Avstralci so blesteli na tekmi z Nemčijo. Foto: EPA
Avstralci so blesteli na tekmi z Nemčijo. Foto: EPA
Patrick Mills
Najboljši strelec Avstralije je Patrick Mills. Foto: Reuters
Matt Nielsen
Matt Nielsen bo v prihodnji sezoni soigralec Raša Nesteroviča v Olympiacosu. Foto: EPA
David Andersen
David Andersen je blestel v dresu CSKA-ja, zdaj pa igra v NBA-ju. Foto: EPA
Aleks Marić
Aleks Marić se po uspešni sezoni iz Beograda seli v Atene. Foto: EPA
Brad Newley
Brad Newley je član litovskega Lietuvos Rytasa. Foto: EPA
Košarkarji misli že usmerili na Avstralce


Slovensko reprezentanco, ki si je predvsem z dobrimi igrami in zmagama nad Hrvaško in Brazilijo zagotovila drugo mesto v skupini B, v nedeljo čaka osmina finala ter dvoboj z Avstralijo. Naslednji tekmeci varovancev Memija Bečiroviča so na turnirju pokazali veliko nihanj v igri. V skupini A, ki je igrala v Kayseriju, so se z Angolo v 5. krogu pomerili za končno tretje mesto po predtekmovanju.

Slovenski košarkarji so drugi prosti dan na svetovnem prvenstvu v Turčiji, ki je sicer namenjen selitvi reprezentanc iz drugih mest v Carigrad, kjer bodo potekali sklepni boji, izkoristili za ogled turističnih znamenitosti.

Blizu osmešenju proti Jordaniji
Po manjši uvodni pobudi afriških prvakov so vajeti igre v roke hitro prevzeli Avstralci, ki so si v tretji četrtini priigrali 20 točk naskoka in visoko prednost suvereno zadržali do konca. Prvenstvo so začeli z zmago nad najskromnejšo reprezentanco v svoji skupini Jordaniji. Na koncu so na krilih Aleksandra Marića in Davida Andersena le prišli do tesne zmage (76:75). Sledil je poraz proti močni Argentini (74:72), nato pa popoln preobrat in visoka zmaga nad Nemčijo (78:43). V 4. krogu so pričakovano vknjižili drugi poraz na prvenstvu. Boljša je bila Srbija (94:79).

Poraz in zmaga na Kitajskem
Slovenska reprezentanca se je s "kenguruji" dvakrat pomerila v pripravljalnem obdobju za svetovno prvenstvo. Obe srečanji sta bili na Kitajskem. Slovenija je na Pokalu Borislava Stankovića igrala brez Boštjana Nachbarja, Jake Lakoviča in Gorana Jagodnika, na nasprotni strani pa ni bilo Marića. Prvi dvoboj je pripadel Avstralcem (77:63). Najboljša strelca sta bila pri zmagovalcih Adam Gibson in Patrick Mills s po 15 točkami. Gibson je zadel kar pet trojk, Mills pa je bil izza črte natančen trikrat. Pri Sloveniji je prav tako 15 točk vpisal Sani Bečirovič.

Izbrani vrsti sta se nato pomerili še v finalu kitajskega turnirja. Z 71:60 je bila boljša Slovenija. Blestel je Bečirovič s 30 točkami, pri Avstralcih pa sta mejo 10 točk presegla le Andersen in Joe Ingles, ki sta jih zbrala po 14.

Dvakrat peti na SP-jih
Avstralija je prvič nastopila na košarkarskem svetovnem prvenstvu pred 40 leti v Ljubljani. Do Turčije je izpustila le prvenstvo, ki je bil pred osmimi leti organiziran v ZDA, natančneje v Indianapolisu. Najboljši uvrstitvi segata v leti 1982 in 1994. V Kolumbiji in Kanadi so bili Avstralci peti. Na zadnjem turnirju so končali tik za Slovenijo na 13. mestu. Vrsta, ki jo je tedaj vodil Aleš Pipan, je bila višje uvrščena zaradi boljše razlike v koših.

Gaze med najboljšimi strelci
V Torontu, ko je Avstralija osvojila peto mesto, je blestel Andrew Gaze, ki je bil s 23,8 točke na tekmo prvi strelec prvenstva. Krilni košarkar, ki je s San Antonio Spursi leta 1999 postal prvak Lige NBA, je bil izjemno strelsko razpoložen tudi na prvenstvih v Argentini 1994 in Grčiji 1998. Na zadnjem je bil še uspešnejši Shane Heal, ki se je za kratko preizkusil pri Minnesota Timberwolvesih in Spursih, v Turčiji pa je pomočnik selektorja.

Longley ob boku Jordana in Pippna
Na prvenstvih sta svoj pečat v preteklosti pustila Ian Davies in Eddie Palubinskas, ki zdaj deluje kot trener v ZDA, nekoč pa je deloval tudi pri Lakersih. Najbolj znano ime v svetovni košarki pa je vsekakor Luc Longley. 218 centimetrov visoki center je bil prvi Avstralec, ki je zaigral v najmočnejši ligi na svetu. Bil je član zmagovite zasedbe Chicago Bullsov, takrat celo prvi center šampionske ekipe, s katero je trikrat postal prvak Lige NBA. Igral je še v Minnesoti, Phoenixu in New Yorku.
Manjka odlični Bogut
Podobno kot Slovenija tudi Avstralija v Turčiji ne nastopa v popolni postavi. Zaradi poškodbe je moral nastop odpovedati trenutno verjetno najboljši avstralski košarkar Andrew Bogut. V zadnji sezoni je center hrvaškega rodu za Milwaukee Buckse v povprečju dosegal po skoraj 16 točk in malenkost več kot 10 skokov na srečanje.

Kljub odsotnosti Boguta pa je ameriški selektor Avstralije Brett Brown na prvenstvo pripeljal kar nekaj zvenečih imen. Trenutno najboljši strelec s 14 točkami v povprečju je organizator igre Patrick Mills. Član Portland Trail Blazersov je med najboljšimi podajalci prvenstva. Sledi Andersen, ki zdaj igra za Toronto Raptorse, pečat pa je pustil v CSKA-ju, Virtusu in Barceloni, z 11 točkami na tekmo. Ob tem center danskega rodu ujame še osem odbitih žog na srečanje. Andersen ni igral na zadnji tekmi proti Angoli.

Pod obročem centrska naveza Marić-Andersen
Omeniti velja še Marića, ki je blestel v dresu Partizana in bil celo izbran za MVP rednega dela Evrolige, zdaj pa se seli v Panathinaikos, člana Granada Inglesa, Matta Nielsna, ki se je letos pridružil Olympiacosu, Brada Newleyja iz Lietuvos Rytas in Gibsona, ki se je z "mehko" roko izkazal proti Sloveniji na Kitajskem. Slovenski javnosti je poznan še drugi košarkar srbskega rodu v izbrani vrsti Steven Marković, ki je član Crvene zvezde.

Košarkarji misli že usmerili na Avstralce