od prve akcije naprej. Hitro je nanizal šest točk in našel Livelyja na desni strani. Novinec je zadel prvo trojko v karieri v Ligi NBA. Celticsi so držali priključek do sredine prve četrtine (15:14), potem pa so Mavericksi z delnim izidom 10:0 prevzeli nadzor nad srečanjem. Dončić se ni odločal za težke mete izza črte, ampak je s prodori v raketi zlahka polnil koš Keltov. V prvi četrtini je zbral 13 točk, v zadnji minuti sta Irving in Washington s trojkama povišala prednost Dallasa na 34:21.

V prvem polčasu je bil Dončić nerešljiva uganka za obrambo Bostona. Foto: AP
V prvem polčasu je bil Dončić nerešljiva uganka za obrambo Bostona. Foto: AP

V drugi četrtini je bil Boston popolnoma razglašen. Več kot štiri minute ni dosegel niti točke, Dallas pa jih je nanizal 11. Dončić jih je dosegel osem zapored, nato pa je še podal do Irvinga, ki je s polaganjem povišal na 50:25. Najboljša ekipa rednega dela sezone nikakor ni našla pravega ritma v napadu, Mavericksi so odlično zaprli raketo. Maxi Kleber je s trojko končal prvi polčas (61:35).

Dončić je bil s 25 točkami razred zase v prvem delu, Mavericksi so prevladovali v skoku (29:13). Boston je zadel le 31 odstotkov metov iz igre (11/37), tudi met za tri točke je bil slab (5/19).

Daniel Gafford in Derrick Jones sta se zelo zabavala v drugem polčasu. Foto: AP
Daniel Gafford in Derrick Jones sta se zelo zabavala v drugem polčasu. Foto: AP

Celotna prva peterka Bostona na klop četrt ure pred koncem
Tudi drugi polčas so Mavericksi začeli sijajno. Washington je s trojko povišal na 70:38. Celticsi so bili še naprej zelo slabi v napadu, pravih idej ni bilo. Že tri minute in 18 sekund pred koncem je trener Joe Mazzulla vzel minuto odmora in celotno prvo peterko poklical na klop. Dončić in Irving sta srečanje končala minuto in pol pred koncem tretje četrtine pri vodstvu Dallasa z 92:57.

Hardaway poskrbel za šov v zadnji četrtini
Na začetku zadnje četrtine je vstopil Tim Hardaway, ki je velik dolžnik letošnje končnice. V finalu na prvih treh tekmah ni veliko igral. Ko je dobil priložnost, pa je zgrešil odprte mete za tri točke. Tokrat je v razmiku dveh minut in pol zadel pet trojk in prednost je narasla na 112:67. Sredi zadnje četrtine je še Jaden Hardy zadel izza črte in pri izidu 115:67 je kazalo na zgodovinski polom Bostona in rekordno razliko v finalnih tekmah. Zbranost v obrambi je v zadnjih minutah seveda popustila in rezervisti Bostona so malce omilili poraz.

Kidd: Z najboljšo predstavo dokazali, da se nam ne mudi na počitnice
"Morali smo prikazati našo najboljšo predstavo. Ni nam preostalo drugega, saj bi poraz pomenil počitnice. Že na prvih treh tekmah smo poskušali, a nam ni uspelo zaustaviti njihovih odprtih metov za tri točke. Tokrat smo jih dobro zaustaviti, niso izvajali veliko prostih metov, imeli so na voljo le en napad, potem pa smo mi ujeli odbito žogo. Pripravljeni smo bili od prve minute. Boston se je že pripravljal na zabavo po naslovu. Najtežja stvar v tej ligi je končati serijo proti ekipi, ki nima več veliko za izgubiti. Tokrat je bilo to lepo vidno," je na novinarski konferenci razlagal Jason Kidd.

Joe Mazzulla bo moral prebuditi svoje varovance. V zadnji četrtini tretje tekme so skoraj zapravili 21 točk prednosti. Na četrti tekmi so popolnoma odpovedali. Foto: AP
Joe Mazzulla bo moral prebuditi svoje varovance. V zadnji četrtini tretje tekme so skoraj zapravili 21 točk prednosti. Na četrti tekmi so popolnoma odpovedali. Foto: AP

Mazzulla: Popolnoma so nas nadigrali
"Dallas je odigral odlično tekmo. Niso se po naključju prebili do finala, odigrali so zelo dobro v obrambi. Zaprli so raketo, mi pa se nismo pravilno odločali za mete. Popolnoma so nas nadigrali. Dobro smo se pripravili na to tekmo, a nič ni šlo po načrtih," je bil slabe volje trener gostov Mazzulla. Njegovi varovanci so s 35 točkami v prvem polčasu dosegli tudi najnižji izkupiček na kateri koli tekmi v dveh sezonah, odkar Kelte vodi 35-letni strateg.

Mavericksi so z imenitno predstavo preprečili metlo in serijo znova poslali v Boston, kjer bo peta tekma v noči s ponedeljka na torek ob 2.30. Kelti bodo morali prikazati popolnoma drugačen pristop, če želijo osvojiti rekordni 18. naslov prvaka.

Dončić po gladki zmagi Dallasa verjame v preobrat v finalu

Finale, četrta tekma:
DALLAS – BOSTON 1:3
122:84 (34:21, 27:14, 31:25, 30:24)
Dončić 29 (12/26 iz igre, 0/8 za tri, prosti meti 5/7), 5 skokov in 5 podaj v 33 minutah, Irving 21 (10/18 iz igre, 1/6 za tri), Hardaway 15 (5/7 za tri), Lively 11 in 12 skokov, Exum 10, Gafford 7, Washington 6, Jones, Kleber in Hardy po 5, Morris in Green po 3, Lawson 2; Tatum 15 (4/10 iz igre, 1/4 za tri), Hauser 14 (4/6 za tri), Pritchard 11, Holiday in Brown (3/12 iz igre, 1/5 za tri) po 10, Brissett 7, White 6, Horford, Tillman in Mihajluk po 3, Queta 2.

Met iz igre: 49/91; 29/80
Met za tri točke: 15/37; 14/41
Prosti meti: 15/22; 12/13
Skoki: 52; 31
Podaje: 21; 18

Peta tekma, torek ob 2.30:
BOSTON – DALLAS


Šesta tekma, petek ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.