Sodelovanje Sanija Bečiroviča in Jureta Zdovca je bilo kmalu končano. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Sodelovanje Sanija Bečiroviča in Jureta Zdovca je bilo kmalu končano. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Igor Dolenc
Odstopu Igorja Dolenca z mesta direktorja je sledil še odstop Dušana Mitiča. Foto: MMC RTV SLO
Dr. Mik Pavlovič pravi, da je bilo zadnje vodstvo slabo in se ni znalo spopasti s težavami. Foto: KZS/Rok Klemenčič
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin poudarja, da je škoda, da se je to zgodilo, ko so še možnosti za uvrstitev na zaključni turnir Lige NLB. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Prvi operativec zdaj spet Jež
Union Olimpija v globokem breznu

Paradni konj slovenske košarke Union Olimpija ima za seboj še eno slabo sezono. Čeprav se ta še zdaleč ni končala, pa jo že lahko označimo z negativno oceno.

Kot že nekaj let zapored so tudi tokrat pred začetkom sezone sestavili zelo dobro moštvo, ki naj bi bilo uspešno tudi na evropskem prizorišču. Na glas se je govorilo o uvrstitvi med 16 najboljših v Evroligi, a se je vse klavrno končalo pri eni sami zmagi v najmočnejšem klubskem tekmovanju stare celine.


Sezono spet rešujejo s slovenskima lovorikama

Zmaji so vsaj v Ligi NLB obdržali vodilna mesta, a so si z nekaterimi nepričakovanimi porazi zdaj pokvarili oziroma otežili tudi možnosti za uvrstitev na zaključni turnir jadranskega regionalnega tekmovanja. Edina "fronta", kjer je bila Olimpija suverena, je bil Pokal Spar. A domači lovoriki sta v Tivoliju praktično nujni. Poleg tega se zdi, da kljub neprepričljivim predstavam zeleno-beli v slovenskem prostoru nimajo prave konkurence.

Štirje, ki naj bi bili nosilci igre, zapustili moštvo
Po slabih rezultatih v Evroligi pa so se kmalu začele tudi kadrovske zamenjave. Četo Jureta Zdovca je zapustil Sani Bečirovič, ki je pred sezono veljal za izjemno močno okrepitev in naj bi bil osrednja figura Olimpijine igre. Uroš Slokar, ki je pustil zelo dober vtis v dresu slovenske reprezentance, je podobno kot Sani odšel v Italijo, prvi strelec moštva Matt Walsh je kar čez noč zapustil hram slovenske košarke in se preselil na Peloponez, pod Pireneje pa je odšel črnogorski center Vladimir Golubović, ki v Ljubljani ni prikazal iger iz Vojvodine. Poleg tega je imel ogromno težav s poškodbo tudi prvi organizator igre Vlado Ilievski. Ob številnih odhodih pa je prišla le ena okrepitev, in sicer Stipe Modrić.

Poleg igralskih sprememb pa sta s svojih mest odstopila tako predsednik kot tudi direktor. Najprej je že pred več kot mesecem dni odstopil direktor Igor Dolenc, ki se še vedno vozi v klubskem avtomobilu, po stavki igralcev - nekateri naj bi dobili le eno mesečno plačo in pol - pa se je od predsedniške funkcije najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva poslovil še Dušan Mitič.

"Vodstvo ni bilo dobro!"
Košarkarski strokovnjak dr. Mik Pavlovič poudarja predvsem nesposobno vodstvo: "Lahko rečem samo to, da se je to pričakovalo. Ta garnitura s tem predsednikom, ki je pred dvema letoma prevzela vodstvo, ni bila dobra. S tem, ko so prevzeli vodenje kluba, so prevzeli tudi probleme, za katere bi morali tudi odgovarjati. Vedno so iskali neke rešitve, ki pa so bile slabe. Vodstvo se ni bilo sposobno spopasti z vsemi problemi. Za košarko je to velik udarec, tako za ljubljansko kot tudi in predvsem za slovensko. Olimpija je klub z največjo tradicijo in dosežki. Zdaj je padla z višav na samo dno. Košarka bo imela posledice. Seveda vsi upamo, da se bo z novo garnituro le uspelo nekaj urediti."

Da se s tem dela velika škoda slovenski košarki, se zaveda tudi nekdanji trener zmajev Zmago Sagadin. Prav pod njegovim vodstvom je Olimpija postala "evropski" klub: "To seveda ni dobro. Sam sicer ne poznam podrobnosti nastale situacije, a vsekakor je to slabo. Na eni strani ni dobro, da igralci niso plačani, saj je to njihovo delo, na drugi strani pa je slabo, da ne trenirajo v situaciji, ko še imajo možnosti za uvrstitev na Final 4 Lige NLB. Vemo, da če ne treniraš, tudi ne igraš dobro. Upam, da se bo našel nekdo, ki bo sposoben to rešiti."

Ali sploh obstaja rešitev?
Nastal položaj je zaradi slabih odločitev v zadnjih letih pričakoval dolgoletni legendarni kapetan tivolske zasedbe Dušan Hauptman: "Lahko bi dejal, da sem to pričakoval. Ta kriza traja že zadnja štiri leta ali celo pet let. Čas je pokazal, da so bile odločitve v teh zadnjih petih letih napačne, tu mislim tako kadrovske kot organizacijske. Zadnja leta se je sicer spretno vijugale skozi to krizo, enkrat pa se seveda to konča. Zame situacija ni nobeno presenečenje. Kot sem že rekel, je vse predolgo časa trajalo. V tem obdobju je bilo preveč napačnih odločitev in do tega je moralo priti. Huje kot ta kriza sama, ko gledam kot zunanji opazovalec, se mi zdi to, da sam ne vidim nekakšne luči, ki bi pomenila rešitev. Mislim, da je edina možnost, da se vse reši, da pride neki sponzor iz tujine, ki bo sposoben pokriti dolgove za nazaj in zagotoviti dovolj denarja za normalno nadaljnje poslovanje. Le tako lahko Olimpija ostane konkurenčna v Evropi. Druga možnost pa ostane le padec na nivo slovenske lige, kar pa bi za razvoj košarke same pomenilo seveda katastrofo."

Prvi operativec zdaj spet Jež
Union Olimpija v globokem breznu