Goran Dragić je na odprtju košarkarskega igrišča na Ptuju sprožil pravo evforijo. Ob njem je tudi organizator dogodka Noč zmaja Matej Avanzo. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragić je na odprtju košarkarskega igrišča na Ptuju sprožil pravo evforijo. Ob njem je tudi organizator dogodka Noč zmaja Matej Avanzo. Foto: MMC RTV SLO

Še dober mesec imajo organizatorji športnega in dobrodelnega dogodka, na katerem bodo zaigrali znani košarkarski obrazi, da izpilijo vse podrobnosti. Kot je povedal Avanzo v pogovoru za MMC, gre za kompleksen projekt, pri katerem skupaj s prostovoljci sodeluje okoli sto ljudi.

Do konca junija so si zastavili cilj, da pridobijo vsa imena, ki bodo polepšala Gogijev dan. "Želimo si seveda, da bi bil osip čim manjši. Je pa res, da je leto olimpijskih iger, kar bo verjetno vplivalo v določeni meri na glavni izkupiček." Avanzo nam je razkril nekaj imen. "Tu bodo Gogijev trener pri Phoenixu Alvin Gentry pa košarkarji Nikola Vučević, Bogdan Bogdanović, Steve Nash, manjkali ne bodo seveda niti slovenski košarkarji. Torej vsi Gogijevi sopotniki v karieri, reprezentanci. Ni se bati, da ne bi bilo veliko zvezdnikov."

Želimo narediti projekt, ki bo razveselil in povezal Slovenijo.

Matej Avanzo o Noči zmaja

Dogodek bo sestavljen iz štirih poddogodkov, 23. avgusta bo na sporedu gala večerja, na kateri bo potekal nabor igralcev za ekipi – kapetan ene bo seveda Gogi. 24. avgusta pa bo potekala poslovilna tekma. "Kar se tiče programa, ki ga pripravljamo, bo osredinjen na predstavitev igralcev na uvodu tekme, ki bo res spektakularen in nekaj posebnega. Verjetno še zanimivejši šov med polčasom, v katerem bo nastopalo več kot 100 različnih izvajalcev. Ne gre se bati, da ne bo, kar se tiče učinkov, program zelo bogat in zanimiv. Želimo si narediti nekaj posebnega. Pripravljamo tudi ganljivo slovo Gogija v zaključku tekme, tudi s kakšnim presenečenjem, za katero tudi on ne ve, kakšno bo."

Dobrodelno na tekmo!

RTV Slovenija bo Gorana Dragića 24. 8. pospremila v športni pokoj – in še se nam lahko pridružite v razprodanih Stožicah. V zameno za dobrodelnih 10 evrov vas povabimo na tekmo!

V žrebu lahko sodelujete le tisti, ki boste med 1. 6. in 10. 8. na številko 1919 poslali SMS GOGI10. Po opravljenem glasovanju boste v povratnem sporočilu dobili navodila, kje in kako se lahko prijavite v žreb. Vsak izžrebani bo prejel dve 2 vabili, nagrajenci pa bodo na naši spletni strani objavljeni v treh delih, in sicer: 16. 6., 7. 7. in 11. 8. Več informacij o nagradni igri na MMC-jevi spletni strani Noč zmaja.

Če le zmorete, pomagajte mladim, do katerih življenje ni prijazno. Zbrana sredstva bodo razdeljena programu Botrstvo v športu, katerega nosilki sta Zveza Anita Ogulin in Zveza prijateljev Moste - Polje, in Fundaciji Gorana Dragića.

Vstopnice so hitro pošle, a z nekaj sreče lahko še vedno pridete do njih (kako, izveste v okvirčku zraven). "Dobrodelnost je tukaj lahko tudi nagrajena, mi pa bomo poskrbeli za to, da bodo vsa sredstva, ki bodo zbrana, šla v roke organizacijama, ki sta upravičeni do tega," je povedal Avanzo. Celoten znesek bodo razkrili predvidoma v začetku novembra: "Upamo, da bomo podrli kakšen rekord."

Takega ambasadorja in promotorja Slovenije, kot je Luka Dončić, verjetno nismo imeli in nikoli več ne bomo imeli. Nepredstavljivo je to, da je Slovenec v bistvu trenutno verjetno najboljši košarkar na svetu. S potencialom skoraj na ravni Ronalda, Messija ..."

