Dončić je blestel v prvem polčasu, v katerem je dosegel kar 23 točk. V drugem polčasu so ga Kelti še bolj zavzeto pokrivali. Foto: AP
Dončić je blestel v prvem polčasu, v katerem je dosegel kar 23 točk. V drugem polčasu so ga Kelti še bolj zavzeto pokrivali. Foto: AP

Nekaj ur pred tekmo se je status nastopa Luke Dončića spremenil iz "verjetnega" v "vprašljivega". Težavam v desnem kolenu in levem gležnju so se pridružile tudi bolečine v prsnem košu. Tak status je imel Dončić pred večino tekem v letošnji končnici. Po ogrevanju v TD Gardnu je bilo jasno, da bo stisnil zobe.

Prvi finalni trojni dvojček v zgodovini franšize
25-letni Ljubljančan je bil znova najboljši strelec tekme. Vpisal je prvi trojni dvojček na finalnih tekmah v zgodovini Mavericksov. V prvem polčasu je bil neustavljiv (23 točk), nato pa so gostitelji precej bolje pazili nanj. Zadel je štiri trojke iz devetih poskusov, slabo je izvajal proste mete (4/9), izgubil pa je kar osem žog.

Dončić je še drugič razočaran zapustil TD Garden. Foto: AP
Dončić je še drugič razočaran zapustil TD Garden. Foto: AP

Dončić: Celticsi me niso presenetili, res so odlični v obrambi
"Bil sem vprašljiv pred tekmo, a se je zdravniška služba ves dan trudila, da sem bil pripravljen za tekmo. Dobro sem se počutil. Zgrešil sem preveč prostih metov in izgubil preveč žog. V teh dveh kategorijah se moram zelo izboljšati," je na novinarski konferenci poudaril najboljši strelec Lige NBA v tej sezoni.

"Boston je bil najboljša ekipa rednega dela Lige NBA. Ima veliko kakovostnih posameznikov. Ni me presenetil v finalni seriji. Vemo, kako igra. Igra zelo agresivno v obrambi. Tokrat so me nasprotniki tudi podvajali in našel sem odprte soigralce. Res so odlični v obrambi," je dodal Dončić, ki je prepričan, da lahko na domačem parketu dobijo obe tekmi, če bodo bolje izvajali proste mete in izgubili manj žog. Tretja tekma bo v noči s srede na četrtek ob 2.30 v American Airlines Centru.

Jrue Holiday je navdušil navijače v TD Gardnu. Vpisal je dvojni dvojček (26 točk 11 skokov), odlično pa je igral tudi v obrambi. Foto: AP
Jrue Holiday je navdušil navijače v TD Gardnu. Vpisal je dvojni dvojček (26 točk 11 skokov), odlično pa je igral tudi v obrambi. Foto: AP

Irving znova razočaral
P. J. Washington se je izkazal s 17 točkami, znova pa je odpovedal Kyrie Irving, ki je dosegel 16 točk, a zgrešil enajst metov iz igre (7/18). V tej finalni seriji še ni zadel trojke, prav tako je tokrat zgrešil tudi nekaj metov s štirih ali petih metov, ki so sicer njegova odlika.

Imenitna predstava Holidaya
Kelti so imeli znova precej več razigranih posameznikov. Izstopal je Jrue Holiday, ki je zbral 26 točk in 11 skokov. Z zavzeto igro v obrambi je zaokrožil imeniten večer. Jaylen Brown je dodal 21 točk, tudi slabši strelski večer zvezdnika Jaysona Tatuma (18 točk, 6/22 iz igre, 1/7 za tri) se ni preveč poznal. Derrick White je zadel štiri trojke, Kristaps Porzingis pa je dodal 12 točk, a je odšepal v garderobo in v zadnjih minutah ni več igral.

Mavericksi slabi pri prostih metih in trojkah
Obe ekipi sta slabo metali za tri točke. Mavericksi so zadeli le šest od 26 poskusov izza črte, gostitelji pa so bili natančni desetkrat iz 39 metov. Velika razlika je bila pri prostih metih. Tatum je zgrešil edinega pri Keltih (19/20), medtem ko so Mavericksi zadeli le dve tretjini prostih metov (16/24). Tudi 15 izgubljenih žog Dallasa je preveč na tako pomembni tekmi, na kateri odloča vsaka malenkost.

