Max Mosley je preživel glasovanje in ostaja prvi mož avtomobilističnega športa. Foto: EPA
Max Mosley je preživel glasovanje in ostaja prvi mož avtomobilističnega športa. Foto: EPA

Zaradi sadomazohitičnih spolnih orgij z nacistično simboliko so številni zahtevali odstop Britanca s čela Fie. Na izrednem zasedanju skupščine so 103 delegati podprli 68-letnika, medtem ko jih je 55 glasovalo za njegovo razrešitev; sedem delegatov se je vzdržalo, štiri glasovnice pa so bile neveljavne.

Potomec fašista zvit taktik
Sin britanskega fašističnega voditelja Oswalda Mosleyja je sprva zanikal sodelovanje, nato pa je pod pritiskom javnosti priznal sodelovanje v orgiji, v kateri je sodelovalo pet prostitutk, vendar je zanikal nacistično povezavo. Novico, podkrepljeno z videom, je konec marca objavil britanski News of the World. Z razpisom izredne skuščine je Mosley, ki predseduje Fii že od leta 1993, prehitel kritike, v pridobljenem času pa je očitno več kot uspešno lobiral pri številnih manjših zvezah.

Američani zagrozili, Nemci zamrznili
Robert Darbelnet
, predsednik ameriške avtomobilistične zveze, ki je kot prvi tudi izdal novinarjem izid zaupnice, je razočarano dejal: "Nismo zadovoljni z razpletom glasovanja. Priznam, da razmišljamo o zamrznitvi oz. celo o umiku našega članstva v Fii."

Francozi za ohranitev časti Fie
Največja evropska zveza, nemški Adac, je že sporočila svojo odločitev: "Adac z obžalovanjem sprejema odločitev generalne skuščine v Parizu, ki je potrdila Maxa Mosleyja kot predsednika Fie. To je razlog, da se največji evropski avtomobilistični klub in njegovi člani umikajo iz zveze, s tem trenutkom prekinjamo vsako sodelovanje s Fio. Odločitev bo veljala, vse dokler bo Mosley na vrhu Fie." Najverjetneje bo zgledu Nemcev in Američanov sledila tudi francoska zveza, ki je pred sejo zapisala, da bi moral Britanec sam odstopiti za ohranitev časti bencinskega športa.

T. G.