Objem Dončića in Andetokumba pred začetkom tekme. Foto: AP
Objem Dončića in Andetokumba pred začetkom tekme. Foto: AP
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po slabem začetku se Slovenci niso več pobrali. Sredi druge četrtine so zaostajali za 23, tako da je bil zaostanek 14 točk ob odmoru še znosen. Grki so v drugem polčasu tekmo s pol moči pripeljali do konca. Delovalo je, da Grki igrajo le toliko, kot je treba in čuvajo moči za nedeljski finale. Selektor Vasilis Spanulis, denimo, v tretji četrtini sploh ni poslal v igro Janisa Andetokumba, a je bila razlika vseskozi okoli 20 točk. V zadnji četrtini so si Grki priigrali najvišjo prednost – plus 31.

Dončić prvi strelec z 21 točkami, a tudi 10 izgubljenimi žogami

Prvi strelec tekme je bil Luka Dončić z 21 točkami (met 7/14, od tega 5/9 za tri točke) v 35 minutah. Josh Nebo jih je dodal 17. Nihče drug ni presegel meje devetih točk. Dončić je imel še sedem skokov, pet podaj in 10 izgubljenih žog. Pri Grčiji je 19 točk dosegel Thomas Walkup. 17 jih je dodal Vasileos Toliopulos. Janis Andetokumbo je v 21 minutah vknjižil 13 točk (met 6/12) in štiri skoke.

"Začetek je bil slab, premehek, premalo odločen. Nismo bili učinkoviti v napadu, oni pa so se razleteli po igrišču. Vsakič, ko smo prišli v dober ritem, smo naredili nekaj neumnih napak ali pa nismo zadeli. Prišli smo z željo, da se uvrstimo na olimpijske igre. Ni nam uspelo. Nismo bili v optimalni formi, ampak izgovorov ni. Grki so bili boljši," je v prvi izjavi za Šport TV povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Janis Andetokumbo je v 21 minutah dosegel 13 točk. Foto: AP
Janis Andetokumbo je v 21 minutah dosegel 13 točk. Foto: AP

Grki tekmo odprli s 13:0

Grki so udarno odprli tekmo in hitro povedli s 13:0. Andetokumbo je prispeval pet točk, Calathes 4. Prvi koš je Slovenija dosegla po dobrih treh minutah, ko je zadel Dončić. Medtem ko so se Grki sprehajali ob statični slovenski obrambi, sta Slovenijo v igri v napadu držala Nebo in Hrovat. Slovenija je znižala zaostanek na minus osem in imela napad za minus šest, a je Nebo zgrešil "zicer". Zaključek četrtine je znova pripadel Grkom. Toliopulos je ob koncu četrtine z zvokom sirene zadel trojko za delni izid 10:0 in vodstvo 32:14. Andetokumbo – Dončić 7:2.

Začetek druge četrtine ni prinesel drugačne slike. Grki so si sredi druge četrtine nabrali že 23 točk prednosti (42:19), toda nato sta odgovorila Dončić s svojo prvo trojko na tekmi in Nebo. Z boljšo obrambo so se Slovenci Grkom nekoliko približali in na odmor odšli le s 14 točkami zaostanka. Andetokumbo – Dončić 11:10. Deset točk v prvem delu je dosegel tudi Nebo.

Tudi brez Andetokumba zlahka držali prednost

Janis Andetokumbo je bolj ali manj čuval moči za finale. Foto: AP
Janis Andetokumbo je bolj ali manj čuval moči za finale. Foto: AP

Sedma izgubljena žoga Dončića v uvodnem napadu drugega polčasa je dala slutiti, da se Slovencem ne bo godilo nič dobrega. Tako je tudi bilo. Grki so zadeli tri trojke zapored in s polaganjem Calathasa znova ušli na več kot 20 točk razlike (58:39). Po minuti odmora je Slovenija dosegla pet točk zapored. Pred zadnjimi desetimi minutami so Grki vodili za 16 točk. Andetokumbo, ki v tretji četrtini ni igral – Dončić 11:21.

Zadnja trohica upanja slovenskih navijačev je splahnela na začetku zadnje četrtine, ko so Grki z delnim izidom 15:0 pobegnili na 84:53.

Razigrani Grki končali olimpijske sanje nemočnih Slovencev

Izjave po tekmi

Aleksander Sekulić: "Grčija je odlična ekipa, ki si je zaslužila zmago. Poleg velikega zvezdnika ima še cel kup odličnih, evroligaških igralcev in to je danes dokazala. Naš slab začetek ji je dal še dodaten zagon, tako da je razlika hitro narasla. Na trenutke smo sicer imeli ravnotežje, vendar pred takim občinstvom in tako ekipo zaostanka ni bilo mogoče zmanjšati. Čeprav nismo izpolnili cilja, je bil turnir dobra šola za nekaj mladih igralcev, ki bodo v prihodnosti okostje te reprezentance."

Luka Dončić: "Čestitke Grčiji. Bila je boljša, bolj spočita, bolj agresivna, predvsem pa ima odlično ekipo z Janisom in številnimi drugimi zvezdniki ter izjemnim trenerjem. Poraz je neuspeh, saj smo sem prišli po olimpijske igre. Žal smo naleteli na boljšega nasprotnika. Za mano je dolga in naporna sezona, priznam, da sem zelo utrujen in se hkrati zavedam, da bi lahko v drugačnem stanju dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, prihodnje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu."

Klemen Prepelič: "Grčija je bila dominantna od prve do zadnje minute. Izjemno dobro so se pripravili. Vedeli so za svoje prednosti in slabosti. Izkoriščali so premoč Andetokumba pod košem in prihajali do odprtih metov na koš. Mi smo tvegali in določenim igralcem puščali malo več prostora, prav trojke Walkupa in Calathesa pa so nas na koncu pokopale."

Sekulić: To je za nas neuspeh, saj smo prišli po olimpijske igre

KVALIFIKACIJE ZA OI 2024, skupina Pirej, polfinale:

GRČIJA – SLOVENIJA
96:68 (32:14, 15:19, 19:17, 30:18)
11.998; Walkup 19, Toliopulos 17, J. Andetokumbo 13, Mitroglu 11, Calathes in Larentzakis po 9, Papajanis 6 in 10 skokov, Kalaitzakis in Papanikolau po 5, Haralampopulos 2; Dončić 21 (2/5 za dve, 5/9 za tri, prosti meti 2/6), 7 skokov in 5 podaj, Nebo 17 (8/9 za dve), Hrovat 9, Prepelič 6, Ščuka 4, Z. Dragić in Stergar po 3, Čančar in Murić po 2, Dimec 1.

Met za dve točki: 24/36; 13/23
Met za tri točke: 14/34; 10/31
Prosti meti: 6/10; 12/19
Skoki: 38; 25
Podaje: 23; 15

HRVAŠKA – DOMINIKANSKA REPUBLIKA
80:77 (16:15, 21:17, 16:21, 27:24)

FINALE, nedelja ob 20.00:
GRČIJA - HRVAŠKA

V Pariz se uvrsti le zmagovalec turnirja.


Skupina Riga, polfinale

BRAZILIJA – FILIPINI 71:60
LATVIJA – KAMERUN 72:59


Skupina Valencia, polfinale

ŠPANIJA – FINSKA 81:74
BAHAMI – LIBANON 89:72


Skupina San Juan, polfinale

ITALIJA – LITVA 64:88
PORTORIKO – MEHIKA 98:78