Partizanovi igralci so znova favoriti tekmovanja. Foto: EPA
Partizanovi igralci so znova favoriti tekmovanja. Foto: EPA
Nikša Prkačin
Nikša Prkačin je ostal v Zagrebu, zamenjal je le dres. Foto: EPA
Mirza Sarajlija
Kako se bo Mirza Sarajlija znašel v Bosni? Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Zmago Sagadin
Bo Zmago Sagadin poskrbel za boleč Olimpijin uvod v NLB ligo? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Beograjski velikan je kralj Jadranske lige v zadnjih letih - od leta 2007 naprej so osvojili tri zaporedne naslove. Tudi letos so jim bogatejši in privlačnejši evropski klubi izmaknili največje diamante, vendar je vprašanje, ali so, tako kot prejšnja leta, na tržnici to znali nadomestiti. Seveda je trener Duško Vujošević tisti, ki bi primanjkljaj kakovosti na igrišču znal zakriti. Novica Veličković je odšel v madridski Real, Milenko Tepić v Panathinaikos, Uroš Tripković v Joventut, Stephane Lasme pa v Maccabi.

Med prišleki velja izpostaviti vrnitev Dušana Kecmana, Miltu Palacio to ni uspelo. Predolgo je odlašal s priključitvijo ekipi, zato ga je predsednik Predrag Danilović enostavno sam izločil. Ekipa tako še ni popolna, do začetka Evrolige želijo pripeljati še po enega organizatorja (blizu naj bi bil podobno kot Palacio izkušeni Mateen Cleaves) in krilnega centra. Dokončno bi v novi sezoni utegnil zablesteti nekdaj veliki Slovanov potenical Jan Vesely, ki se je izkazal že na odmevni NBA-turneji. Branjenje naslova bo Partizan začel šele v drugem krogu, tekmo prvega bodo odigrali šele konec decembra.

Tekme? Najprej poravnati dolgove
Cibona se bolj kot s prvim nasprotnikom Širokim Eronetom ukvarja z ogromnimi dolgovi, tudi ali pa predvsem do igralskega kadra. Po 20 letih je z direktorskega položaja že odstopil Božo Miličević, če ne bo denarja za plače oz. dogovora do jutri, direktor lige Josip Bilić novim okrepitvam, med odmevnejši spadata Dalibor Bagarić in Marko Tomas, sploh ne bo dovolil zaigrati. "Cibosi" so ogromno izgubili z odhodi Alana Andersona, Earla Callowayja in Davorja Kusa. Nikša Prkačin je odšel k mestnemu tekmecu Zagrebu.

Zagreb zadržal privlačna imena
Ta bo z današnjim gostovanjem pri Bosni tudi odprl novo sezono. Trenerju Denisu Bajramoviću je direktor Ivan Božanić izpolnil želje in uspešno prekinil pogodbe s trojico s "spiska nezaželenih": Dženanom Rahimićem, Lukom Drezgo in Vedranom Morovićem. V Trnskem je kljub temu še vedno ostalo tudi nekaj tivolskih znancev iz znamenitega obdobja Modul Groupa: Toni Dijan in Luka Žorić, denimo. Svojo drugo sezono začenjata tudi veteranska branilca Damir Mulaomerović in Vladimir Krstić.

Bosni načeljuje 22-letni Šehović
Bosna je sestavila atraktivno mlado ekipo, ki ji je kot zadnjega dodala nekdanjega Olimpijinega branilca Mirzo Sarajlijo. Pred njim so se ekipi pridružili Zlatko Jovanovič, Goran Bajić in Matija Čećković. Odšli so Dušan Djordjević, Goran Ikonić in Elvir Ovčina. Novi kapetan je nadarjeni 22-letni branilec Suad Šehović.

Kam lahko poseže Subotićeva Cedevita?
Cedevita bi lahko predstavljala prijetno osvežitev ligi. Za to imajo odlično podlago: finančno zaledje, trofejnega slovenskega trenerja Slobodana Subotića in po imenih nadarjeno moštvo. Pred letošnjo sezono ga je okrepila kar sedmerica novih igralcev, med njimi so tudi Andrija Žižić, Damjan Rudež, Ivan Opačak, Bariša Krasić in Američana Jermaine Anderson ter Thomas Mobley. Subotić želi s to ekipo narediti čim več. Sezona in tekmeci bodo pokazali, kaj to pomeni ...

"Ne bomo favoriti, bomo pa trd oreh"
Še ne povsem uigrano U. Olimpijo čaka v soboto zahtevno delo: v Zadru jo pričakuje nekdanji trener Zmago Sagadin: "Vse smo posvetili soboti in tekmi z Olimpijo, ki je zgradila spoštovanja vredno moštvo na ravni Evrolige." Slovenski strokovnjak je od 15 pripravljalnih tekem izgubil le dve, v tem trenutku pa težko govori o možnostih Zadrčanov: "Ne morem nič točnega povedati, saj ne vem, kakšni so naši tekmeci. Ne bomo favoriti, v vseh tekmovanjih pa bomo trd oreh za nasprotnike." Od novincev sta v moštvu le dva Američana: Micah Downs in Trent Plaisted.