Dallas na drugi finalni tekmi izgubil preveč žog in zgrešil številne proste mete
Kyrie Irving je znova razočaral, zgrešil je enajst metov iz igre (7/18). Na uvodnih dveh finalnih tekmah je zgrešil vseh osem metov izza črte. Izgubil je zadnjih 12 tekem proti Bostonu, ki ga je zapustil poleti 2019 in se preselil k Brooklynu. Foto: AP
Kyrie Irving je znova razočaral, zgrešil je enajst metov iz igre (7/18). Na uvodnih dveh finalnih tekmah je zgrešil vseh osem metov izza črte. Izgubil je zadnjih 12 tekem proti Bostonu, ki ga je zapustil poleti 2019 in se preselil k Brooklynu. Foto: AP

Odlična obramba Dallasa v prvi četrtini
Mavericksi so odlično odprli tekmo. Dončić in Irving sta hitro poskrbela za sedem točk naskoka po štirih minutah (6:13). Joe Mazzulla je hitro vzel minuto odmora. Mavericksi, ki so zelo slabo odigrali uvodno četrtino na prvi tekmi, so zagrizeno igrali v obrambi. V napadu je Dončić zadeval z vseh položajev. V prvi četrtini je dosegel 13 točk, čeprav je že dve minuti in 20 sekund pred koncem moral v garderobo zaradi krvi po udarcu. Boston je zgrešil prvih osem metov izza črte, Al Horford je pet sekund pred koncem uvodne četrtine le zadel izza črte, a Kelti so zaostajali s 25:28 po 12 minutah.

23 točk Dončića do odmora
Dončić je bil vse bolj samozavesten. Na začetku druge četrtine je nanizal sedem točk v dveh minutah in prednost je narasla na šest točk (29:35). Celticsi so odgovorili z delnim izidom 9:0, po trojki Derricka Whita so povedli z 38:35. Ekipi sta se nato izmenjevali v vodstvu, na glavni odmor pa so gostitelji odšli z minimalno prednostjo (54:51).

Dončić je prispeval 23 točk v prvem polčasu, zadel je tri trojke. Pri Bostonu se je izkazal Holiday s 17 točkami. Celticsi so zadeli vseh 13 prostih metov.

Derrick White je bil štirikrat natančen izza črte. Foto: AP
Derrick White je bil štirikrat natančen izza črte. Foto: AP

Brown in Holiday poskrbela za prvo dvomestno prednost Bostona
Na začetku drugega polčasa je Dallas še zadnjič na srečanju prevzel vodstvo po košu Washingtona (54:55), potem pa sredi tretje četrtine tri minute in pol ni dosegel niti točke. Boston je na krilih Browna in Holidaya z delnim izidom 10:0 povedel s 75:63.

Pritchard zadel trojko s polovice igrišča
Jason Kidd je z minuto odmora ustavil nalet gostiteljev. Po vrnitvi na parket je Dončić zadel trojko, Mavericksi so v zadnji minuti tretje četrtine znižali na 80:74, potem pa je Payton Pritchard prehitel pisk sirene z metom s polovice igrišča. Žoga se je od table odbila skozi mrežico in navijači so bili navdušeni pred odločilnimi 12 minutami (83:74).

Dallas se je nevarno približal, nato pa je White ustavil poskus Washingtona
Dončić je počival le minuto in 11 sekund, nato pa se je vrnil na parket. Ko so se Mavericksi po polaganju Irvinga približali na 90:83, so Celticsi takoj odgovorili s trojko Whita. V ključnih trenutkih sta Holiday in White zadela izza črte, tri minute in pol pred koncem so imeli Kelti najvišjo prednost na srečanju (103:89).

Po minuti odmora so gostitelji skušali z dolgimi napadi pripeljati tekmo do mirnega konca, a niso metali iz izdelanih položajev in Dallas je z devetimi zaporednimi točkami poskrbel za napeto zadnjo minuto. Dončić je s polaganjem in dodatnim prostim metom znižal na 103:98. Tatum je poskusil z zabijanjem, a ga je ustavil Derrick Jones. Mavericksi so imeli idealno priložnost, da se približajo le na tri točke zaostanka, vendar je White onemogočil poskus Washingtona 50 sekund pred zadnjim piskom sirene. Brown je nato s polaganjem pol minute pred koncem potrdil zmago Keltov.

