Deja Doler je bila najboljša igralka povratne tekme. Foto: EPA
Deja Doler je bila najboljša igralka povratne tekme. Foto: EPA
Medicinske sestre praznujejo 12. maja svoj dan. Foto: EPA
Auschwitz
12. maja 1943 so v Auschwitzu pobili prvih 1.500 Judov. Foto: EPA

Prva tekma na Danskem se je končala z 22:22, igralke z Galjevice pa so na Kodeljevem pred 3.000 gledalci prikazale spektakularno predstavo. Najboljša je bila Deja Doler z osmimi goli, od tega jih je šest dosegla do 19. minute. Že ob polčasu je bilo 13:10, v nadaljevanju pa Danke niso mogle ogroziti velikega slovenskega slavja.


1664 je bil v Versaillesu prvič uprizorjen Molierov Tartuffe.

Leta 1820 se je rodila "mati" medicinskih sester Florence Nightingale. 12. maja tako po vsem svetu praznujemo mednarodni dan medicinskih sester. Ta dan slavijo v spomin vseh dejanj, ki so jih naredile medicinske sestre v družbi. Nightingaleova je ustanoviteljica moderne bolniške nege, začetnica higiene in sanitarnega dela. Leta 1860 je ustanovila šolo za bolničarke, leta 1907 je bila kot prva ženska odlikovana z britanskim redom za zasluge.

Leta 1872 se je rodil slovenski politik Anton Korošec.

Leta 1881
je Tunizija postala francoski protektorat.

Leta 1884 je umrl eden najpomembnejših čeških simfonikov in opernih skladateljev Bedrich Smetana. Štejejo ga za ustanovitelja češke umetne glasbe.

Leta 1902 je v Pensilvaniji v ZDA 150.000 rudarjev začelo stavko, s katero so želeli doseči 20-odstotno zvišanje mezd, in pogajanja o uvedbi 8-urnega delavnika.

Leta 1904 se je rodil čilski pesnik in diplomat Pablo Neruda, s pravim imenom Neftali Racardo Reyes Basoalto. Kot pesnik je združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo. V svojih pesmih pa opisuje trpljenje, boj in upanje zatiranih. Njegova dela so prevedena v številne svetovne jezike, pesnik pa velja za enega največjih in najbolj vplivnih pesnikov 20. stoletja. Kritik in avtor njegove avtobiografije Alistair Reid je Nerudo označil za najbolj branega pesnika po Williamu Shakespeareu. Leta 1971 je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1906 se je rodil ameriški geolog William Maurice Ewing, ki se je po drugi svetovni vojni ukvarjal predvsem z raziskovanjem morja. Z ultrazvokom, merjenjem težnosti, sondiranjem morskega dna je moderna oceanografija odkrila, da ima morsko dno tako površino kot kopno z gorskimi verigami, skrivnostnimi gorami in peščenimi ravnicami. Ugotovil je, da se greben sredi Atlantika nadaljuje okrog Afrike v Indijski ocean in okrog Antarktike v Pacifik ter tako ustvarja pas okoli sveta. S skupino strokovnjakov je razvil teorijo in razlago o nastanku ledenih dob. Te naj bi bile posledica segrevanja in ne ohlajanja.

Leta 1907 se je rodila ameriška filmska igralka Katharine Hepburn. Proslavila se je v filmih Afriška kraljica, Poletne počitnice in Ugani, kdo pride na večerjo. Dvanajstkrat je bila nominirana za oskarja, prejela pa ga je štirikrat.

Leta 1920 so v Trstu ustanovili prve oborožene fašistične čete v Italiji, ki so požgale slovenske in delavske domove ter ustanove.

Leta 1932 so deset tednov po ugrabitvi sina Charlesa Lindbergha otroka našli mrtvega.

Leta 1937 so v Westminstru okronali angleškega kralja Jurija VI.

Leta 1942 je bilo v koncentracijskem taborišču Auschwitz v prvem množičnem pomoru ubitih 1500 poljskih Judov.

Leta 1943 je pri rtu Bonu v Tuniziji kapituliralo 225.000 pripadnikov nemške in italijanske vojske, s čimer so se končali boji v severni Afriki.

Leta 1949 se je po sporazumu med ZDA in ZSSR končala popolna zapora Berlina, ki je trajala od 24. 6. 1948.

Leta 1965 je rusko vesoljsko plovilo Luna 5 strmoglavilo na Luno.

Leta 1972 je skupina The Rolling Stones izdala album z naslovom Exile On Main Street, velikokrat omenjen kot njihov najboljši album.

Leta 1976 se je rodil kolesar Mitja Mahorič, ki je dvakrat zmagal na Dirki po Sloveniji, in sicer leta 2003 in 2004.

Leta 1993 so Slovenijo sprejeli v Svet Evrope, najstarejšo organizacijo evropskih držav, ustanovljeno 5. 5. 1949 v Londonu, s sedežem v Strasbourgu.

Leta 1996 je Manchester United v finalu angleškega nogometnega pokala z 1:0 premagal Liverpool in postal prvo moštvo, ki je drugič osvojilo dvojno krono (prvenstvo in pokal). V lepšem spominu je Liverpoolu ostal pokalni finale na današnji dan leta 2001, ko je z 2:1 premagal Arsenal. Oba zadetka za zmagovalce je dosegel napadalec Michael Owen.

Leta 1998 je slovenska moška kegljaška reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Celju osvojila srebrno medaljo v moštveni konkurenci. Z novim svetovnim rekordom 6.157 podrtih kegljev so se zlata veselili Nemci.

Leta 2001 je V Rio de Janeiru v 73. letu starosti umrl brazilski nogometaš Valdir Pereira "Didi". Z reprezentanco se je leta 1958 in 1962 veselil naslova svetovnega prvaka, pri čemer je bil leta 1958 na Švedskem izbran tudi za najboljšega igralca turnirja. Med letoma 1952 in 1962 je za brazilsko reprezentanco dosegel 20 golov.

Leta 2002 je nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter prispel na Kubo na petdnevni obisk. Carter je postal prvi ameriški predsednik, ki je obiskal Kubo po letu 1959, ko je Castro postal predsednik.

Leta 2002 so rokometaši Mobitela Prul 67 so v Škofji Loki po napetem finalu osvojili pokal Slovenije in sijajno sezono končali z dvojno krono. V finalu turnirja najboljše četverice so Prulčane čakali igralci Celja Pivovarne Laško, ki so se po izgubljenem prvenstvu Ljubljančanom želeli maščevati. To jim ni uspelo, saj so bile Prule boljše s 27:26 (12:13) in so se prvič veselile pokalnega naslova. Ivan Simonovič je bil z osmimi goli najboljši strelec Prul, zmagoviti zadetek pa je Vedran Zrnič dosegel šest sekund pred koncem dvoboja. Sergej Rutenka je dal 11 golov za Celjane, ki so prej desetkrat zapored osvojili pokalno lovoriko.

Leta 2007 je pokojni Jure Robič premočno zmagal na prvi ultramaratonski kolesarski dirki okoli Slovenije (DOS). Na cilj je prišel več kot dve uri in pol pred Markom Balohom.