Bo Razingar igral ali ne? sta ugibala jeseniška navijača. Foto: RTV SLO
Bo Razingar igral ali ne? sta ugibala jeseniška navijača. Foto: RTV SLO
Celovški krog
Seamus Kotyk
Neposredni Seamus Kotyk, ki odkrito priznava, da je dobro plačan za svoje delo in ga zato mora tudi dobro opraviti. Foto: RTV SLO
Zaščita vratarja
Ob številčni premoči so Celovčani nevarno pretili Kotyku in soigralcem. Foto: RTV SLO
Slačilnica gostov
Po začetni nejevolji se je ozračje v slačilnici Jesenic sprostilo. Foto: RTV SLO

Čeprav najvišji poraz slovenskih prvakov v zadnjih letih na Dunaju proti Capitalsom z 0:7 še odmeva, je že tu novo srečanje v EBEL Ligi proti KAC-u. Nekaj ur predtekmo se dvorana v središču koroške prestolnice pripravlja na večerni karavanški derbi, v pisarni KAC-a urejajo zadnje podrobnosti, v navijaški trgovini polnijo in preurejajo police. Avtobus s slovenskimi hokejisti prispe pred dvorano dve uri pred prvim sodnikovim žvižgom, sledita priprava in ogrevanje, hkrati se okrepi vrvež pred blagajno.

Močna celovška tradicija
"Obiskovanje tekem KAC-a je naša tradicija, to je najboljši koroški klub. Čeprav nam letos ne gre najbolje, je KAC moje moštvo in vedno ga bom podpirala", je povzela Sylvia, oblečena v klubski dres in šal, medtem ko je s prijatelji pila pivo v preddverju dvorane. "Jesenice so dobro moštvo, igrajo pošteno, so konkurenčne, predvsem imajo glasne navijače," je dodal njen prijatelj: "Saj jih slišite." Na prizorišče so v tem trenutku s petjem in ob spremljavi bobnov prikorakali navijači s sončne strani Alp.

Gostovanje je zabava in dogodek
"Jesenic ne bodrimo samo doma, ampak tudi v tujini, pa še Celovec je blizu," je razložil eden izmed umirjenih Gorenjcev. "Ponavadi gremo skupaj s kolegi, ne samo sem, tudi v Gradec, Salzburg. Tukaj se tudi kaj dogaj med tretjinami. Manjše dvorane so, zato so po navadi polne, vlada dobro prijateljsko ozračje," je sklenil naš sogovornik in se podal na tribuno.

Prvi del se ni končal po okusu slovenskih ljubiteljev hokeja (KAC je od 17. minute vodil z 1:0), vseeno pa dobra volja ni izginevala, ampak se je še bolj krepila ob točilnih pultih v dvorani. "Dobra zajebancija, ni kaj," se oglasi nekdo, ko se zasliši točajevih fünfundsechzig (5,60 evra). "Moram plačati, ni ravno poceni za dve pivi, a bo že." V drugem delu bučno navijanje na južnih stojiščih ne poneha, kar spodbudi tudi domače navijače, ki so na zahodni tribuni pod stropom čedalje glasnejši, občasno prižgejo tudi kakšno manjšo baklo, kar pa prijaznih varnostnikov, za katere sumimo, da so nekdanji hokejisti KAC-a, ne vznemirja.

Manjka samo še Olimpija
Med drugim odmorom se pridružim bolj izkušenim navijačem železarjev, ki modrujejo o poteku igre. "Mora se samo še odpreti, prazen gol pa ne gre noter," je prevladujoča ocena. Pogovor se obrne na avstrijsko ligo: "To je zadetek v polno, sploh ne pogrešamo Albe. Mi bomo kar tukaj ostali, hodili v Avstrijo in Ljubljano." Želja Jeseničanov je jasna, v Ligi EBEL si želijo še svojih večnih tekmecev in hokejska sezona bi bila za naše razmere popolna.

"Vsa gostovanja so dobra, mogoče je še najslabše tukaj, v Celovcu. Res "ta prava stvar" so Linz, Gradec in Dunaj. Naši funkcionarji naj si gredo ogledat, kaj se dogaja tam pred tekmo, ob njej in med njo. Sprejem navijačev je fantastičen, vsaka dvorana ima navijaško trgovino, ponudba izjemna," so recepte za odlično obiskanost izdali vneti Jeseničani, ki so do zdaj izpustili le dve gostovanji.

Po zabavi počitek in delo
Tudi v zadnji tretjini je celovška mreža ostala zakleta za Jesenice, Celovčani pa so pred koncem srečanja še drugič zadeli in derbi 28-kratnih avstrijskih in slovenskih prvakov je bil odločen. "Ni krize, samo gole bo treba spet začet' dajat', zdaj domov spat, jutri pa delat," so bile besede ne pretirano razočaranih gostov, ki so še zadnjič pozdravili svoje ljubljence in nato z bobni in pesmijo zapustili Messhalle.

V slačilnici na eni strani pesem, na drugi strani ...
Jeseničani so šli pod tuš malce poparjeni, saj so prvič letos izgubili s KAC-em, a življenje gre naprej. Prvi iz garderob so prišli nosilci igre Tomaž Razingar, Aaron Fox in Seamus Kotyk, ki je bil tudi najbolj zgovoren. "Kdaj imaš tudi slab dan, samo to ni izgovor za slab dan na naslednji tekmi," je jeseniški vratar zanikal vzrok poraza na Dunaju.

"V Evropi me moti to, da vsi sprašujejo o preteklosti, o preteklih tekmah, redkokdo pa se takoj usmeri naprej v prihodnost. V tem trenutku se veselim jutrišnjega prostega dne, ki je moj edini prosti dan v tednu, dan pozneje si želim imeti en dober trening z ekipo, v petek je na sporedu že nova tekma in nova priložnost," je svoj pogled na življenje predstavil Kanadčan, čigar razmišljanje zna klubu in njegovim navijačem v dolgi sezoni zelo koristiti.

Toni Gruden