Aaron Harrison je v Ljubljano prišel kot zamenjava za poškodovanega Zorana Dragića, ki se bo na parket vrnil sredi novembra. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić
Aaron Harrison je v Ljubljano prišel kot zamenjava za poškodovanega Zorana Dragića, ki se bo na parket vrnil sredi novembra. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić

Evropska sezona se ni začela po pričakovanjih oziroma željah ljubljanskega kolektiva. Prejšnji teden je klonil pred Bursasporjem, ki je zdaj – v rotaciji je imel le sedem igralcev – premagal še favorita tekmovanja Joventut, ki v sredo prihaja v Stožice. Cedevita Olimpija pa je vpisala še drugi poraz, potem ko jo je novinec v tekmovanju, romunski Cluj, ugnal s 94:76. Slovenski prvaki so v Transilvanijo pripotovali oslabljeni, saj imajo ogromno zdravstvenih težav. Poleg poškodb jim je zagodel še covid-19, kar se je seveda poznalo, toda, kot so poudarili tudi sami, nič ne sme biti izgovor za predstavo pod vsako kritiko v prvem delu srečanja.

Sorodna novica Cedevita Olimpija po -29 prišla na -7, bližje pa ni mogla

"Če tako mehko odpreš tekmo, ne moreš računati na zmago. Ni bilo energije, intenzitete, nismo igrali dovolj fizično … Kot pravim, premehko smo začeli. Potem smo ves čas lovili, se vrnili nazaj, a je zmanjkalo moči in razpoloženih igralcev, da bi prišli do zmage," je bil kritičen ljubljanski trener. Gostitelji so odigrali zares skromen polčas. Izvedba praktično vsega je bila slaba. Ekipa, ki naj bi imela podoben ofenzivni potencial kot tista v drugi polovici lanske sezone, ko je bil ljubljanski napad najboljši tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu, je v prvi polovici dvoboja dala le 31 točk. Res je, da so manjkali nekateri pomembni možje, toda vseeno dobrih 30-odstoten met iz igre je prenizek za uspeh na gostovanju na taki ravni.

Pet žog, ki so jih v prvih 20 minutah izgubili, je bilo zapravljenih po začetniških napakah. Ob tem so zbrali vsega pet podaj. Josh Adams, ki je dal v prvem delu 15 točk, bi moral ob odsotnosti Yogija Ferrella prevzeti tudi vlogo organizatorja igre, toda Američan je v prvem polčasu kreiral le zase in igral precej na silo, podobno nekateri soigralci, drugi pa so statično opazovali. Vseeno je bil Američan edini kolikor toliko razpoložen v prvi polovici dvoboja. Generalno gledano si nihče za igro v prvem delu ne zasluži pozitivne ocene. Na odmor so gostje odšli z zaostankom 17 točk, ki pa je še bolj kot neučinkovitega napada posledica zelo slabe obrambe.

V prvem polčasu neborbeni in preveč sebični

Košarkarji Cluja so zlahka prihajali do odprtih metov, v oči bode pa predvsem skok. Ne le, da so Ljubljančani izgubili boj za odbite žoge s 26:16, gostitelji so zbrali več napadalnih skokov (12) kot Cedevita Olimpija obrambnih (11). "V prvem polčasu nismo igrali kot ekipa. Bili smo sebični. V drugem polčasu smo potem začeli igrati tako, a se ni izšlo. Borili smo se in v takem slogu moramo nadaljevati ter graditi na drugem polčasu. Na koncu nam je zmanjkalo moči, a moramo vztrajati. Za nami je težak teden, toda to ni izgovor. Morali bi zmagati. Imamo dobre igralce, dovolj talenta, a v prvem polčasu se nismo borili. To nima nič s poškodbami, ne s covidom-19. Preprosto nismo opravili svojega dela," je dejal Aaron Harrison.

V Cluju najslabši polčas Cedevite Olimpije v tej sezoni

Američan je bil med najzaslužnejšimi, da so zmaji, potem ko so zaostajali že za 29, vrnili v igro, toda na koncu bližje kot na -7 niso prišli. Harrison je prispeval 15 točk. Boljša sta bila Adams, ki je v drugem polčasu bolje delo opravil tudi pri organizaciji in skupaj zbral devet podaj, s 25 in Alen Omić s 17. "Našli smo pet igralcev, ki so garali na igrišču in res dali vse od sebe ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine, toda nismo imeli dovolj moči, da bi ujeli. Na koncu je potem tak rezultat. Cluj je dobra ekipa, še posebej na domačem igrišču pred polno dvorano. Mi nismo bili dobro pripravljeni in potem pride do take tekme. Jasno je, da nismo zadovoljni. Je še začetek sezone in moramo se zbrati, analizirati in čim bolje trenirati, da bomo boljši," je še povedal Golemac; Harrison pa pristavil: "Borili smo se in takrat pokazali, da ko igramo na pravi način, smo dobra ekipa. Moramo biti bolj disciplinirani, dvigniti glave in se boriti kot v drugem polčasu."

