Union Olimpijo čaka vsaj deset evropskih tekem. Skupina je atraktivna, z enim največjih favoritov tekmovanja, Valencio. Foto: Aleš Fevžer
Union Olimpijo čaka vsaj deset evropskih tekem. Skupina je atraktivna, z enim največjih favoritov tekmovanja, Valencio. Foto: Aleš Fevžer
Andrija Žižić in Nebojša Joksimović
Olimpija Eurocup začenja s slabo popotnico - tremi zaporednimi porazi. Foto: Aleš Fevžer
Roman Horvat
Leta 1994 je Olimpija osvojila Evropski pokal. Takrat je pod vodstvom Zmaga Sagadina blestel Roman Horvat, ki je v finalu dosegel 36 točk (9/14 za tri), kapetan Dušan Hauptman pa jih je prispeval 27. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija začenja tekmovanje v Evropskem pokalu

V skupinskem delu drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine se bodo Ljubljančani, ki v Eurocupu nastopajo z "wild cardom", pomerili s špansko Valencio, nemškim Ulmom, francoskima Asvelom in Parizom ter italijanskim Varesejem, ki kot prvi prihaja v Ljubljano. Tekma bo v Stožicah ob 20.30. Varese je sicer klub z zelo bogato zgodovino. Že desetkrat je postal italijanski, kar petkrat pa celo evropski prvak. Dvakrat je slavil tudi v drugem najmočnejšem tekmovanju, a te lovorike so iz 70. let, le en državni naslov je osvojil "pred kratkim" (1999). V državnem prvenstvu je odlično igral tudi lani, ko je osvojil redni del. Za lombardijsko moštvo so igrali Sani Bečirović, Aleksandar Ćapin, Boris Gorenc, Gregor Hafnar in Marko Tušek (vsi so tudi igrali za Olimpijo).

Za zmaje se evropska sezona ne začenja v pravem času. Moštvo je v veliki krizi. Po uspešnem začetku sezone, ko so slavili v superpokalu, so nanizali dva visoka poraza v Ligi ABA proti Skopju in Ciboni, za nameček pa so v regionalnem tekmovanju morali premoč priznati še Širokem in so tako povsem na dnu Jadranske lige. Stanje je vse prej kot rožnato. Igra je v napadu brez repa in glave, strelsko so prav vsi ljubljanski košarkarji v slabi formi, ob tem tudi obramba ne funkcionira dobro, še naprej pa vrsta Aleša Pipana ostaja brez poškodovanega Cedrica Jacksona, ki naj bi bil prvi organizator igre.

Varese ima dobre posameznike
"Eurocup začenjamo proti Vareseju. Gre za izkušeno ekipo, ki je dobro začela italijansko prvenstvo. Pod košem je izjemno nevaren Hassell. Omića in Stephensona čaka trda borba pod košem. Na položaju krila igra izkušeni Nigerijec Ere, ki že dolgo igra na vrhunskem nivoju. Odigrati moramo kolektivno v obrambi, močno v skoku in predvsem odločno v napadu. Želim si, da ne bi delali neumnih napak,"
je o nasprotniku, ki poleg Valencie (v prvem krogu je zanesljivo slavila v Parizu, konec tedna pa v DP-ju za las v Barceloni) velja verjetno za glavnega favorita skupine, povedal ljubljanski trener.

"Začetek sezone ni bil tak, kot smo hoteli. Poraze moramo pozabiti in naslednje tekme odigrati boljše. Igrati moramo ekipno, saj le tako lahko zmagamo. Varese smo dobro preučili. Italijani so dobri individualci. Od lanske sezone imajo več kot pol ekipe, ki je bila po rednem delu italijanskega prvenstva prva na lestvici. Gre za spoštovanja vredno ekipo, a dali bomo vse od sebe, da prvo domačo tekmo v Eurocupu zmagamo," je pristavil Nebojša Joksimović.

Olimpija slavila v predhodniku tekmovanja
Pred nastopom v Evroligi je Olimpija igrala v Evropskem pokalu in ga leta 1994 tudi osvojila. Legendarni so spomini na Lozano, ko je ugnala baskovski Taugres (91:81) na krilih natančnih metov izza črte Romana Horvata in Dušana Hauptmana.

Pokal je bil ustanovljen leta 2002. Prvih šest let je bil poznan kot Uleb cup. V prvi sezoni je slavila Valencia, ki je v finalu ugnala Krko (90:78, 78:76). Tedaj je blestel Dejan Tomašević. Zadnje tri sezone so slavili ruski klubi, Unics in Himki, ki sta tudi letos med glavnimi favoriti, lani pa je bila na vrhu Lokomotiva Kuban, ki si je z zmago v Evropskem pokalu, kot je to v navadi, priigrala vozovnico v Evroligo.

V drugem delu tudi klubi iz Evrolige
V tekmovanju nastopa 48 ekip, ki so razdeljene v osem skupin s po šestimi moštvi. Klubi prihajajo kar iz 21 držav, zaradi večjega števila udeležencev pa se je letos tudi spremenil sistem tekmovanja. Najboljše tri ekipe iz vsake skupine se bodo uvrstile v skupino 32 moštev, t. i. "Last 32". Na tej stopnji tekmovanja se jim bo po vzoru Evropske lige in Lige prvakov pridružilo še osem moštev iz Evrolige, ki se tam ne bodo uvrstila med najboljših 16. V skupini "Last 32" bodo ekipe razporejene v osem skupin, najboljši dve iz vsake pa se bosta uvrstili med najboljših 16. V tej skupini se bodo klubi pomerili na izpadanje na dve tekmi.

Valencia že dvakrat osvojila pokal
Kar sedem klubov prihaja iz Lige ABA, sicer pa jih imata največ, po pet, Francija in Nemčija, po štiri pa Italija, Turčija in Rusija. Iz najmočnejše lige v Evropi, španske, prihajajo trije klubi. V tej druščini so tudi glavni favoriti tekmovanja. Brez dvoma med njih spada Valencia, ki je že dvakrat osvojila to tekmovanje, iz Španije velja omeniti tudi Bilbao. Močna je ruska trojka Unics, Himki in Spartak ter turški Banvit s Klemnom Prepeličem. V Eurocupu bo nastopal tudi Primož Brezec z Nižnim Novgorodom ter Ćapin s podgoriško Budućnostjo.

Predhodnik Eurocupa je Pokal Saporta, ki je pred tem tudi nosil ime Eurocup in Evropski pokal ter Pokal pokalnih zmagovalcev - različna imena, a v vseh primerih gre za drugo najmočnejše evropsko tekmovanje. Največ uspehov sta v njem imela Real Madrid in Cantu, ki sta slavila po štirikrat, od leta 2002, ko se je spremenil sistem tekmovanja, pa sta po dva naslova osvojila Valencia in Lietuvos Rytas.

Olimpija začenja tekmovanje v Evropskem pokalu