Štirikrat zapored je Partizan osvojil Ligo NLB. Na sliki ob slavju v Tivoliju izpred treh sezon. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Štirikrat zapored je Partizan osvojil Ligo NLB. Na sliki ob slavju v Tivoliju izpred treh sezon. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Prvo lovoriko v jadranskem tekmovanju je osvojila Olimpija, ki jo je takrat vodil Zmago Sagadin. Foto: RTV SLO
Dejan Milojević
Dejan Milojević je bil trikrat izbran za najkoristnejšega posameznika regionalnega tekmovanja. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Mile Ilić, Nikola Peković
Dvakrat je ligo osvojil boegrajski Železnik. Na sliki Mile Ilić v boju z Nikolo Pekovićem. Foto: Reuters
Tadija Dragičević
Tadija Dragićević je blestel v sezoni 2007/08. Sledila je težka poškodba in srbski košarkarski biser se je izgubil v sivem povprečju. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Partizan
Veselje Beograjčanov lani v finalu, ko so slavili po izjemni trojki Dušana Kecmana. Foto: Reuters

V letošnji sezoni je prvo mesto osvojil beograjski Partizan, ki je ob 18 zmagah še osemkrat izgubil. Poraz več sta si privoščili Olimpija in Krka. Zaključni turnir tekmovanja bo četrtič organiziran v Ljubljani. Prva dva sta bila pripravljena v mali tivolski dvorani, tretjega pa je gostila ledena v "hramu slovenske košarke". Po deseti sezoni naj bi se obetale tudi nekatere spremembe v ligi.

Slavje zmajev pred svojimi navijači
Leta 2001 je 12 klubov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Črne gore prvič zaigralo v novi jadranski ligi. Slovenijo so prvo sezono zastopali štirje klubi, kar trije pa so se uvrstili med najboljše štiri. Poleg Olimpije, Krke in Pivovarne Laško je v Tivoliju nastopila še zagrebška Cibona. Naslov so pod taktirko Zmaga Sagadina osvojili zmaji. Prvi strelec in najkoristnejši igralec lige pa je postal Marino Baždarić, ki je tedaj še igral na Reki.

Naslednjo sezono je liga razširila svoje meje. Priključila sta se Crvena zvezda in sloviti Maccabi, Slovenijo so zastopali trije klubi. Zaključni turnir naj bi bil organiziran v Tel Avivu, vendar je bil zaradi napetih razmer v izraelski prestolnici prestavljen v Ljubljano. Final 4 bo ostal v spominu po incidentu, ki so ga pripravili navijači Zvezde. Beograjčani so v polfinalu klonili pred Zadrom, Olimpijo pa je ugnal Maccabi. V finalu so Dalmatinci presenetljivo na krilih Marka Popovića premagali izraelsko vrsto. Najboljši strelec in MVP sezone je postal košarkar Laščanov Kenyan Weaks.

Železnik sredi Zagreba za prvi srbski naslov
V sezoni 2003/04 je v ligi prvič nastopilo 14 moštev. Slovenija je ponovno imela štiri moštva – med jadransko druščino se je vrnil Geoplin Slovan. Redni del je pripadel Ciboni, ki je v Zagrebu tudi gostila Final 4. Na zaključni turnir so se plasirali še Železnik, Olimpija in Crvena zvezda. Zagrebški "volkovi" so morali v košarkarskem centru Dražena Petrovića premoč v finalu priznati beograjskemu Železniku, ki je takrat nastopal pod sponzorskim imenom Reflex. Najboljši strelec lige je bil Zvezdin Igor Rakočević, za MVP pa je bil izbran Dejan Milojević iz Budućnosti.

