"Zadnji dve leti sta bili težki, a smo se veliko naučili. Res sem vesel, da nam je uspelo priti naprej," je dejal Luka Dončić. Foto: AP

Dallas je serijo dobil s 4:2 v zmagah, potem ko je na šesti tekmi v gosteh premagal Utah z 98:96. 23-letni Ljubljančan je v tretjem poskusu prvič napredoval iz prvega kroga končnice, Mavsi pa so dobili prvo serijo po 11 letih. Tedaj so osvojili edini prstan v zgodovini teksaške franšize, v šampionski postavi pa je bil tudi zdajšnji trener Jason Kidd: “Zasluge za uspeh gredo igralcem. Zaupajo vsem v štabu, našemu načrtu, zdravniški službi in se borijo. Oni so opravili glavno delo. Med sezono se ni veliko govorilo o nas. Nimamo veliko zvenečih imen in zvezdniške ekipe. Večino pozornosti je deležen Luka, vsi igralci pa zares verjamejo v to moštvo. Zato smo tudi dobili serijo.“

Dončić: Vsi smo se nagarali, nismo igrali najbolje

V zadnjih dveh sezonah je Dallas v prvem krogu moral priznati premoč Clippersom. V obeh so bili košarkarji iz Los Angelesa nesporni favoriti, toda Dončić in soigralci so nudili dostojen odpor in se dobro upirali. Še posebej lani, ko so Kawhi Leonard, Paul George in druščina napredovali šele po sedmih tekmah. “Luka naredi vse, da postavi ekipo v najboljši položaj za zmago. Pri tem mu pomagajo soigralci in tako mi igramo. Vedno je veliko pozornosti na Luki, saj je eden najboljših igralcev na svetu. Soigralci pa so ob njem, da ga varujejo in mu pomagajo. Tudi oni znajo stopiti v ospredje. Dobiti šesto tekmo na gostovanju ni lahko, še posebej ne v Utahu, a uspelo nam je. Dvakrat smo slavili na tem težkem gostovanju. Upam, da bomo na tem gradili svojo samozavest. Ni pa lahko dobiti prvo serijo v karieri, upam, da bo s tem padlo nekaj bremena z Lukovih ramen,“ je dejal Kidd.

Sorodna novica Dallas po enajstih letih v polfinalu Zahoda

“Spomnim se, da tudi pred 11 leti ljudje niso računali, da bomo šli čez prvi krog. Podobno je zdaj, a glavno je, kaj pokažeš na igrišču. Ta ekipa je posebna. Igralci verjamejo vase, naredijo vse za zmago in se ob tem zabavajo. Upam, da bomo gradili samozavest za spopad s trenutno najboljšo ekipo v ligi,“ je dodal nekoč izjemni organizator igre, ki bo z varovanci zdaj izzval najboljše moštvo rednega dela, Phoenix. Prva tekma bo v Arizoni v torek ob 4.00 po slovenskem času. Sonca so v prvem krogu s 4:2 v zmagah izločila New Orleans. Dallas sicer Sunsov ni premagal že več kot dve leti. Phoenix je tako dobil zadnjih devet medsebojnih tekem. V tej sezoni je dvakrat slavil v American Airlines Centru (98:105 in 104:112), v Footprint Centru pa je bilo 109:101.

Ob zadnji zmagi nad Pheonixom je Luka Dončić blestel z 42 točkami, 11 podajami in devetimi skoki. Foto: AP
Ob zadnji zmagi nad Pheonixom je Luka Dončić blestel z 42 točkami, 11 podajami in devetimi skoki. Foto: AP

Morali bomo igrati našo najboljšo košarko. Phoenix je bil lani v finalu, letos pa je bil številka ena rednega dela. Vemo, da nas čaka zelo težko delo. Navijači ga ponesejo in morali bomo biti naša najboljša verzija. Obramba mora biti na enaki ravni kot proti Utahu, vendarle gre za najboljšo ekipo.

Luka Dončić o seriji s Phoenixom

Mavsom je v tej končnici že uspelo prekiniti negativni niz, saj so v Salt Lake Cityju predtem izgubili 11-krat zapored. Na tretji tekmi serije so bili boljši s 126:118, potem ko je Jalen Brunson blestel z 31 točkami. 25-letni organizator igre je proti Jazzom nasploh igral imenitno. Dončić je zaradi poškodbe leve mečne mišice izpustil prve tri tekme in tako je niti igre v svoje roke prevzel košarkar, ki je bil na naboru izbran istega leta kot slovenski superzvezdnik. Brunson pred dvema letoma v končnici ni igral, saj je okreval po operaciji, lani pa je v povprečju dajal le osem točk. Letos je bil izjemen. Njegovo trenutno povprečje znaša 27,8 točke, 4,8 skoka in 4,2 podaje.

“Iz Jalena smo iztisnili vse, kar smo lahko. Do Lukove vrnitve sta s Spencerjem Dinwiddijem prevzela glavno breme. Potem je odlično igral tako kot vso sezono tudi v navezi z Lukom. Odigral je zelo dobro tako v napadu kot v obrambi. Nasploh smo na zadnji tekmi bili dobri v obrambi, saj smo jih spustili pod 100 točk, pa so najboljša ofenzivna ekipa v ligi. Vsak je prispeval svoj delež,“ je bil zadovoljen Kidd. Po vrnitvi na parket je seveda dirigentsko palico znova prevzel Dončić, ki je odlično vodil igro. Košarkarji Utaha so ga agresivno pokrivali, ves čas podvajali, tako da so do izraza po Lukovih podajah lahko prišli soigralci, ki so priložnost znali izkoristiti. “Če me dva pokrijeta, bo nekdo odprt. Rad delim žoge in imam dobre soigralce, ki znajo zadevati,“ je povedal Dončić.

Njegovo povprečje je v končnici znova odlično – 29 točk, 10,7 skoka in 5,7 podaje. Na 16 tekmah “playoffa“ je do zdaj zbral že več kot 500 točk, kar je za takšno število najmanj po Michaelu Jordanu, ki jih je potreboval 14. “Trdo smo delali, da smo prišli do sem. Zaslužili smo si napredovanje. Vsi smo se borili in dali vse od sebe. Čeprav na zadnji tekmi nismo igrali dobro, pa nismo popuščali. Delovali smo kot prava ekipa in to je bil ključ. V prvem polčasu naša obramba ni bila dobra. V drugem nam je uspelo, dobili smo skok in lahko hitro tekli v tranzicijo. Ritem je bil v drugem polčasu dober in tako moramo igrati ves čas,“ je dodal obraz teksaške franšize in spregovoril tudi o zadnji akciji, ko je Bojan Bogdanović zgrešil trojko za zmago: “Ne zgreši veliko takih metov. Kar srce se mi je ustavilo. Zdelo se mi je, kot bi met trajal 15 sekund. Le upal sem, da bo zgrešil. Res sem vesel, da gremo v drugi krog.“

Dončić: Srce se mi je ustavilo, ko je Bogdanović vrgel trojko