Kidd: Dončić nas je držal v igri do zadnje minute
"Mislim, da je White naredil osebno napako nad Washingtonom v zadnji minuti, a sodniki so priznali pravilno blokado. Izgubili smo preveč žog in zgrešili preveč odprtih metov. Še kdo se bo moral pridružiti Dončiću z več točkami na naslednjih tekmah
," je razmišljal trener Kidd.

Strateg Dallasa, ki je blestel v finalu junija 2011, je pohvalil Dončića: "Odigral je odlično. Bil je pravi vodja ekipe. Držal nas je v igri do zadnje minute. Znova je dokazal, da je eden najboljših igralcev na svetu. Povzročal je težave Bostonu, našel je proste soigralce, ki pa niso zadeli metov. Imamo veliko mladih igralcev, ki precej bolje igrajo na domačem parketu. To se je pokazalo že v prejšnjih serijah v končnici. Moramo dobiti obe tekmi doma, čeprav je Boston vroč in v gosteh še ni izgubil."

35-letni Joe Mazzula je 22. septembra 2022 postal glavni trener Bostona. Prej je bil pomočnik Imeja Udoke, ki je bil odpuščen zaradi kršenja internih klubskih pravil. Foto: AP
35-letni Joe Mazzula je 22. septembra 2022 postal glavni trener Bostona. Prej je bil pomočnik Imeja Udoke, ki je bil odpuščen zaradi kršenja internih klubskih pravil. Foto: AP

Mazzullo utrujajo govorice o najboljših posameznikih
Možje v zeleno-belem so po oceni trenerja Mazzulle znova dokazali, da igrajo predvsem kolektivno košarko, in se tako odzval tudi na razpravo pred drugo tekmo, ki so jo sprožile besede trenerja Dallasa Kidda o tem, kdo je najboljši igralec v ekipi Bostona. Poudaril je, da je Brown najboljši igralec Bostona.

"Govorice o enem ali drugem ali tretjem igralcu me utrujajo, prav tako poskusi, da bi se osredotočali na kar koli drugega kot igranje po našem sistemu. Vsi, ki so tokrat stopili na parket, so opravili svoje delo tako v napadu kot v obrambi," je dejal Mazzula.

Kelti v letošnji končnici še neporaženi na gostovanjih
Celticsi so od leta 1986 osvojili le en naslov (2008), zato so jih LA Lakersi ujeli na vrhu večne lestvice s 17 naslovi. Zdaj so na pol poti do rekordnega naslova. Devetič so v finalu dobili uvodni tekmi na domačem parketu in vedno so osvojili lovoriko, serija pa se nikoli ni zavlekla do sedme tekme. V letošnji končnici so še neporaženi na gostovanjih, vseeno pa jih v Dallasu čaka velik test.


Finale, druga tekma:
BOSTON – DALLAS 2:0
105:98 (25:28, 29:23, 29:23, 22:24)
19.156; Holiday 26 (11/14 iz igre, 2/4 za tri) in 11 skokov, Brown 21 (8/15 iz igre, 1/5 za tri), Tatum (6/22 iz igre, 1/7 za tri, 12 podaj in 9 skokov) in White (4/10 za tri) po 18, Porzingis 12, Horford 5, Pritchard 3, Hauser 2; Dončić 32 (12/21 iz igre, 4/9 za tri, prosti meti 4/8), 11 skokov in 11 podaj v 42 minutah, Washington 17 (6/13 iz igre, 1/5 za tri), Irving 16 (7/18 iz igre, 0/3 za tri), Gafford 13 in 9 skokov, Jones 11, Green 4, Exum 3, Lively 2.

Met iz igre: 38/84; 38/80
Met za tri točke:
10/39; 6/26
Prosti meti:
19/20; 16/24
Skoki:
41; 43
Podaje:
29; 21


Tretja tekma, četrtek ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Četrta tekma, sobota ob 2.30:
DALLAS – BOSTON


Peta tekma, torek, 18. junija, ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Šesta tekma, petek, 21. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.