Marcel Hirscher je 4. septembra 2019 uradno končal bogato kariero. Po petih letih si je premislil in se bo vrnil v beli cirkus. Foto: EPA
Marcel Hirscher je 4. septembra 2019 uradno končal bogato kariero. Po petih letih si je premislil in se bo vrnil v beli cirkus. Foto: EPA

35-letni Avstrijec je pred pol leta sporočil, da se vrača v beli cirkus. Njegovo registracijo pod nizozemsko zastavo je že odobrila tudi Mednarodna smučarska zveza in mu podelila posebno vabilo, ki nekdanjim šampionom omogoča nastope za najboljšo trideseterico. Glavno vprašanje je, ali bo tekmoval že v Söldnu prihodnjo nedeljo. Končno odločitev bo sprejel dva dni pred uvodno tekmo sezone na ledeniku Rettenbach.

Sedemkratni svetovni prvak je v svetovnem pokalu dobil 67 tekem. 32-krat je bil najboljši v slalomu, 31-krat v veleslalomu, trikrat na paralelni tekmi, enkrat pa v superveleslalomu.

Njegov trener je še vedno oče Ferdinand. Nastopal bo z lastno znamko smuči Van Deer. Hirscher je prepričan, da se mu ni treba več dokazovati, a vseeno bi se rad uvrščal med najboljše.

Treniral je lahko z Avstrijci v Söldnu
Po poletnih treningih na Novi Zelandiji je treniral v Söldnu. Avstrijci so mu omogočili vožnje na progi, ki so jo postavili za interne kvalifikacije. Hirscher ni krepko zaostajal za tekmeci, a tudi ni bil pri vrhu.

Vrnitev Hirscherja napolnila časopise: "To je dobro za šport"

Kranjec: Za poznavalce bi bilo presenečenje, če bi bil takoj med najboljšimi
"Presenečen bom, če bo Hirscher premagal Odermatta in mene. Pri 35 letih so lahko športniki v določenih športnih še vedno na zelo visoki ravni. Hirscher je imel daljši odmor. Bil je v stiku z alpskim smučanjem, a ne na tekmovalni ravni. Zdaj je oprema drugačna. Za poznavalce bi bilo presenečenje, če bi bil takoj na začetku sezone med najboljšimi. Če je kdo sposoben takega podviga, je to on," je razmišljal Žan Kranjec.

Marco Odermatt se je pošalil, da zanj ne bi bilo dobro, če ga prehiti 35-letnik. Nekdanji as Hermann Maier je poudaril, da pričakuje takojšen boj Hirscherja za najvišja mesta. Tudi najboljši slalomist pretekle sezone Manuel Feller in nekdanji nemški slalomski specialist Felix Neureuther menita podobno.

"Ko se je začelo šušljati o vrnitvi Marcela Hirscherja, so bili časopisi vse poletje polni člankov o tem. To je dobro za šport. Velika zvezda je, zelo lepo bi ga bilo videti," je povedal direktor svetovnega pokala za moške Markus Waldner.

Hladnik: Dvomim, da bo lahko mešal štrene najboljšim
"Odločitev Marcela Hirscherja je po gorenjsko rečeno "korajžna". Po petih letih se vrača v svetovni pokal in to je res velik korak. Dvomim, da bo lahko mešal štrene najboljšim," je razlagal pomočnik direktorja svetovnega pokala za tehnične discipline Jani Hladnik.