Okuženi košarkar nima simptomov, vsi drugi člani Cedevite Olimpije pa so bili na ponovnem testu negativni. Foto: www.alesfevzer.com
Okuženi košarkar nima simptomov, vsi drugi člani Cedevite Olimpije pa so bili na ponovnem testu negativni. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi vodstvo tekmovanja je medtem srečanje že odpovedalo, a ga uradno še ni registriralo s tem rezultatom, toda v pravilniku piše, če ima ekipa vsaj osem zdravih košarkarjev, lahko igra tekmo. Potem ko je bil v nedeljo na testu na okužbo s koronavirusom pozitiven eden izmed ljubljanskih košarkarjev, je Nacionalni inštitut za javno zdravje Olimpiji in Krki, ki sta zvečer odigrali srečanje uvodnega kroga Lige ABA, v ponedeljek odredil desetdnevno karanteno.

Sorodna novica Olimpija v karanteno, Bursaspor pa do zmage z 20:0?

Vodstvo ljubljanskega kluba je na NIJZ in ministrstvo za zdravje naslovilo željo, da bi naredili izjemo in kljub odrejeni karanteni lahko odigrali tekmo, saj je ponovni test pokazal, da so vsi drugi člani moštva negativni. Namreč takšna je tudi praksa v drugih državah, da gre okužen igralec v samoizolacijo, ekipa pa nadaljuje tekmovanje. V Evropskem pokalu je denimo tak primer Gran Canaria, v Evroligi, ki sodi pod isto organizacijo, CSKA, Himki in Barcelona.

Pomagalo ni niti pismo prvega moža Evrolige

Toda pogovori s pristojnimi organi niso obrodili sadov. Prav tako ni pomagalo niti pismo prvega moža Evrolige Jordija Bertomeua, ki ga je poslal ministrstvu za zdravje. Turški klub je v ponedeljek pripotoval v Ljubljano, vmes treniral v Stožicah, Slovenijo pa bo glede na pravila Evropskega pokala zapustil z zmago za zeleno mizo. Zmaji bodo tako po dveh srečanjih drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini pri dveh porazih, saj so prejšnji teden klonili v Parizu pri Nanterru (80:76).

Tako Olimpija kot Krka bi morala v teh desetih dneh odigrati po tri tekme. Medtem so v Ligi ABA obe srečanji, ki bi morali biti konec tedna prestavili na sredo oziroma četrtek, 21. in 22 oktobra, prav tako ne bo težav s prestavitvami v 1. SKL, bo moralo vodstvo ljubljanskega kluba rešitev poiskati tudi za obračun 3. kroga Evropskega pokala, ko naj bi v torek v Sloveniji gostovala Gran Canaria, španski prvoligaš, ki ima prav tako primer okužbe s koronavirusom. Posledice karantene, ki zagotovo ne bo zadnja za klube, ki Slovenijo zastopajo v mednarodnih tekmovanjih, bodo za obe moštvi dolgoročne, saj je takšno izgubo treningov med sezono nemogoče nadomestiti.

Košarkarji Olimpije v karanteni, morda bodo dve tekmi izgubili z 0:20