Matej Avanzo o Luki Dončiću

Ravno dobrodelnost je Dragića prepričala, da se je lotil projekta Noč zmaja, je potrdil tudi Avanzo. "Gogi ni ravno človek, ki bi se izpostavljal, za to je potreboval tehten razlog. Od vsega začetka je bilo jasno, da če se lotimo tega projekta, da mora biti namen dobrodelen. Ko sem prišel k njemu s to idejo, je ta imela že v osnovi dobrodelno noto. Hitro sva se strinjala z načinom delovanja."

Skromen, prijazen, dostopen. Vse to je Goran Dragić. In kaj še: "Goran Dragić je znamka, je vrhunski košarkar, vseeno pa je Goran Dragić za vsakega, ki k njemu pristopi, predvsem Gogi. Moški iz kosti, z dokaj zahtevnim bojem, da je prišel do vsega, kar danes ima. Nič mu ni bilo podarjeno, in njegova želja je, glede na to, da ima denarja dovolj, da čim večkrat investira v neko skupno dobro."

Poleg poslovilne tekme bodo izkupiček od te dobile dobrodelne organizacije, Goran Dragić tudi obnavlja košarkarska igrišča po Sloveniji, zadnjo izmed teh so junija odprli na Ptuju. Pred nekaj dnevi se je končal tudi jubilejni deseti kamp Gorana Dragića. Namena dogodkov sta dva, pravi Avanzo. "Eden je vsaj deloma vse te projekte nameniti tudi tistim, ki nimajo dovolj denarja, da bi si sicer lahko privoščili določene zadeve, torej pomagati predvsem otrokom iz socialno ogroženih okolij. Drugi namen je pa zmanjšati čas, ki ga otroci preživijo na vseh teh sodobnih napravah, in to, da poskrbijo tudi zase, za svoje telo, socializacijo ..."

Matej Avanzo in Goran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Avanzo in Goran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com

Nadaljeval je: "Gogi je idol neke generacije, več generacij. In ni isto, če Gogi pozove otroke h gibanju ali pa k neuporabi mobilnega telefona (na košarkarskem kampu Gorana Dragića so telefoni prepovedani, torej otroci morajo en teden zdržati brez vseh naprav), in če to reče Gogi, je drugače, kot če ti rečejo starši ali pa učitelji. To je mislim, da glavna vloga Gogija: da je ambasador gibanja, ne samo košarke, ampak sploh delovanja v športu, dobrodelnosti in predvsem povezovanja."

Avanzo je dodal, da je šport edina stvar, ki res poveže vse Slovence. "In v tem pogledu si Gogi s celo svojo ekipo in fundacijo trudi narediti čim več, narediti čim večji odtis pravilnih odločitev za to, da bo jutri naša družba vsaj malo boljša."

Z dogodkom želijo narediti tudi nekaj za promocijo Slovenije v tujini. Za to skrbijo tudi vrhunski športniki, kot so Tadej Pogačar, Primož Roglič, Janja Garnbret in seveda Luka Dončić.

Noč zmaja na RTV Slovenija

Dvodnevni dobrodelni spektakel ob slovesu Gorana Dragića od profesionalne košarkarske kariere bodo gledalci, poslušalci in uporabniki spletnega portala lahko 23. in 24. avgusta spremljali na drugem programu Televizije Slovenija, Valu 202 in na rtvslo.si.

"Slovenija je ravno zaradi športnikov postala vse zanimivejša destinacija za tujce, tudi svetovno. Ker pač še s toliko porabljenimi sredstvi za oglaševanje je nemogoče, da bi Slovenija zbrala dovolj denarja, da bi oglaševala v Aziji, v Ameriki, v Južni Ameriki, v Avstraliji ... Zdaj pa, če rečeš Luka Dončić, bi si upal trditi, da 50 odstotkov svetovnega prebivalstva ve, kdo je verjetno, no, teh 50 odstotkov pa jih kar nekaj ve tudi, da je iz Slovenije, in se mogoče ravno zaradi tega pozanima, kje Slovenija je. Od tu naprej pa mislim, da Slovenci z gostoljubnostjo, lepotami, znanji znamo turistom omogočiti neko super izkušnjo v naši lepi državi."