Beno Udrih je nastopil na prvem svetovnem prvenstvu za Slovenijo leta 2006. Foto: EPA
Beno Udrih je nastopil na prvem svetovnem prvenstvu za Slovenijo leta 2006. Foto: EPA
Beno Udrih, Jaka Lakovič
Beno Udrih in Jaka Lakovič bosta skrbela za organizacijo slovenskih napadov na SP-ju. Foto: MMC RTV SLO
Paul Davis lovi Bena Udriha.
Beno Udrih je s San Antonio Spursi osvojil v letih 2005 in 2007 dva naslova prvaka Lige NBA. Foto: EPA
Beno Udrih in Rubon Wolkowyski.
Za reprezentanco je nastopil le na dveh velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Beno Udrih se je v dresu Sacramento Kingsov odlično znašel. Foto: EPA
Slovenija
Beno se v reprezentanci dobro počuti in pravi, da je na Rogli odlično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Benom Udrihom

Udrih je v zadnjih sezonah v Ligi NBA dokazal svojo vrednost. V preteklosti so mu velikokrat nastop za izbrano vrsto preprečile poškodbe. Tako je za Slovenijo igral le na evropskem prvenstvu leta 2001 v Turčiji, ko je bil star komaj 19 let, in leta 2006 na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Lani, ko je Slovenija osvojila četrto mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem, se je poškodoval tik pred tekmovanjem. Z Benom bi bila reprezentanca še močnejša.
Letos se od mlajšega izmed bratov Udrih znova veliko pričakuje. Šempetrčan bo eden glavnih nosilcev igre vrste Memija Bečiroviča. Sam je pripravljen in želi prevzeti vlogo vodje, ki je organizator igre Sacramento Kingsov v preteklosti ni dobil. Nosilec dveh šampionskih prstanov Lige NBA je prepričan, da če bo ekipa prava, rezultat ne bo izostal. Nujno pa se Slovenija mora uvrstiti v nadaljevanje.


Za vami je kar uspešna sezona. Verjetno ste s svojimi igrami bolj zadovoljni kot s klubskim rezultatom. Kako gledate na sezono?
S svojimi igrami sem zadovoljen, v bistvu pa sem zadovoljen tudi z uspehom kluba, saj smo naredili korak naprej. Dve sezoni nazaj smo imeli katastrofalno leto, zdaj pa smo naredili korak naprej. Upam, da v prihajajoči sezoni naredimo še kakšnega.

V vaši igri se vidi napredek. Izkazali ste se z vsestranskimi predstavami in prejeli tudi nagrado Oscarja Robertsona. Kaj vam to pomeni?
To je nagrada, ki je dokaz tvojega dobrega značaja. Dobiš jo, če narediš nekaj za skupnost v Sacramentu in če si pravi profesionalec na igrišču. Nagrada ti da še poseben zagon za naprej. Treba pa se je predvsem skoncentrirati na košarko.

Klub se je okrepil. Na naboru ste dobili obetavnega centra in se torej okrepili na položaju, ki je bil morda najšibkejši. Kaj pričakujete od prihodnje sezone?
Vsekakor si bomo na začetku zadali cilj uvrstitve v končnico. To mora biti cilj vsake ekipe. Dobili smo dva centra, enega v menjavi, drugega pa na naboru. Pod košem bomo močnejši in upam, da bomo lahko naredili tisti korak naprej, ki sem ga že omenil.

Pred Slovenijo je drugi nastop na svetovnem prvenstvu. Tudi sami ste bili na prvem na Japonskem. Bo zdaj lažje, ko je ta debi za reprezentanco?
Mogoče bo nekoliko lažje za te igralce, ki smo bili na prejšnjem prvenstvu. Letos imamo tudi veliko igralcev, ki jih takrat ni bilo z nami. Vsi smo navajeni igrati košarko. Košarka je košarka. Treba se je dobro uigrati na teh pripravah in dati vse od sebe na svetovnem prvenstvu.

