"Poslušajo, so zelo radovedni, veliko vprašanj imajo." Foto: Kamp Goran Dragić

Laško v teh dneh že četrtič gosti košarkarski kamp Gorana Dragiča. Letos se je tam zbralo rekordno število mladih športnikov, ki so stari od devet do 15 let. Kar 145 otrok iz osmih držav, tudi Hrvaške, Madžarske, Romunije, Škotske in Združenih držav Amerike, sedem dni pod budnim očesom izkušene ekipe trenira in nabira športne izkušnje.

Po poročanju Barbare Štor za TV Slovenija se otrokom vsak dan pridruži tudi sam Goran Dragić, ki kamp za mlade košarkarje prireja že celo desetletje – prve izvedbe so potekale na Rogli. "Poslušajo, so zelo radovedni, veliko vprašanj imajo," je za TV Slovenija dejal košarkarski as, ki ga delo z otroki veseli. "Pogovarjali smo se, da je, če se bomo lotili kampa, najprimerneje, da sem z otroki ves čas, da me nekako spoznajo kot človeka, se skupaj zabavamo in učimo," je Moniki Tavčar za Dobro jutro povedal Goran Dragić, ki meni, da je za dekleta in fante pomembno, da imajo vzornika.

Na obisku košarkarskega kampa Gorana Dragića

"Ko sem bil jaz tako mlad, je bil moj vzornik Radoslav Nesterović. Od takrat naprej sem začel sanjati, da bi nekega dne postal košarkar," je delil košarkarski zvezdnik, ki se z veseljem spominja, druženja na košarkarskem igrišču v Kosezah v mladosti, ko tovrstnih kampov skorajda ni bilo. Dodal je, da če ima nekdo vzornika, mu lahko sledi, zanj je pomembno predvsem, da otroke usmerijo na pravo pot. Po besedah otrok za TV Slovenija je Dragić dober trener in igralec, cilj nekaterih je igrati prav v NBA-ju.

"Pogovarjali smo se, da je, če se bomo lotili kampa, najprimerneje, da sem z otroki ves čas, da me nekako spoznajo kot človeka, se skupaj zabavamo in učimo." Foto: Kamp Goran Dragić

"Pomembno je, da otroci kamp zapustijo dobre volje, z novimi prijatelji in da se kaj novega naučijo. Res nam je v čast, da nam starši svoje otroke zaupajo za šest dni," je priznal Dragić in dodal, da ga vedno razveseli, ko ga udeleženci, ki so že prerasli kamp, še vedno pridejo pozdravit. "Otroci meni in zaposlenim napolnijo baterije, zelo radi delamo z njimi in zelo smo nanje ponosni," je še pristavil in dodal, da jim dajejo upanje za prihodnost.

"Otrokom damo tudi doživljajske izkušnje, nova znanja"

Organizatorji se sicer trudijo, da vsako leto pripravijo nekaj novega in se vse dejavnosti ne vrtijo le okoli košarke, ampak poskrbijo tudi za druge izobraževalne in zabavne dejavnosti, ki jim dajo širino. "Otrokom damo tudi doživljajske izkušnje, nova znanja," je za Dobro jutro povedala Andreja Potočnik, vodja organizacije kampa Gorana Dragića, in dodala, da vsako leto pridejo predavatelji, ki govorijo o koristnih vsebinah.

Letos so se tako pogovarjali o pravilni ustni higieni, kako varno in smiselno uporabljati splet, prvič so spoznavali tudi eksotične živali. Prav tako za spomin otrokom pripravijo album, ki je podoben tistim, v katere zbiratelji lepijo in si med seboj izmenjavajo sličice nogometašev in košarkarjev. Fotografije in videe preteklega dneva si lahko ogledajo na posebnem programu televizije Gogi TV.

Košarkarski kamp Gorana Dragića v Laškem

"Naš cilj je, da ustvarjamo najbolj dovršen kamp, kar jih obstaja. Nismo samo košarkarski kamp, ampak tudi doživljajski. Cilj ni, da pride nekdo in postane novi Dragić, ampak da vsi prevzamejo Goranove vrednote – predvsem spoštovanje, razumevanje različnosti, da ni pomembno, od kod prihajaš, kdo so tvoji starši in ali si iz bogate ali revne družine," je poudaril Matej Avanzo, vodja kampa Goran Dragić, in dodal, da se trudijo tudi, da se imajo otroci čez teden lepo tudi brez mobilnih telefonov.

"Vselej skrbimo, da je program pester, da če se le da, se ne ponavljamo, da ponudimo nekaj drugačnega, nekaj več, pristno izkušnjo," je za Dobro jutro dejal vodja vzgojiteljev Rado Trifković in dodal, da udeležence čaka tudi predstavitev olimpijskega vzdušja, za kar bo poskrbela ekipa iz olimpijskega komiteja Slovenije, obiskala jih bo tudi olimpijska deskarka Gloria Kotnik. Tako lani kot letos v Gogijevem gaju tudi sadijo drevesa.

Še naprej si želi ostati v košarki, ki je bila velik del njegovega življenja. Foto: Kamp Goran Dragić
Še naprej si želi ostati v košarki, ki je bila velik del njegovega življenja. Foto: Kamp Goran Dragić

"Pred leti smo na Rogli začeli graditi kulturo tega kampa, ki je še danes zelo pomembna pri izvedbi"

Za vse skrbi več kot 30-članska ekipa, med njimi je tudi 16 trenerjev in devet vzgojiteljev. "Pred leti smo na Rogli začeli graditi kulturo tega kampa, ki je še danes zelo pomembna pri izvedbi," je za Dobro jutro povedal Aleš Živanović, vodja trenerjev kampa, ki otroke različnih starosti in znanja učijo novih košarkarskih veščin. Po njegovo je kamp tudi super priložnost za otroke, da se seznanijo z različnimi kulturami in spletejo nova prijateljstva ter se naučijo timskega dela in odgovornosti.

Vzgojitelji otroke pripeljejo na dejavnosti, jih med njimi spodbujajo, tudi med prostim časom se ukvarjajo z njimi. Na voljo so tudi za reševanje različnih težav, po besedah Trifkovića je pogosto predvsem domotožje.

"Gogi je zdaj sveže upokojen in bo imel tudi več časa"

Organizatorji si sicer prizadevajo, da bi kamp v prihodnje razširili tudi prek meja, dogovarjanja potekajo. "Gogi je zdaj sveže upokojen in bo imel tudi več časa," je za TV Slovenija dejal Žiga Koščak, vodja kampa. K temu je Avanzo za Dobro jutro dodal, da bodo Dragića, ki je po njegovo iz profesionalnega košarkarja prešel v "profesionalnega upokojenca" in ni več tako zaseden, v prihodnosti morda prepričali, da bi organizirali vsaj dva termina kampa, saj je vsako leto zanimanja veliko, prijave se hitro zapolnijo.

"Čeprav so vprašanje, kako naprej, sprva spremljali dvomi, moram reči, da mi prehod iz aktivnega igranja v "pokoj" kar dobro uspeva. Zelo veliko časa imam za svoje otroke, urnik ni več fiksen in si ga lahko določam po svoje," je Dragić še iskreno povedal za Dobro jutro in dodal, da je srečen, eno poglavje se je tako končalo. Vseeno pa bi si še naprej želel ostati v košarki, ki je bila tako velik del njegovega življenja.