Naslednja preizkušnja bo zelo zahtevna. V soboto ob 18.15 bodo v sklopu Lige ABA zmaji gostovali v Morači, kjer se bodo pomerili z Budućnostjo. V Črno goro so se odpravili neposredno iz Romunije. Možno je, da se bo v Podgorici Golemčevi vrsti pridružil kakšen izmed tistih, ki so izpustili gostovanje v Transilvaniji. Črnogorski prvak je znova sestavil močno ekipo in naj bi bil, glede na to, da sta Crvena zvezda in Partizan na papirju in po proračunu korak spredaj, glavni konkurent Ljubljančanov v boju za tretje mesto v regiji. Na vročem podgoriškem stolčku je Aleksandra Džikića zamenjal Vlada Jovanović, ki je predtem vodil Mego, v preteklosti pa jadransko ligo že osvojil s Partizanom.

Zmaji že dolgo niso slavili v Morači

Številne so tudi spremembe v igralskem kadru Budućnosti. Prvi strelec je ameriški krilni košarkar Cameron Reynolds, ki je prišel iz Trenta, za sabo pa ima tudi nekaj tekem v Ligi NBA. Aaron White je prestopil iz Zvezde, Phil Booth iz Oostendeja, Kanadčan Trae Bell-Haynes, ki je prvi organizator igre, pa iz Breogana. Prvi center je zdaj Francoz Alpha Kaba, ki je bil nazadnje član Gaziantepa, v Ligi ABA pa je že igral za Mego. Iz Studentskega centra sta se pridružila bosanski reprezentant Kenan Kamenjaš in Aleksa Ilić, iz Mornarja pa nekdanji zmaj Aleksandar Lazić. Odšli so Kendrick Petty, Justin Cobbs, D. J. Seeley, Willie Reed, Vladimir Micov, Danilo Nikolić

V Ligi ABA je Cedevita Olimpija začela z 2:0, v Evropskem pokalu pa z 0:2. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić
V Ligi ABA je Cedevita Olimpija začela z 2:0, v Evropskem pokalu pa z 0:2. Foto: KK Cedevita Olimpija/Igor Jagić

Zadnji medsebojni dvoboj so marca zanesljivo dobili zmaji, predtem pa je bila petkrat zapored boljša Budućnost, ki je v črnogorski prestolnici Ljubljančani niso premagali že skoraj devet let. Podgoričani so v minulem tednu vpisali dve visoki zmagi, saj so v Evropskem pokalu z 58:98 nadigrali Slask, v jadranski ligi pa z 89:66 MZT Skopje. Predtem so v regionalnem tekmovanju klonili pred Zvezdo (69:65) in visoko odpravili Split (94:59), v Eurocupu pa jih je premagal Hamburg (73:66), pri katerem je Žiga Samar prispeval 11 točk.

Samar je bil sicer ob odhodu iz Španije tudi želja Cedevite Olimpije. V Ljubljani se je Jeseničan kalil eno sezono pred selitvijo v Madrid k Realu. V Cluju so imeli zmaji veliko težav z organizacijo igre. Poznala se je odsotnost Ferrella, Lovro Gnjidić pa po poškodbi še ne najde pravega ritma oziroma forme. Medtem so se v Stožicah dogovorili za kratkotrajno sodelovanje z Maticem Rebcem, ki je v Romuniji debitiral v dresu slovenskih prvakov. Ti imajo torej zdaj v postavi tri organizatorje igre, ob odsotnosti Ferrella pa je bilo veliko težav. Na dosegu roke je bil reprezentančni "play" Aleksej Nikolić, ki je že dokazano ime na vrhunski evropski ravni, toda že poleti je Cedevita Olimpija zavrnila to možnost. Treniral je in čakal na pravo ponudbo, tik pred podpisom Rebca pa se je dogovoril z italijanskim Sassarijem in ob debiju dal 16 točk.