Erik Spoelstra je v Slovenijo prišel s sodelavcem Ocatviem de la Grano, ki je veliko delal tudi z Zoranom Dragićem in z njim odšel v razvojno ligo. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Erik Spoelstra je v Slovenijo prišel s sodelavcem Ocatviem de la Grano, ki je veliko delal tudi z Zoranom Dragićem in z njim odšel v razvojno ligo. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Erik Spoelstra, Goran Dragić
Spoelstra v novi sezoni od Dragića veliko pričakuje, zadovoljen pa je bil z njegovimi igrami že ob koncu lanske sezone in v končnici. Foto: AP
Erik Spoelstra, Pat Riley
Spoelstra je dva naslova osvojil v vlogi trenerja, enega pa kot pomočnik Pata Rileyja, ki je zdaj predsednik Miamija. Foto: EPA
Zoran Dragić
Za Zorana Dragića Spoelstra pravi, da je dovolj kakovosten košarkar za NBA. Foto: AP
Beno Udrih
V novi sezoni bosta za organizacijo napada Miamija skrbela dva Slovenca, saj bo znova belo-rdeče-črni dres oblekel Beno Udrih. Foto: AP
Goran Dragić
"Zares ga spoštujem. Je zelo kakovosten košarkar, obenem pa je pravi profesionalec. Nismo potrebovali dolgo, da smo to videli," je o Goranu med drugim dejal Spoelstra. Foto: AP
Trener Miamija Spoelstra na obisku v Sloveniji

"Želel sem videti Gorana. On je izjemno pomemben del našega moštva, še posebej v letošnji sezoni. Zdaj, ko skupaj delujeva dve leti, sva zelo blizu. Želel sem videti njegovo domovino in kako igra za svojo reprezentanco, od kod je ter izvedeti več o njem. Obenem smo lahko videli še to lepo državo. V Miamiju govorimo, da so naši igralci člani družine. Zato sem želel videti Gorana v domačem okolju. Že prej sem pogledal njegove tekme za Slovenijo in videl sem, s kakšnim ponosom igra. Lani zaradi okoliščin in podpisa nove pogodbe ni mogel igrati, zdaj pa je res želel. Podpirali smo ga pri odločitvi, kar smo želeli izkazati tudi s tem prihodom," je namen svojega obiska razkril 45-letni strokovnjak.

Velika pričakovanja od Dragića v novi sezoni
"Veliko smo že skupaj prestali. Za sabo imamo sezono, ko nam ni uspelo priti v končnico. Lani smo izpolnili cilje, ko smo se prebili v drugi del končnice, a izgubili po sedmih tekmah. Zares nam ni vseeno za Gorana in vemo, koliko mu pomeni igranje za reprezentanco. Želel sem videti, o čem veliko govori. Slovenija je majhna država, a ima bogato in dolgo zgodovino,"
je povedal Spoelstra in dodal, da se iz pogovora z Goranom vidi, koliko mu pomeni slovenska košarka, saj je tudi med večerjo, ki so jo imeli skupaj, govoril o reprezentanci in kaj lahko naredi za košarko v državi.

Kapetan slovenske reprezentance zdaj sezono in pol igra za slovito franšizo s Floride. Pred ekipo je nova zgodba. Po 13 letih je Miami zapustil Dwyane Wade in zdaj bo Gogi prvo ime zasedbe, ključni mož, okoli katerega se bo vrtela igra Vročice: "Od Gorana letos veliko pričakujemo. Nekaj takega, kot je pokazal po All Star vikendu. Mislim, da se je takrat dokončno ujel z ekipo in se je dobro počutil na parketu. Ko zamenjaš ekipo, potrebuješ nekaj časa. Morda tega nekateri ne razumejo, a pridejo novi soigralci, nova je organizacija, nove so dolžnosti in moralo je preteči nekaj časa. Po All Star vikendu je bil nedvomno eden najboljših organizatorjev igre v ligi. Igrali smo na način, ki mu ustreza, in delal je našo ekipo ter soigralce boljše. Goran igra za soigralce, vse dela za ekipo in to trenerji zelo cenimo. Je zelo dober soigralec. V novi sezoni bo imel veliko odgovornosti. Veliko bo imel žogo v rokah."

Goran že zdaj pripravljen za sezono v NBA
Spoelstra, ki je v vlogi glavnega trenerja osvojil dva prstana, ko je vodil Miami z veliko trojico Wade-LeBron James-Chris Bosh, enkrat pa je bil prvak tudi kot pomočnik Pata Rileyja, je gost Gorana in tudi selektorja slovenske reprezentance Igorja Kokoškova, ki sicer prav tako deluje v NBA. S srbskim strokovnjakom sta skupaj začenjala kot mlada trenerja. Kot pravi Spoelstra, sta bila že v preteklosti veliko v stiku, govorila po telefonu, ko sta se, kot velika srečneža, poudarja, učila od trenerjev, ki so člani Hrama slavnih, eden na primer od Rileyja, drugi od Larryja Browna.

