Damir Markota je bil lani med najbolj zaslužnimi, da se je Unionu Olimpiji uspelo prebiti med najboljših 16 evropskih moštev. Foto: Sandi Fišer
Damir Markota je bil lani med najbolj zaslužnimi, da se je Unionu Olimpiji uspelo prebiti med najboljših 16 evropskih moštev. Foto: Sandi Fišer
Juan Carlos Navarro
Na preteklem Eurobasketu ni nobenemu uspelo ustaviti Juana Carlosa Navarra. Lani je Olimpiji v Stožicah nasul 27 točk. Jaka Blažič verjame, da ga zmaji letos lahko vsaj omejijo. Foto: EPA
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski je z Olimpijo sicer izgubil prvo uradno tekmo v novi sezoni, a nato v Ligi ABA za začetek nanizal tri zmage. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Bo pa skalp katalonskega velikana toliko težje vzeti, saj bodo Ljubljančani igrali brez kapetana in najbolj izkušenega igralca Gorana Jagodnika, ki je na torkovem treningu dobil neprijeten udarec v trebuh. "Vsem nam je žal, da Jagodnika ni med nami. Dobil je ta nesrečni udarec. Trenutno je v bolnišnici. Vsi mu želimo seveda čim hitrejše okrevanje. Mi moramo stopiti skupaj in nadomestiti igralca, ki ga ni, to je bistvo ekipnega športa. Jagodnik je ostrostrelec. Je igralec, ki je sposoben obrniti tekmo "na glavo", seveda v pozitivnem smislu," je o odsotnosti MVP-ja meseca oktobra lanske Evrolige spregovoril Sašo Filipovski.
Proti odlični Barci bo ključna obramba
Trener Olimpije je pred srečanjem poudaril predvsem igro v obrambi: "Čaka nas tekma z nasprotnikom, ki ima izvrstne igralce v svojem moštvu, imajo odličnega trenerja in visoke cilje. Da se jim lahko enakovredno zoperstavimo, moramo igrati energično, želeti si moramo zmage, obramba mora biti na visoki ravni, saj imajo kar nekaj košarkarjev, ki so sposobni dati več kot 15 točk, po drugi strani moramo v napadu igrati ekipno, kontrolirati žogo in ne smemo dovoliti, da po naših izgubljenih žogah dosegajo lahke koše iz protinapadov."
"Po globini izstopa Lorbek, ki lahko zadene tudi za tri, izstopa Navarro z odličnim metom z razdalje, imajo kar tri levičarje na poziciji tri, ki so zelo neugodni, po poškodbi se je vrnil Mickeal, v N'Dongu imajo steber obrambe, ki rešuje kožo vsakemu, ki je "prebit" na zunanjem položaju. Tako, recimo, lahko Navarro lahko nekoliko slabše odigra v obrambi, saj je v raketi še N'Dong. Treba bo igrati kolektivno obrambo, saj je proti tako kakovostnim igralcem, kot jih ima Barca, težko igrati v obrambi ena na ena," je glavne Barcine nevarnosti opisal Filipovski.
V Stožicah ne bo lahko niti Barceloni
Ekipa Olimpije je letos nekoliko spremenjena. Med košarkarji, ki so lani spisali evroligaško stožensko pravljico, je ostal Damir Markota: "Barcelona je zelo težak nasprotnik. Je eden glavnih favoritov za osvojitev Evrolige. Počutimo se super in z izjemno Jagodnika smo vsi zdravi. Sezono smo začeli uspešno. Ekipa je nova in upamo na presenečenje. Barcelona ima vseh 12 igralcev zelo kakovostnih. Trener in njegov strokovni štab so nas na nasprotnika dobro pripravili, tako da lahko pričakujemo, da se bomo uspešno zoperstavili Barci."
Hrvaški reprezentančni krilni center pričakuje, da bo tudi v letošnji sezoni ljubljansko občinstvo pomemben dejavnik pri uspehih zeleno-belih: "Vsekakor je občinstvo eno glavnih naših adutov. Za nami stoji 13 tisoč ljudi, kar nam daje dodatno moč. Ko je proti tebi 13 tisoč ljudi in ena mlada ter agresivna ekipa, kakršna je letos Olimpija, ni nobenemu lahko. Tudi Barceloni ne bo."
Blažič pripravljen na spopad z Navarrom
Med novinci v moštvu je tudi Jaka Blažič. Mladenič je nase opozoril na Kodeljevem pri Slovanu, z dobrimi igrami pa si je pridružil vpoklic na reprezentančne priprave in prihod k Olimpiji. Zdaj ga čaka prva tekma v Evroligi: "Pozitivna trema je prisotna, saj gre za prvo tekmo v Evroligi. Poskušam biti čim bolj sproščen. Že takoj nas čaka Barcelona. Vsi smo se dobro pripravili. Morali bomo biti ves čas povsem osredotočeni in naredili bomo vse, da presenetimo. Upamo pa tudi na podporo naših navijačev."

Že takoj 21-letnega Blejca čaka spopad z enim najboljših košarkarjev v Evropi Juanom Carlosom Navarrom. "La Bomba" igra na isti poziciji kot Blažič, tako da mladeniča v obrambi, ki je sicer eno izmed njegovih glavnih orožij, čaka veliko dela in izjemno pomembna naloga: "Zame bo igranje proti njemu velik izziv. Verjamem, da če bom igral po navodilih trenerja, ga lahko vsaj omejimo, če že ne ustavimo. Lahko pa zagotovim, da bom dal v obrambi vse od sebe."

EVROLIGA, 1. krog

Skupina D, danes ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - BARCELONA

Ćapin        186 cm  Sada        192
Rothbart     217     Huertas     190
Blažič       196     Navarro     191
Thompson     203     Perović     217
Woodside     180     Vazquez     209
Murić        200     Wallace     206
Salin        192     Ingles      203
Green        198     Ndong       213
Varda        217     Rabaseda    201
Markota      210     Lorbek      208
Bertans      205     Eidson      202
                     Mickeal     197
                                    
Trener: Filipovski   Trener: Pascual