Union Olimpija in Krka sta lani odlično igrali v Ligi NLB in Sloveniji priborili dodatni dve mesti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija in Krka sta lani odlično igrali v Ligi NLB in Sloveniji priborili dodatni dve mesti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Partizan
Naslov brani Partizan, ki je lani v finalu premagal Union Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
David Blatt
Maccabi Davida Blatta je vsekakor favorit številka ena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nikola Peković, Dušan Kečman
Nikola Peković bo znova zaigral v črno-belem dresu Partizana. Foto: Reuters
Rado Trifunović
Rado Trifunović je lani Helios popeljal v jadransko ligo, letos pa bo v istem tekmovanju vodil Zlatorog. Foto: Pia Nikolič
Danny Green
Za časa 'lockouta' v Ligi NBa bo nekaj košarkarjev iz najmočnejše lige na svetu zaigralo tudi v Ligi ABA. Dres Olimpije bo oblekel član Spursov Danny Green. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Zmago Sagadin
Z novo sezono se vrača tudi Zmago Sagadin. Izkušeni Celjan bo vodil domžalski Helios. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Ilievski in Sašo Ožbolt
Sašo Ožbolt po osmih letih zapušča Olimpijo in bo zaigral za Zagreb. Vlado Ilievski je prav tako zapustil zmaje, a se je podal v Turčijo. Foto: EPA

Po uspešni lanski sezoni, ko se je Unionu Olimpiji in Krki uspelo uvrstiti na zaključni turnir, ki ga je gostila Ljubljana, na koncu pa so zmaji v finalu morali premoč priznati Partizanu, je Slovenija dobila novi dve mesti med jadransko košarkarsko druščino. Po Ligi Goodyear in Ligi NLB zdaj tekmovanje nima sponzorskega imena in se enostavno imenuje Liga ABA.
Zvezdniška zasedba Maccabija
Novo sezono bosta v soboto v Novem mestu odprla Krka in Maccabi. Izraelski velikan je v jadranski ligi nastopil že v sezoni 2002/03, vendar tedaj zaradi napornega urnika ni navdušil. Tisto sezono je na koncu slavil Zadar z izjemnim Markom Popovićem. 42-kratni izraelski prvaki so z zvezdniško ekipo nedvomno prvi favoriti tekmovanja. Moč vrste Davida Blatta je lani dvakrat na svoji koži v Evroligi občutila tudi Union Olimpija.
Letošnja ekipa je sicer nekoliko spremenjena, vendar vseeno izjemno kakovostna. Prvo ime je vsekakor ameriški branilec Jordan Farmar, ki se bo po koncu 'lockouta' v Ligi NBA vrnil v New Jersey Netse, pred tem pa je košarkar tudi dvakrat postal prvak z Los Angeles Lakersi. Pomembna okrepitev je tudi izkušeni grški branilec Theo Papaloukas. Glavni orožji pod obročema sta Lior Elijahu in Sofoklis Schortsanitis. Blatt je sicer ostal brez treh odličnih zunanjih igralcev. Chuck Eidson je odšel v Barcelono, Jeremy Pargo se je sporekel s klubom, saj želi v Ligo NBA, Doron Perkins pa se je težje poškodoval.
Krka lani pravi hit Jadrana
Slovenski državni prvaki bodo prvi preizkus za izraelskega giganta. Lani so Novomeščani pod taktirko Aleksandra Džikića pripravili najprijetnejše presenečenje v igri. Nekaj časa so celo vodili, na koncu pa zasedli tretje mesto. Trener Džikić je odšel v Lietuvos rytas, Dolenjsko pa so zapustili tudi Goran Ikonić, Chris Booker, Dragiša Drobnjak in Dušan Đorđević.

Ekipo bo v novi sezoni vodil Nenad Trajković, ki je v Novo mesto pripeljal Američana Curtisa Stinsona in Jimmyja Baxterja, Jamajčana Jeroma Jordana in Srba Marka Đurkovića. Kot zadnji se je Krki pridružil Jaka Klobučar, ki pa bo v matičnem kubu ostal, dokler ne najde drugega delodajalca.