V stiku sta veliko tudi letos, ko Goran znova igra za izbrano vrsto. Lani po podpisu pogodbe zaradi določenih okoliščin Ljubljančana ni bilo na Eurobasketu na Hrvaškem in v Franciji, zdaj pa je znova zraven: "Tudi ameriški košarkarji igrajo za reprezentanco in bilo bi hinavsko, če ne bi podpirali tudi drugih igralcev, da igrajo za izbrane vrste. Lani so bile drugačne okoliščine, letos pa smo vsi vedeli, da bo igral. Že lani smo govorili o tem. Ko vidiš, koliko posamezniku pomeni košarka in to, od kod prihaja, ter ko to dvoje združiš, je nemogoče, da ne bi podpirali."

Kot je za MMC dejal Dragić, je lani, potem ko je izpustil reprezentančno akcijo, tudi slabše pripravljen začel NBA-sezono. Letos je s pripravljenostjo že zdaj navdušil klubskega trenerja: "Goranu se že zdaj vidi, da je odlično pripravljen. Videti je, kot da bi lahko že jutri začel sezono v NBA-ju. Ni boljšega načina za pripravo na sezono, kot da košarkar igra in tako pride v pravo formo. Raje vidim to, kot da si igralci vzamejo prosto poletje."

Zoranu ne bi zaprl vrat v NBA
Spoelstra je na treningu slovenske reprezentance srečal tudi Zorana Dragića, ki je z Goranom prišel v Miami, a se po koncu sezone nato vrnil v Evropo: "Zoran ni bil dolgo z nami, vseeno pa mislim, da je v tem času napredoval in postal boljši košarkar. Naslednje poletje je znova napredoval. Košarka je tudi posel. Mi smo nekoliko spreminjali postavo in pripeljali nove igralce. V tem času smo si postali blizu tudi z Zoranom. Čeprav gre naprej, gledamo nanj tudi kot na družinskega člana. Veselilo nas je, da ga bomo videli v Sloveniji. Spremljali smo ga tudi med lansko sezono, ko je igral v Rusiji. Bili smo v stiku."

Čeprav v Miamiju in predtem v Phoenixu mlajši izmed bratov Dragić, ki prav tako izvrstno igra za reprezentanco, ni dobil veliko priložnosti, Spoelstra tako želenih Zoranovih vrat v NBA ne zapira: "Mislim, da bi Zoran še lahko igral v Ligi NBA. Košarka je globalna igra. Košarkarji prihajajo iz različnih držav in tudi pri različni starosti. To ste videli v zadnjih sezonah. Vse več je oglednikov po Evropi. Igra se spreminja in spreminja se tudi NBA. Zdaj igralci lahko igrajo nekaj časa v Evropi, dobijo izkušnje in imajo še priložnost priti v NBA, ko so stari blizu 30. Nikoli ne bi zaprl vrat igralcu, kot je Zoran. Vem, kako trdo dela. Res gara. S časom, ki ga posveča delu, bo napredoval in morda bo prišla prava priložnost. Mora biti prava priložnost, pravi trenutek in prava franšiza. Več je dejavnikov, a zagotovo ima Zoran dovolj kakovosti."

"Vidi se, kako dobro sodelujeta, obenem pa se tudi ves čas pregovarjata in prerekata, kot vse družine. Med njima je odlična kemija in res sta povezana. Lahko se zbadata in smejita skupaj ter tudi kričita drug na drugega. Ko pa kričita drug na drugega, pa si rečeš, bo to preraslo v kaj več? (smeh)," je o bratski navezi, ki v izbrani vrsti zdaj blesti že pet let, pristavil Spoelstra.

Speolstra treniral kar tri levoroke Slovence
Ob Dragićih pa je Spoelstra deloval še z enim Slovencem. Lani je k Miamiju prišel Beno Udrih, ki se je v vlogi drugega organizatorja igre pri Heatih dobro znašel, potem sicer zaradi poškodbe predčasno končal sezono, a zdaj znova podpisal za to franšizo: "Pred kratkim sem videl Bena, ki je bil v Miamiju. Verjetno sem od vseh NBA-trenerjev treniral največ slovenskih igralcev, kar me veseli. Zanimivo, da so vsi trije levičarji. Beno nam je dal nekaj nasvetov, kam iti, ko gremo v Ljubljano. Vesel je bil, da gremo v Slovenijo. Mislim, da kmalu pride za kratko domov. Bena smo vedno spoštovali. Igral je za kakovostne in zmagovite ekipe. V preteklosti je tudi proti nam igral zelo dobro. Lani je odigral nekaj dobrih tekem. Predvsem v januarju je pokazal nekaj odličnih predstav in nam zares pomagal, da smo ostali v igri za končnico."

"Večkrat sem poudaril, da igralca spoznaš, ko vidiš, kako sodelujejo s soigralci. Goran se zares zna vklopiti z ekipo. Ne pride sem kot primadona, ker igra v NBA. Ko smo šli v četrtek na večerjo, je on vozil. Sem mislil, da bo imel svojega šoferja (smeh). Ves čas je z ekipo in ne želi nobenih ugodnosti. Veseli me, da ga lahko vidim v domačem okolju in z družino. Težko je Gorana ne imeti rad. Zares je izjemna oseba," je še povedal trikratni prvak Lige NBA.

Trener Miamija Spoelstra na obisku v Sloveniji