Mirko Mulalić, ki je najnevarnejši novomeški strelec z razdalje, je z nekaj manj kot desetimi točkami v povprečju tretji strelec Krke v Jadranski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Mulalić, ki je najnevarnejši novomeški strelec z razdalje, je z nekaj manj kot desetimi točkami v povprečju tretji strelec Krke v Jadranski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Mulalić
Kot favorite Lige ABA Mulalić izpostavlja Zvezdo, Budućnost in Cedevito, nikoli pa se po njegovih besedah ne sme odpisati Partizana, nato pa je še nekaj ekip, ki so sposobne priti med štiri. Foto: www.alesfevzer.com

Pokazali smo, da imamo kakovost, da lahko igramo in tudi premagamo vsakogar, od Zvezde do Cedevite in naprej. Težavi pa sta naša konstanta in zdravje. Ko bo popolni in bomo lahko kakovostno delali na treningih ter to ogrodje zadržali zdravo, mislim, da lahko naredimo pozitivni niz in izplavamo iz spodnjega dela.

Mirko Mulalić
V rodni Ljubljani je pred sedmimi leti dobil priložnost tudi pri Olimpiji. Pozneje je igral še za Slovan, sicer pa tudi v Škofji Loki, Grosuplju in na Polzeli. Foto: www.alesfevzer.com

"Rezultatsko s sezono za zdaj nisem najbolj zadovoljen. Smo v situaciji, ko smo na zadnjih tekmah v Ligi ABA premagali le Olimpijo. Tako ne morem reči, da sem zadovoljen. Sem pa zadovoljen z zadnjo predstavo proti Partizanu. Podobno velja za tekmo proti Olimpiji, ko smo pokazali veliko željo po zmagi, kar moramo spraviti v konstanto, da bo tako na vsaki tekmi. Verjamem, da nam bo to v novem letu uspelo prelomiti in zadržati," je ob koncu koledarskega leta povedal 26-letni Ljubljančan.

Težave z igranjem na dveh frontah
Krka je trenutno v nezavidljivem položaju. Od zadnjih devetih tekem jadranskega tekmovanja je dobila le eno, ko je na domačem terenu premagala Olimpijo. Tekma proti zmajem je bila velika spodbuda za naprej, a Novomeščanom tega ni uspelo obrniti sebi v korist: "Pomembna je bila vsaka tekma. Že po dveh porazih smo si na primer močno želeli prekiniti niz porazov, a se nam ni izšlo. Pomembna je bila zato, ker dejansko je bilo tedaj nujno treba prekiniti niz porazov. Imeli smo tekmo doma in zadali smo si, da bomo v svoji dvorani poskušali vsako tekmo dobiti."

V Ligi ABA so slovenski prvaki trenutno s šestimi zmagami in devetimi porazi na devetem mestu, tudi v državnem prvenstvu pa jim ne gre vse po načrtih, saj imajo po desetih odigranih tekmah polovičen izkupiček in so šesti. Res pa je, da so Novomeščani v zadnjem obdobju, ko so tudi nanizali nekaj slabih izidov, imeli ogromno težav s poškodbami: "To je težava, ki nam dela preglavice skozi vso sezono. Nimamo take rotacije, kot jo ima na primer Olimpija. Na dveh frontah nam ni uspelo uspešno igrati. Nismo bili popolni in potem tudi kakovost treningov pade. Nekateri mlajši še niso, kar ne pomeni, da ne bodo, na ravni, ko bi lahko nosili breme izkušenejših. To se nam je poznalo v slovenski in Jadranski ligi. Hvala bogu smo zdaj vsi zdravi in bomo, upam, to zadržali še naprej."

Vendarle Krka stopnjuje igre
"Ne jokam, a je dejstvo, da nimamo prave rotacije. Če se poškoduje Booker ali Armstead na primer, se nam to močno pozna v igri. Slovenska liga ni slaba - daleč od tega. Nekaj je kakovostnih posameznikov, vsaka ekipa ima dva ali tri, ki so že igrali na zelo visoki ravni, in fantje znajo igrati. Če Krka pride v nepopolni postavi, bo vedno zanimivo in težko zmagati,"
je ob tem še dodal Mulalić.

