Mirza Sarajlija bo v novi sezoni verjetno posojen, Jaka Klobučar nadaljuje v zeleno-belem dresu, prihodnost Vladimirja Golubovića pa je vprašljiva. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Mirza Sarajlija bo v novi sezoni verjetno posojen, Jaka Klobučar nadaljuje v zeleno-belem dresu, prihodnost Vladimirja Golubovića pa je vprašljiva. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Jure Zdovc
Jure Zdovc želi, da bi bila ekipa sestavljena do 1. avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Vlatko Ilievski
Vlado Ilievski je ekipo zapustil med letošnjo sezono in okrepil TAU. Ni skrivnost, da si ga Jure Zdovc zelo želi v svoji ekipi, Vlatko pa se zna vrniti v Tivoli. Foto: MMC RTV SLO

V petem bobnu so tudi ruski Himki, ki je prekinil pogodbo s Teemujem Rannikkom, ranjeni (in obubožani) litovski gigant Žalgiris in zmagovalec lanske sezone Eurocupa Lietuvos Rytas, ki je že ostal brez dveh izredno pomembnih igralcev Chucka Eidsona in Marijonasa Petravičiusa. Partizan je zaradi velikih uspehov in dvakratne zaporedne uvrstitve v četrtfinale uvrščen v drugi boben, Cibona pa je v tretjem.

Več sreče letos?
Zmaji so pred dnevi dobili B-licenco za nastopanje v Evroligi, kar pomeni, da bodo v konkurenci najboljših ekip nastopali vsaj še leto dni. V lanski sezoni niso imeli sreče z žrebom, saj so iz zadnjih dveh bobnov dobili najtežja nasprotnika (Fenerbahče in Albo), v Tivoliju pa so pozdravili tudi TAU, Joventut in Lottomatico. Pred dvema letoma so bili nasprotniki Olimpije v rednem delu tudi TAU, Siena, Olympiakos in CSKA.

Kakšen bi bil za zeleno-bele najboljši razplet?
Iz prvih dveh bobnov verjetno ni kluba, katerega bi si Ljubljančani posebej želeli, a bi dodaten čar vseeno dala gostovanja CSKA-ja (Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek), Barcelone (Jaka Lakovič) ali pa Partizana kot večnega tekmeca v Ligi NLB. Iz tretjega bobna bi lahko bila najbolj ugodna Cibona, ki je s prestopom Alana Andersona v Maccabi izgubila vsestranskega igralca, poleg vsega pa je zagrebški klub v Tivoliju že večkrat padel. Kljub vsemu bodo "volkovi", ki verjetno v novi sezoni ne bodo mogli računati na (skorajda že) upokojenega kapetana Nikšo Prkačina, tudi zaradi podaljšanja pogodbe trenerja Velimirja Perasovića, zelo nevaren nasprotnik.

Turki, Lottomatica ali Prokom?
Ljubljančani si iz četrtega in šestega bobna verjetno ne želijo truških nasprotnikov, saj je Fenerbahče kljub izgubljenem naslovu državnega prvaka ekipa v vzponu, enako pa bi lahko rekli tudi za Efes Pilsen, ki se je okrepil z Igorjem Rakočevićem. Prokom, ki cel klub seli v Gydnio, in Lottomatica, ki bo za 40 odstotkov znižala proračun bi bila verjetno lažje premagljiva nasprotnika. Iz zadnjega bobna bi, vsaj na papirju, Union Olimpija morala premagati vse štiri nasprotnike. Vse bo seveda odvisno od ekipe ...

Kakšna bo ekipa Uniona Olimpije?
Zaenkrat je ekipo zapustil Jasmin Hukić, brez pogodbe sta Miha Zupan in Marko Maravič, vprašljive so prihodnosti Saše Ožbolta, Mirze Begića in Vladimirja Golubovića, klub pa je že takoj po sezoni podpisal z Dušanom Đorđevićem in Edinom Bavčićem.

RAZVRSTITVENI BOBNI PRED ŽREBOM REDNEGA DELA:

1. boben: Panathinaikos (Grčija), CSKA Moskva (Rusija), Barcelona (Španija), Olympiakos (Grčija).

2. boben: Real Madrid (Španija), Tau Ceramica (Španija), Partizan (Srbija), Montepaschi Siena (Italija).

3. boben: AJ Milano (Italija), Maccabi (Izrael), Unicaja (Španija), Cibona (Hrvaška).

4. boben: Asseco Prokom (Poljska), Lottomatica Roma (Italija), Fenerbahče (Turčija), Efes Pilsen (Turčija).

5. boben: Union Olimpija, Himki (Rusija), Žalgiris (Litva), Lietuvos Rytas (Litva).

6. boben: Oldenburg (Nemčija), ASVEL (Francija), kvalifikant 1, kvalifikant 2.

Ekipe bodo razvrščene v štiri skupine po šest ekip, od katerih se bodo najboljše štiri uvrstile v nadaljnje tekmovanje. Klubi iz istih držav se v rednem delu ne morejo srečati.

V kvalifikacijah za dve dodatni mesti se bodo pomerili Alba, Orleanaise Loiret, Benetton, Maroussi, Spirou Basket, Venstpils, Aris in Le Mans.