V preteklosti ste v izbrani vrsti manjkali zaradi poškodb. Kako je zdaj z vašim zdravjem?
Te poškodbe so se zgodile zaradi razloga. Zaradi njih sem pač moral izpustiti več prvenstev. Na žalost je tako v tem športu. Poškodbe se dogajajo. Še vedno poskušam sanirati probleme, ki jih imam s podplati. Je že veliko bolje, kot je bilo, vendar pa še vedno čutim nekaj bolečin.

Ste po sezoni imeli dovolj časa za počitek?
Časa sem imel dovolj, saj se je moja sezona končala že 13. aprila. Tako sem veliko časa namenil počitku. Zadnji teden in pol pa sem se začel pripravljati z Boštjanom Kuharjem na Polzeli.

Kako se počutite znova v reprezentanci? Lani ste bili na pripravah, pred tem pa ste bili kar nekaj časa odsotni.
Občutki so super. S fanti se dobro razumemo. Atmosfera je prava. Na teh reprezentančnih pripravah je vedno dobro vzdušje.

Znova je nekaj odpovedi. Odsotnost katerega se bo po vašem mnenju najbolj poznala?
Pozna se odsotnost katerega koli igralca, na katerega reprezentanca računa. Njihove odločitve je treba spoštovati, saj ima vsak osebne razloge. Tako pač je. Ne gre vedno vse po načrtih. S tem se je treba sprijazniti in združiti moči z igralci, ki so na voljo, ter narediti, kar se da.

Veliko je bilo govora o razporeditvi vlog. Tudi vaš brat je dejal, da vas vidi kot vodjo. Se tudi sami?
Vsekakor. Želim biti 100-odstotno izkoriščen, če sem že tu. V prejšnjih letih nisem bil. Lahko povem, da nisem bil zadovoljen s svojo vlogo. Vloge tudi niso bile jasno razdeljene. Bomo videli, kako bo letos.

Kje vidite največjo moč te ekipe?
Imamo pet tekem v šestih dneh. Težko je reči, kje smo najmočnejši. Manjkata nam dva dobra centra Matjaž in Erazem, tako da pod košem smo malce slabši. Igralci, ki jih imamo na voljo, bodo dali vse od sebe. Tudi zunanji igralci bomo dali svoj maksimum. Vsi ga bomo dali. Če bomo prava ekipa, po mojem mnenju ne bomo imeli težav. Vsako tekmo bo treba iti na zmago.

Kaj vi menite o selektorju Memiju Bečiroviču? Je on pravi naslednik Jureta Zdovca?
Ja, mislim, da je. Z Memijem sem delal že v mlajših kategorijah. Vsekakor se spozna na košarko. Ima dober "filling" za košarko, bi jaz temu rekel. Trenutno je vse v redu.

Z 19 leti ste debitirali na evropskem prvenstvu v Turčiji. Letos je v reprezentanci nekaj mladih košarkarjev. Kaj to pomeni za igralca na začetku njegove poti in kako se vi spominjate tistega prvenstva?
Nedvomno ti da to še večji zagon, da napreduješ in se dokažeš. Od tega se veliko naučiš. Tako sem takrat gledal na to. Tudi ti mladi igralci, ki so zdaj z nami, se mi zdi, da na to gledajo tako. Vsekakor so tu z razlogom, saj imajo talent.

Kaj lahko pričakujemo od samega prvenstva? Kje vidite vi domet reprezentance?
Glavni cilj je, da se uvrstimo naprej. Potem pa vsaka tekma šteje. Na vsako srečanje se je potem treba dobro pripraviti, saj ni več popravnih izpitov. V skupini se to še da. Če izgubiš tekmo ali dve, še vseeno lahko napreduješ. V nadaljevanju pa tega ni več. Bomo videli, ampak v nadaljevanje pa vsekakor moramo priti.

Kdo so pa vašem mnenju glavni favoriti za medalje?
Vsekakor Španija, pa tudi ZDA. Za drugo pa ne vem. Vsaka ekipa lahko preseneti, tako da je težko napovedati.
Intervju z Benom Udrihom