Kljub težavam in nizu porazov pa je Mulalić, ki je tretji Krkin strelec v Ligi ABA, prepričan, da so petkratni zaporedni državni prvaki v vzponu in stopnjujejo svoje igre: "Igre se stopnjujejo. Moramo priti s pravim pristopom. Težava je v nas igralcih. Strokovni štab svoje delo opravlja odlično, nam pa nekako ne uspe odigrati nekaj tekem zapored tako, kot je potrebno. Na trenutke izpademo smešno. Na primer poraz proti Cedeviti, čeprav je evroligaš, nas je kar nekoliko osramotil. Česa takega si ne bi smeli dovoliti."

Pri državnem prvaku so pritiski bistveno večji
Nekdanji košarkar Olimpije, Slovana, Škofje Loke, Grosuplja in Polzele letos prvič igra pomembno vlogo v Jadranski ligi in za zdaj se je dobro znašel: "Mislim, da sem se že kar navadil. Vse skupaj predstavlja veliko večjo odgovornost in sem se navadil, a jasno ni prijetno, če se tekme izgubljajo. Igralci smo tisti, ki nosimo odgovornost, in upam, da v novem letu pridemo v neki pozitiven niz in ga čim dlje tudi zadržimo."

Dolgo je odličen strelec z razdalje čakal na pravo priložnost, po dobri sezoni pri Hopsih pa jo je pri 26 letih vendarle dočakal: "Nisem imel težav s prilagajanjem, a srečaš se s stvarmi, ki ti prej niso bile znane. V slovenski ligi vemo, da ni veliko ambicioznih klubov, ni tudi pritiska. Na višji ravni pa je. Nihče ni nezamenljiv, težko je priti na to raven, težko se je prebiti iz slovenskih klubov, še posebej v državnega prvaka, in so zato pritiski toliko večji. Mislim pa, da mi za zdaj to ne dela velikih težav."

Džikić ga je želel pripeljati v Novo mesto
Pred sezono je Krkin trener Aleksandar Džikić dejal, da je prav Mulalić tisti košarkar, ki si ga je želel v svojem moštvu, in je igralec, ki si zasluži priložnost na višji ravni in bo dokazal tudi, da si to zasluži: "To je dokaz, da sem dobro delal. V polfinalni seriji proti Krki sem korektno in dobro odigral. Seveda bi lahko bilo še boljše, kot je lahko vedno, a sem mu dokazal, da sem sposoben igrati na tej višji ravni, in verjetno je to v meni prepoznal ter me pripeljal v Novo mesto."

"Sem in nisem zadovoljen s svojimi igrami. Nikoli ne moreš biti zadovoljen, vsaj tako mislim. Sem tak igralec, da vedno gledam na ekipni rezultat, in to nam za zdaj ne uspeva najbolje. Če pogledamo pa res individualno, minutažo imam, so stvari, ki bi jih moral in jih moram popraviti, si prizadevam za to, to pa je standardna zadeva, ki jo imajo vsi igralci," je še dodal Mulalić, ki s prilagajanjem na Džikićev sistem ni imel težav, manjše težave je imel le s prilagajanjem na intenzivnost dela, saj do zdaj tega ni bil vajen, sicer pa o srbskem strokovnjaku na novomeški klopi govori le z izbranimi besedami.

Pokazali smo, da imamo kakovost, da lahko igramo in tudi premagamo vsakogar, od Zvezde do Cedevite in naprej. Težavi pa sta naša konstanta in zdravje. Ko bo popolni in bomo lahko kakovostno delali na treningih ter to ogrodje zadržali zdravo, mislim, da lahko naredimo pozitivni niz in izplavamo iz spodnjega dela.