Sledila je nova širitev. Liga je v sezoni 2004/05 imela kar 16 moštev, od tega štiri slovenska. Prvič je zaigral domžalski Helios, ki je ob debiju zasedel zadnje mesto, od regionalnega tekmovanja pa se je poslovila Krka. Spremenjen je bil tudi sistem zaključnega turnirja, na katerega se je uvrstilo kar osem ekip. Final 8 je bil organiziran v Beogradu. Od slovenskih klubov se je uvrstila le Olimpija, ki je bila po rednem delu četrta. Že v četrtfinalu so v Pionirju Ljubljančani izgubili z Reflexom. Na koncu sta se v finalu pomerila Hemofarm in Partizan, ki sta bila po rednem delu tudi najboljša. Naslova so se na koncu veselili v Vršcu. Najboljši strelec lige je bil Partizanov Dejan Milojević, ki je bil izbran tudi za MVP.

Fmp do druge lovorike, nato prevlada Partizana
Nova sezona in znova nova pravila. Liga je želela pridobiti na moči in tako je nastopilo ponovno 14 ekip. Slovenijo so znova zastopali štirje klubi. Na koncu je bil najboljši Slovan, ki je za las zgrešil zaključni turnir osmih najboljših. Laščani so zasedli zadnje mesto. V sarajevski dvorani Mirze Delibašića je drugič naslov osvojil Železnik, tokrat pod imenom FMP. Ponovno je bil najkoristnejši posameznik in tudi najboljši strelec tekmovanja Milojević iz Partizana.

S sezono 2006/07 je Goodyear ligo zamenjala Liga NLB. Spremenil se je tudi sistem, saj je bila odigrana končnica štirih najboljših, ki so igrali na dve dobljeni tekmi. Slovenijo so zastopali le trije klubi, najboljši je bil na koncu Helios. Zmagovalec lige je prvič postal Partizan, ki je z 2:0 v zmagah ugnal FMP. V polfinalu sta bila še Cibona in Hemofarm. Najboljši strelec in posameznik tekmovanja je bil Milan Gurović iz Zvezde.

V Ljubljani, Beogradu in Zagrebu najboljši črno-beli
Z novo sezono je liga vrnila Final four. Slovenijo so ponovno zastopali trije klubi, Olimpija pa je tretjič pripravila zaključni turnir. Najprej se je osem najboljših uvrstilo v končnico, kjer so igrali na dve zmagi za uvrstitev na Final Four. V polfinalu je nato kasnejši zmagovalec Partizan premagal Olimpijo, Hemofarm pa Zadar. Od posameznikov je največ pokazal Zvezdin Tadija Dragićević, ki je bil tudi prvi strelec tekmovanja.

S sezono 2008/09 je liga še enkrat spremenila sistem. Končnice ni bilo več – najboljši štirje so se uvrstili neposredno na Final Four. Slovenija je imela tri predstavnike. V jadransko druščino se je vrnila Krka, ki je nadomestila Slovan. Slovenski predstavniki so razočarali. Še najboljša je bila Olimpija na skromnem devetem mestu. Zaključni turnir sta skupaj organizirala najboljši klub rednega dela Partizan in Crvena zvezda. V Areni je v beograjskem derbiju Partizan ugnal Zvezdo, Cibona pa je proti Hemofarmu poskrbela, da finale ni bilo povsem srbsko. Partizan je dobil finalni obračun, navijači črno-belih pa so tako na finalu kot tudi polfinalu poskrbeli za nemire. Prvi strelec lige je bil FMP-jev Draga Labović, MVP pa Ante Tomić iz Zagreba.

Lansko sezono je Slovenija imela prvič le dva predstavnika. Helios je redni del končal na zadnjem mestu, Olimpija pa je bila za las četrta. Final 4 je organizirala Cibona, ki je bila najboljša v rednem delu. V zagrebški Areni so "volkovi" v polfinalu premagali Olimpijo, Partizan pa Hemofarm. Finale je po izjemno dramatični končnici pripadlo Beograjčanom. Odločilno trojko je vsega 0,6 sekunde pred koncem s svoje polovice zadel Dušan Kecman. Najboljši posameznik lige je ostal Chester Mason iz Širokega. Američan je svoj čas nosil tudi dres Zlatoroga. Prvi strelec tekmovanja je bil Cedevitin Andrija Žižić