Zlatorog se vrača po petih letih
Drugi nasprotnik Maccabija bo Zlatorog. Tekma bo v Treh lilijah v ponedeljek. Laščani so se petih letih le uspeli vrniti v Ligo ABA. Lani je mlado zasedbo, ki je uspešno nastopila predvsem v rednem delu slovenskega državnega prvenstva, vodil Aleš Pipan. Nekdanji selektor Slovenije in zdajšnji Poljske se je pred sezono preselil v Zadar, Zlatorog pa je prevzel Rado Trifunović, ki je lani v jadransko elito vrnil Helios. Okostje ekipe je v Laškem ostalo, prišli pa so Grega Mali, ki je lani igral v Domžalah, hrvaški krilni center Jure Škifić, ameriški organizator igre John Roberson in srbski center Darko Čohadarević.
Tako kot Zlatorog se je v Ligo ABA po zaslugi dobrih predstav Olimpije in Krke uspel prebiti tudi Helios. Domžalsko zasedbo bo v novi sezoni vodil najuspešnejši slovenski klubski trener Zmago Sagadin, ki je v moštvo pripeljal centra Blaža Črešnarja, branilca Sandija Čebularja, hrvaškega krilnega centra Draga Pašalića, ameriškega branilca Darnleya Gaya in krilo iz Bosne in Hercegovine Dejana Jeftića.
Spremenjena Olimpija, cilji enaki
Od slovenskih klubov največ pričakujejo v taboru Uniona Olimpije. Lani so na koncu zmaji osvojili drugo mesto, po finalu v Stožicah in številnih sumljivih sodniških odločitvah je odstopil trener Jure Zdovc. Zamenjal ga je pomočnik Miro Alilović, ki bo asistiral tudi letos novemu trenerju Ljubljančanov Sašu Filipovskemu. Tudi letos je Olimpijina ekipa doživela številne spremembe. Odšla sta branilca, ki sta v zadnjih letih bila med glavnimi nosilci - Vlado Ilievski in Sašo Ožbolt. Slovensko prestolnico je zapustil tudi lani odlični Kenny Gregory, končala se je posoja Giorgija Šermadinija, zmaji pa niso podaljšali sodelovanja z Janom Španom, Samom Udrihom, Vladimerjem Boiso in Aloysiusom Anagonyjem.

V zmajevo gnezdo so prišli trije Američani - organizator igre Ben Wooside, krilni center Deon Thompson in krilo Danny Green, ki je za časa 'lockouta' prišel v Evropo. Novi obrazi v Stožicah so še obetavni slovenski branilec Jaka Blažič, ki se je preselil iz Slovana, Aleksandar Ćapin, ki je nazadnje igral za Žalgiris, in centra Ratko Varda ter Robert Rothbart. Zmaji iščejo še okrepitev na položaju branilca.
Partizan po šesti zaporedni naslov
Za končno slavje je v zadnjih letih vedno prvi favorit Partizan. Beograjčani so petkrat zapored osvojili naslov prvaka jadranske lige. Klub so okrepili Američan Acie Law, Miroslav Raduljica, Danilo Anđušić, Nikola Pešaković, Nenad Miljenović, Marko Čakarević, za časa prekinitve v Ligi NBA pa se je v črno-beli dres vrnil črnogorski zvezdnik Nikola Peković. Na zaključni turnir se je lani uvrstila tudi podgoriška Budućnost. Vrsto Dejana Radonjića je zapustilo kar nekaj izjemno pomembnih košarkarjev, prišli pa so Milivoje Božović, Bojan Krstović, Jermaine Anderson in obetavni črnogorski center Nikola Vučević, ki po 'lockoutu' odhaja v Ligo NBA.
Vsi trije hrvaški klubi iz Zagreba
Po lanski neuspešni sezoni imajo višje cilje tudi hrvaški klubi. Novi Evroligaš Zagreb je ostal brez lani izjemnega Luke Žorića, vendar so prišli Pape Diasse, Diante Garrett, Dominik Mrva in slovenski reprezentant Sašo Ožbolt. Še en član slovenske izbrane vrste bo v novi sezoni igral v Zagrebu. S Cedevito se je za sodelovanje dogovoril Matjaž Smodiš. Moštvo bo vodil Dražen Anzulović, poleg Smodiša pa so prišli še Marko Car, Chris Owens, Ivan Opačak in Chris Warren. Počasi se "na noge" postavlja Cibona. Volkove so pred novo sezono okrepili Hrvoje Kovačević, Goran Suton, Damjan Rudež, Pavle Marčinković, Brain Chase, Antwain Barbour, Andrija Žižić in Josip Blajić. Odšli so glavni nosilec igre Bojan Bogdanović ter izjemno pomembna člena Leon Radošević in Gordan Giriček.
Stara Crvena zvezda je izpadla iz jadranske lige, zaradi finančnih težav pa celo morala v nižjo srbsko ligo. Klub se je nato združil z mestnim tekmecem Železnikom in mu tudi prepustil igralce. Nova Zvezda bo igrala v Pionirju. Srbijo bosta zastopala še Radnički in Hemofarm. V Kragujevac so letos prišli Miljan Pavković, Uroš Lučić, Yunus Cankaya, Darren Moore, David Simon in Stefan Birčević. Klub iz Vršca se je tudi znašel v finančnih težavah. Tako so odšli nekateri nosilci igre, prišla pa sta Đorđe Gagić in Nikola Otašević. Široki je edini klub iz Bosne in Hercegovine.

ABA LIGA, 1. KROG
Sobota ob 18.00:

KRKA - MACCABI

Sobota, 8. oktobra:
UNION OLIMPIJA - ZLATOROG LAŠKO
HELIOS DOMŽALE - ŠIROKI TT KABELI
CEDEVITA - BUDUĆNOST
CRVENA ZVEZDA - HEMOFARM
ZAGREB CO - PARTIZAN

Nedelja, 9. oktobra:
RADNIĆKI - CIBONA

2. krog, ponedeljek, 3. 10., ob 20.00:
ZLATOROG LAŠKO - MACCABI