Urban Klavžar je prvi slovenski strelec na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Urban Klavžar je prvi slovenski strelec na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Uspelo jim je v letih 2000 in 2004. Mlajši člani so osvojili še srebro leta 1998 in bron 2006, v letu 2021, ko zaradi pandemije covida klasičnih evropskih prvenstev ni bilo izpeljanih, ampak so se igrali turnirji, t. i. challengerji, pa je Slovenija tudi na tovrstnem tekmovanju osvojila prvo mesto.

Na Poljskem so slovenski mladeniči še brez poraza. V skupinskem delu so bili prepričljivo boljši od Črne gore in Islandije, ugnali pa so tudi Litvo. Potem so v osmini finala zanesljivo premagali Severno Makedonijo, v četrtfinalu pa po dramatični končnici gostiteljico Poljsko. V polfinalu so suvereno na kolena spravili še Belgijo

Najboljši slovenski strelec je s 15 točkami v povprečju Urban Klavžar. Slabih 12 jih dodaja Sergej Macura, nekaj več kot deset Domen Petrovič, malce manj pa Vukašin Todorović in Matija Samar. V stalni rotaciji so še Gašper Kočevar, Nal Bel, Gašper Škorjanc, Jan Zemljič in Arne Osojnik, ekipo pa dopolnjujeta Filip Horvat in Luka Lampret. Selektor je Peter Markovinovič, ki je za krmilom reprezentance U18 pred petimi leti Sloveniji priboril zadnjo kolajno v mlajših kategorijah. Tedaj so bili mladinci v Grčiji tretji.


EP U20, finale, danes ob 20.30:
SLOVENIJA – FRANCIJA