Se bo v Tivoli vrnil Ilievski? Tak scenarij je za zdaj težko možen. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Se bo v Tivoli vrnil Ilievski? Tak scenarij je za zdaj težko možen. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Dušan Mitič
Po mnenju Mitiča je uprava z angažiranjem Zdovca sprejela pravo odločitev. Foto: MMC RTV SLO
Miha Zupan
Mihi Zupanu in Marku Maraviču je pogodba potekla. Ali bosta ostala v Tivoliju bo znano po pogovorih z upravo. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Jure Zdovc
Jure Zdovc v slovenski ligi ne vidi igralcev, ki bi bili dobri za Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Martič
Ekipo bo na pripravah vodil Zoran Martič, saj se bo Zdovc takrat pripravljal na evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci pod Šišenskim hribom je postalo jasno, da sta zeleno-bele okrepila Edin Bavčić (210 cm, 1984, BiH), ki igra na položaju krilnega centra s sposobnostjo igranja na krilu, in organizator igre Dušan Djordjević (193 cm, 1983, Srbija). Ta bo v hramu slovenske košarke bržkone igral vlogo drugega organizatorja, medtem ko bi kot prvega Zdovc še vedno rad videl Ilievskega: "Vlatka bi jaz zelo rad zadržal, a vemo, da je to skoraj nemogoče. Čakamo, da se ta sezona konča, saj je TAU v španskem prvenstvu prišel v finale."

Zupan in Maravič si lahko oddahneta
Brez pogodbe sta po koncu sezone ostala Miha Zupan in Marko Maravič, ki sta za trenerja iz Slovenskih Konjic zanimiva, več pa bo povedal mošnjiček, ki ga bo poskušal čim bolj napolniti predsednik Dušan Mitič skupaj z upravo. Jasno pa je, da prihod Bavčića na odločitev o podaljšanju pogodb obeh Slovencev ne vpliva: "Bavčić je visok krilni center, ki igra z obrazom proti košu. Zupan v tej moderni košarki pravzaprav še bolje igra na centru, kar smo tudi videli, Maravič pa je lahko tudi krilni igralec," je povedal Zdovc.

Res ni dobrih mladih Slovencev?
V letošnji sezoni Zdovc ni računal na storitve mladega Mirze Sarajlije, ki je končnico presedel na klopi, z njim pa tudi Matic Sirnik. Kakšna je njuna prihodnost, še ni znano, po besedah Zdovca pa v novi sezoni v Tivoliju verjetno ne bo mladih slovenskih igralcev, ki se potijo v Ligi UPC: "Pošteno povedano, ni veliko mladih igralcev, ki bi lahko igrali na tem nivoju ali pa saj ne zadostujejo mojim kriterijem. Enostavno bi morali vzpostaviti sodelovanje Olimpije z drugimi slovenskimi klubi. Mlada ekipa bi lahko igrala v 1.B-ligi, tako bi bil vzpostavljen postopen razvoj. V prvi slovenski ligi bi bila lahko naša podružnica Slovan. Kot vem, pogovori potekajo."

Košarkarjev, ki bi želeli oditi, ni
Več o igralskem kadru bo znano pozneje, saj bo uprava opravila še nekaj pogovorov z igralci za novo sezono, med katerimi zagotovo ne bo Lorinze Harrnigtona in Alekseja Nešovića, ki jih je Zdovc pripeljal na začetku svojega delovanja v klubu. "Z vsakim posebej se bomo pogovarjali, saj ne bi nikomur obljubljali, česar potem ne bi mogli izkoristiti. Obstaja možnost, da se nekaterim pogodba ne bo spremenila, nekateri bodo morda sprejeti znižanje pogodbe, ker jim je bodisi všeč trener, bi radi igrali Evroligo, ali pa jim je všeč Ljubljana kot okolje. Z drugimi se bomo poskušali domeniti za sporazumno prekinitev. Za zdaj pa še ni igralcev, ki bi želeli oditi," je mnenja Mitič.

Igralci čakajo še na 30 odstotkov plač
Kot vedno se tudi letos zatika pri denarju, ki ga bo zaradi recesije v naslednji sezoni manj. Uprava je igralcem zagotovila 70 odstotkov plač, preostalo še čakajo. "Kredite in davčne obveznosti moramo plačati v 100 odstotkih, saj tam ne moremo zamujati s plačilom," je dejal Mitič, ki ima še nekaj finančnih želez v ognju: "Odvisno je kaj se bo zgodilo v naslednjih dveh mesecih. V ogromno slovenskih podjetjih se menjajo menedžmenti in zdaj imamo težavo, da sploh nimamo sogovornikov, s katerimi bi se lahko pogovarjali o denarju." Od začetnih 5,5 milijona je v Tivoliju še okoli 2,5 milijona obveznosti. Kot v pretekli sezoni bo tudi v naslednji milijon v proračunu namenjen za poravnavo dolga.

Mitič z Olimpijo nima pogodbe
Enega manjših proračunov v Evroligi bo po mnenju Mitiča zamenjala borbena in kolektivna igra, ki jo v zadnjem času prikazujejo Zdovčevi varovanci. "Vidite, koliko točk je Olimpija dobila v zadnjih 20 tekmah. Igralci na klopi spodbujajo tiste na igrišču, kar smo prej malce pogrešali, in te stvari je Jure prinesel v ekipo," je v novo prenovljeni VIP-sobi v Tivoliju dejal Mitič, ki s klubom nima pogodbe: "Kar delam, delam od petih naprej oziroma po telefonu v avtu. Skrbeti moram, da moja osnovna dejavnost ne trpi. Če se Telekom odloči, da nisem več primeren za to funkcijo, je normalno in logično, da bo predsednik tisti, ki bo bolje zagovarjal interese Telekoma in Mobitela, ki tu dajeta denar."

Govorice ne držijo, Mermal se ne vrača
Predsednik je še dodal, da se v klub (za zdaj) še ne vrača Jože Mermal, ki je pred leti skupaj z Zmagom Sagadinom in Radom Lorbkom krojil uspehe Olimpije: "Pred kakšnim letom se je Mermal odločil, da bo namesto njega v upravnem odboru g. Repina, ki je zelo dejaven in nam zelo pomaga. Z Mermalom imamo veliko stikov, ki nam lahko veliko pomaga, saj se je kar nekaj časa gibal v košarkarskih krogih. Kot vem, pa za zdaj nima želja, da bi se operativno vrnil v košarko."

Zmaji priprave začenjajo sredi avgusta, na njih pa bo ekipo vodil Zdovčev pomočnik Zoran Martič, ki mu 42-letni trener zaupa. Nekdaj odlični branilec bo namreč dejaven na pripravah reprezentance, kdaj se bo priključil zeleno-belim, pa seveda ni znano: "Upam, da bo evropsko prvenstvo za nas trajalo do konca," je dodal na koncu.

Anže Blažič