V Stožicah so bili ob Goranu Dragiću zbrani ugledni gostje, predvsem številni košarkarski zvezdniki. Voditelja večera sta bila Anja Hlača Ferjančič in Igor E. Bergant. Foto: MMC RTV SLO
V Stožicah so bili ob Goranu Dragiću zbrani ugledni gostje, predvsem številni košarkarski zvezdniki. Voditelja večera sta bila Anja Hlača Ferjančič in Igor E. Bergant. Foto: MMC RTV SLO

O veličini Gorana Dragića je bilo že veliko povedanega, vseeno pa je dal 86-letni Ivo Daneu (leta 1970 v Ljubljani svetovni prvak z Jugoslavijo) večeru že takoj ob uvodu posebno težo. Poudaril je, koliko izjemnih športnikov je v Sloveniji in pri tem izpostavil – Gorana Dragića: "Šport je našo malo državo postavil na zemljevid sveta. Vsi se čudijo, kako je lahko tu toliko nadarjenih športnikov. Ne zavedamo se, kaj imamo in kako smo lahko na to ponosni. Goran, res si legenda. Legenda ni le uspešna v športu. Je osebnost, persona. Si legenda z velikimi in zlatimi črkami. Upravičeno se ti klanjamo. Si vrhunski športnik in dobrodelen na vseh področjih. Gogi iz lige NBA in Gogi iz Kosez."

V tujini ni vedno lahko, a spomini so lepi
Goran Dragić je v pogovoru z Igorjem E. Bergantom podoživel svoje začetke v Lige NBA, ko mu pogosto ni bilo lahko, številni pa so dvomili, da mu bo uspelo postati tako izvrsten košarkar: "Leta 2008 sem prišel k Phoenixu, soigralci so bili Nash, O'Neal, Stoudemire, Hill ... Moral sem nositi sintesajzer na vsako potovanje. Rade volje sem to opravljal, spomini so lepi. Včasih je bilo tudi težko, toda zelo rad sem igral košarko. Od malih nog sem sledil svojim sanjam. Včasih je bila tudi kakšna solzica. Ampak – navadiš se tujine, ob koncu sezone pa se vsakič rad vrneš domov."

Goran Dragić in Luka Dončić sta izbrala igralce, ki bodo igrali v prvi peterki Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Goran Dragić in Luka Dončić sta izbrala igralce, ki bodo igrali v prvi peterki Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Simpatičen fant in velik profesionalec
Nekaj lepih besed o Dragiću so povedali trije izjemni košarkarji, legende NBA-ja, Dirk Nowitzky, Steve Nash in Chris Bosh. Bosh, Dragićev soigralec pri Miamiju, je poudaril, da je bil Dragić izjemen na igrišču in zunaj njega: "Vedno sva želela igrati skupaj, želela bi si še več, bil je odličen podajalec. Vedno je bil simpatičen fant. Bil je velik profesionalec."

Dončić seveda izbral – Jokića
Večer je prinesel tudi nabor igralcev za sobotno tekmo. V prvi postavi ekipe Team GOGI bodo (ob Dragiću) tekmo začeli še Steve Nash, Nikola Vučević, Vlatko Čančar in Vladimir Radmanović, medtem ko so v začetni peterki ekipe Team LUKA ob Luki Dončiću še Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Luis Scola in Robin Lopez.

Preostali igralci (in trenerji) za sobotno tekmo. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Preostali igralci (in trenerji) za sobotno tekmo. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Radodarni dražitelji, največ je bil vreden dres iz Kosez
Ob bogatem zabavnem programu je potekala dobrodelna dražba, katere celotni izkupiček dražbe je namenjen Zvezi Anita Ogulin in ZPM Moste - Polje in Fundaciji Gorana Dragića. Dražitelji so za podpisano žogo vseh udeležencev Noči zmaja ceno "navili" do 32 tisoč evrov. Podpisan dres s sobotne tekme bo šel v Srbijo k Bogdanu Bogdanoviću. Zanj je plačal 22 tisoč evrov. Kot je povedal, mu je "Gogi" leta 2017 (na EP-ju v Carigradu) speljal zlato medaljo (Slovenija je v finalu s 93:85 premagala Srbijo), zdaj mu je "vrnil" s tem dresom.

Zelo zanimiv je bil tudi Goranov dres iz osnovne šole Koseze s številko 22, dosežena cena zanj pa kar 40 tisoč evrov. Zanimivo je, da je dražitelj dres nato vrnil, tako da ga bodo lahko še kdaj ponudili na dražbi.

Zadnje dejanje v karieri Gorana Dragića s prenosom na TV SLO 1
Poslovilna tekma bo na sporedu v soboto ob 20. uri, v neposrednem prenosu jo boste lahko ekskluzivno spremljali na TV SLO 1 in na našem portalu.

Dobrodelna dražba
Izbiranje obeh začetnih peterk
Predizbor igralcev za Noč zmaja
Pogovor z Goranom Dragićem
Prijatelji in družina o Gogiju, 1. del
Nagovor Iva Daneua
Vrhunci in nekaj najlepših akcij Gorana Dragića
Pričakovanja Gorana Dragića in Luke Dončića pred sobotno tekmo
Steve Nash: Dragić je predvsem krasen človek
Nowitzki o Dragiću: Bil je hiter, spreten in neustrašen
Igor Kokoškov o Dragićevih začetkih pri Phoenixu: Ni vedel kje je in kaj je
Laković: Dragić presegel vsa pričakovanja
Dvodnevni dobrodelni spektakel Noč zmaja se začenja z gala večerjo