Max Mosley se bo po 16 letih poslovil od karavane formule 1. Foto: EPA
Max Mosley se bo po 16 letih poslovil od karavane formule 1. Foto: EPA
Jean Todt in Bernie Ecclestone.
Jeana Todta (levo) je poleg Maxa Mosleyja podprl tudi Bernie Ecclestone (desno). Foto: EPA
Ari Vatanen
Ari Vatanen ima kar nekaj političnih izkušenj. Mu bodo na morebitnem predsedniškem stolčku Mednarodne avtomobilistične zveze prišle prav? Foto: EPA

Mosley, ki je s svojim razvratnim zasebnim življenjem v zadnjem letu močno napolnil strani tabloidov, je javno podprl Todta, Francozu je pa svojo podporo namenil tudi Bernie Ecclestone.

Todt ni Mosleyjeva lutka
Čeprav ima nekdanji direktor Ferrarija v krogih formule 1 veliko podporo, so mnogi še vedno prepričani, da ni še prav nič odločeno. "V zadnjih dveh letih smo ogromno časa zapravili s prerekanjem. Čas je, da se zresnimo," je povedal nekdanji svetovni prvak v reliju Vatanen in nadaljeval: "Prizadevati si moramo, da izboljšamo razmere v zvezi in jo operemo slabega imena. Narediti moramo mir!"

Todt je medijem jasno povedal, da zveze ne bo vodil kot njegov predhodnik. "Svoj mandat bom začel s praznim listom papirja in čisto vestjo," je dejal 63-letnik.

Kdo sta Todt in Vatanen?
Vatanen je v svetovnem prvenstvu v reliju debitiral leta 1974, sedem let pozneje pa je s sovoznikom Davidom Richardsom osvojil tudi naslov prvaka. Leta 1985 je bil udeležen v hudi prometni nesreči v Argentini, zaradi katere dve leti ni tekmoval. Vrnil se je v velikem slogu in dirko od Pariza do Dakarja dobil kar štirikrat. Nazadnje je Vatanen na dirki po Dakarju nastopil leta 2007. Finec je poleg športne poznan tudi po politični poti, saj je bil v letih 1999 in 2004 izvoljen v Evropski parlament. Tega je zapustil letos.

Njegov tekmec Todt je bil rojen v vzhodni Franciji leta 1947. Redno je dirkal v svetovnem prvenstvu v reliju, kjer je briljiral v moštvu Talbot Lotus. Leta 1982 je ustanovil Peugeot Talbot Sport, s katerim je kot direktor osvojil več naslovov in tudi štirikrat slavil na dirki od Pariza do Dakarja. Pozneje je postal športni direktor ekipe Peugeot-Citroen, s katero je osvojil 24-urno dirko v Le Mansu v letih 1992 in 1993. Todt je še najbolj poznan po njegovem delovanju v formuli 1, kjer se je leta 1993 pridružil ekipi Ferrarija. K sodelovanju je pritegnil Rossa Brawna in Michaela Schumacherja, s katerima je moštvu iz Maranella prinesel nemalo uspehov.

Konec Mosleyjevega obdobja
Mednarodna avtomobilistična zveza bo v petek prvič po letu 1993 zamenjala predsednika. "Svojemu nasledniku bom vedno na voljo za nasvet," je dejal Mosley in dodal: "Moj čas se je iztekel in se že veselim mirnejšega življenja." V 16 letih je Britanec napravil lepo število dobrih, a po mnenju mnogih tudi nekaj slabih potez. Dobre poteze sta na žalost spodbudili hudi nesreči leta 1994, v katerih sta življenje izgubila 3-kratni svetovni prvak Ayrton Senna in Roland Ratzenberger. Mosley je po krvavi dirki v Imoli znatno izboljšal varnost na dirkah za VN in s ponosom lahko trdi, da po letu 1994 na stezah formule 1 ni umrl noben dirkač več.

Leta 2007 je zveza zaradi domnevnega vohunjenja moštvu McLarna naložila hudo kazen (100 milijonov ameriških dolarjev), letos pa je bil zaradi načrtne nesreče na lanski dirki za VN Singapurja z dosmrtno prepovedjo opravljanja funkcij v formuli 1 kaznovan še Renaultov Flavio Briatore.