Dvoboj Damirja Markote in Erazma Lorbka na prvi tekmi v Stožicah. Ljubljanskega kapetana v četrtek čaka pri pokrivanju slovenskega reprezentanta veliko dela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dvoboj Damirja Markote in Erazma Lorbka na prvi tekmi v Stožicah. Ljubljanskega kapetana v četrtek čaka pri pokrivanju slovenskega reprezentanta veliko dela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Juan Carlos Navarro
Juan Carlos Navarro je na prvi tekmi dosegel "le" devet točk. Več tudi ni bilo treba in kapetan Barce je velik del srečanja presedel na klopi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ariel McDonald
Odlični ameriški organizator igre Ariel McDonald je bil junak edine zmage Olimpije na gostovanju v Barceloni. Foto: RTV SLO
Union Olimpija
Sašo Filipovski upa, da bo v igri zmajev manj nihanj kot na zadnjih srečanjih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Barca je pred sezono veljala za glavnega favorita najmočnejšega evropskega tekmovanja, status pa je potrdila tudi na igrišču in je s CSKA-jem še edina neporažena letos. Varovanci Xavija Pascuala so dosegli zanesljive zmage, še najbolj pa so se namučili v zadnjem krogu, ko so v Carigradu ugnali Galatasaray (66:70). Katalonci so v gosteh v tej sezoni nadigrali Unics (65:93), doma pa so visoko premagali tudi Sieno (92:75).

Za primerjavo, Olimpija je v Toskani že v prvi četrtini zapravila kakršne koli možnosti za uspeh. Na koncu so italijanski prvaki rutinirano slavili z 79:57, pravo malo katastrofo pa so Ljubljančani doživeli v Kazanu, ko so po prvem polčasu zaostajali še za pet točk, na koncu pa je bila razlika kar 30 (81:51). Tako bi zmaga bila zares veliko presenečenje. Tudi stavnice malo možnosti namenjajo Olimpiji. Kvota na zmago ljubljanskega kluba v četrtek je kar 12.

Lani ravno obratna slika
S porazom v Rusiji so si zmaji že priprli vrata v Top 16. Po prvih petih tekmah imajo na svojem računu štiri poraze in eno zmago, ob tem da imajo z neposrednima tekmecema za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja sila neugoden medsebojni izid. Z Galatasarayem so izgubili doma, Unics pa jih je premagal z veliko razliko. Lani, ko se je Olimpija uvrstila med najboljših 16, je bila slika po prvi polovici skupinskega dela ravno obratna – štiri zmage in en poraz.

Zmaji so se s katalonskim velikanom do zdaj pomerili 18-krat. Razmerje v zmagah je 12:6 za Barcelono, edina ljubljanska zmaga v Blaugrani pa je stara že 15 let. Tedaj je v zeleno-belem dresu blestela naveza Marko Milić-Ariel McDonald. Američan je tudi dosegel odločilni koš za zmago s 70:71. Barca je dobila zadnjih osem medsebojnih obračunov, zadnjič pa je Olimpija zmagala pred osmimi leti, ko je v Tivoliju slavila z 72:69. V Barceloni je bilo na povratni tekmi 79:75 za gostitelje, ki so se uvrstili na Final 4 in tudi prvič v zgodovini kluba postali evropski prvaki.

Na prvi tekmi Barca s pol moči
Lani je Olimpija gostovala v Blaugrani v zadnjem krogu Top 16, ko je bilo že vse odločeno. Domača vrsta je bila na koncu boljša s 76:58. Pri Ljubljančanih sta bila s po 13 točkami najboljša Kenny Gregory in Goran Jagodnik, pri Barci pa jih je 12 dosegel Jaka Lakovič. V uvodnem krogu letošnje sezone Evrolige je Barcelona s praktično pol moči osvojila Stožice (64:86). Danny Green je v statistiko vpisal 17 točk, Ratko Varda pa 16. Pri gostih jih je 17 zbral Marcelinho Huertas, Pascual pa je v drugem delu nekaj glavnih nosilcev igre odpočil.

Barcelona zanesljivo igra tudi v državnem prvenstvu, kjer je skupaj z Realom z enim porazom in sedmimi zmagami v vodstvu. Pred sezono so Katalonci osvojili španski superpokal. Prvo ime španskih prvakov je Erazem Lorbek, ki je v Evroligi prvi, v Ligi ACB pa drugi strelec moštva. V Evroligi dosega nekaj več kot 16 točk na tekmo. Sledi najkoristnejši igralec evropskega prvenstva, izjemni ostrostrelec Juan Carlos Navarro, ki je najboljši strelec v državnem prvenstvu. V prvi peterki blestita tudi Chuck Eidson in Huertas.

Osredotočeni tudi v drugem polčasu
Tudi Sašo Filipovski je pred gostovanjem izpostavil "La Bombo" in Lorbka: "Gostitelji bodo v Barceloni veliki favoriti. Skušali bomo igrati razbremenjeno in prikazati dobro predstavo. Na prvi tekmi doma smo se dobro držali del srečanja in to želimo ponoviti tudi v četrtek. Skušali bomo ostati osredotočeni tudi ostalih 20 minut. To bo zelo pomembno, saj Barcelona hitro kaznuje napake s protinapadi. Dobro bomo morali pokrivati Navarra, ki je zalo vroč, izvrstno pa igra tudi Lorbek. Igrati bomo morali ekipno."

Zmaji sicer v katalonsko prestolnico potujejo po dveh zaporednih porazih, vendar jim je po polomu v Kazanu uspelo popraviti vtis z dobro igro v Tel Avivu. Olimpiji je za presenečenje v Nokia Areni zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Maccabi je na koncu slavil le za točko.