Kot se za prvake spodobi, so prek Inieste v 7. minuti srečanja proti Levskemu dosegli prvi zadetek v letošnji Ligi prvakov. Foto: EPA
Kot se za prvake spodobi, so prek Inieste v 7. minuti srečanja proti Levskemu dosegli prvi zadetek v letošnji Ligi prvakov. Foto: EPA
Michael Ballack
Takole je Michael Ballack z enajstmetrovko dosegel svoj prvi gol za svoj novi klub. Foto: Reuters
Fernando Morientes
Fernando Morientes se je po angleški avanturi pri Liverpoolu ponovno vrnil na Pirenejski polotok in že takoj dokazuje svojo kvaliteto. Foto: Reuters
Marco Caneira
Joao Alvalade je eksplodiral ob fantastičnem golu Caneira, igralci Interja pa so se zavedli, da jim bo še trda predla v Ligi prvakov, če ne bodo igrali bolje. Foto: EPA
Brandao skače
Brandao (Šahtjor) je preskočil Mattea Ferrarija (Roma), a pot do mreže mu je ostala uganka. Foto: Reuters

Po začetku državnih prvenstev in kvalifikacij za evropsko prvenstvo se je končno začela tudi težko pričakovana nogometna Liga prvakov. Prvi dan 1. kroga so se odvijala srečanja v skupinah od A do D.

Kdo bo ustavil Barco?
Prvi gol na osmih prizoriščih je padel na Nou Campu, kjer je katalonski gigant gostil bolgarskega novinca v elitni druščini, klub Levski iz Sofije. Španski prvaki so nasprotniku dali pošteno nogometno lekcijo (5:0). Posebej je navdušil zadnji zadetek večera, ki ga je z značilnim preigravanjem na levi strani kazenskega prostora in s strelom v zgornji daljši vratarjev kot dosegel Ronaldinho.

"Večer je bil popoln, ne moremo si želeti kaj več," je bil nad predstavo navdušen najboljši igralec leta, ki se očitno vrača v staro dobro formo izpred mundiala.

Standardni Mourinho
Na drugem srečanju v skupini A, ki je bil hkrati derbi uvodnega dne, je Chelsea z zanesljivo in ne pretirano privlačno igro odpravil nemški Werder z 2:0. Mickael Essien je povedel Londončane v vodstvo po napaki ožje bremenske obrambe, drugi zadetek je iz najstrožje kazni prispeval Michael Ballack.

Nemoč Interja na Portugalskem
V skupini B je prišlo do edinega pravega presenečenja. Močno okrepljeni Inter je izgubil na gostovanju pri Sportingu (0:1), poleg tega je bil pet minut po lepem golu Caneira iz voleja izključen še Patrick Vieira, ki je z glavo udaril brazilskega napadalca Liedsona.

"Premagali smo veliko moštvo," je po zmagi razlagal strelec edinega gola. "Pred srečanjem smo si dejali, da nič ni nemogoče, in smo pozabili na vse težave, ki so nas pestile," je preprost recept za uspeh novinarjem zaupal trener Paulo Bento, ki je zaradi številnih poškodb bil prisiljen igrati celo z mladinci.

Polom vzhodnjakov
Na srečanju v Münchnu je Bayern po bledem prvem delu v drugem pokazal vso svojo moč in razbil ruski Spartak s 4:0. Enak poraz je doživel še en "sovjetski" klub, Šahtjor iz Ukrajine, ki je na Olimpicu prav tako v drugem polčasu prejel kar štiri gole. Roma je bila do vodečega zadetka krepko v senci vzhodnjakov, a sta bila napadalca Ciprian Marica in Brandao neustavljiva. Nato so sinovi volkulje v pičlih 12 minutah dosegli tri hitre gole.

Hat-trick Morientesa
V Atenah je Olympiacos prvi povedel, nato prepustil pobudo Valencii, izenačil, na koncu pa v zadnjih minutah pobral dve žogi iz svoje mreže in prve tri točke so odšle v Španijo. Junak je postal Fernando Morientes, ki je v prvem delu v petih minutah preobrnil izid, zadnji gol za hat-trick je dodal v zadnji minuti obračuna.

Dolgčas v skupini C
Precej pd pričakovanji je bilo srečanje v Eindhovnu med PSV-jem in Liverpoolom. V slabi predstavi bi Otočani kaj kmalu odnesli vse tri točke, potem ko je v zadnjih izdihljajih tekme kapetan Steven Gerrard zadel prečko. Tudi drugo srečanje skupine med Galatasarayjem in Bordeauxom se je končala z nepriljubljenim izidom 0:0.

LIGA PRVAKOV


1. krog:
Skupina A:
CHELSEA - WERDER BREMEN 2:0 (1:0)
Essien 24., Ballack 68./11-m

BARCELONA - LEVSKI SOFIJA 5:0 (2:0)
Iniesta 7., Giuly 39., Puyol 49., Eto'o 58., Ronaldinho 90.

Skupina B:
SPORTING LIZBONA - INTER 1:0 (0:0)
Caneira 64.
Rdeči karton: Vieira (Inter) 68.

BAYERN - SPARTAK MOSKVA 4:0 (0:0)
Pizzaro 48., Santa Cruz 51., Schweinsteiger 71., Salihamidžić 84.

Skupina C:
GALATASARAY - BORDEAUX 0:0

PSV EINDHOVEN - LIVERPOOL 0:0

Skupina D:
OLYMPIACOS - VALENCIA 2:4 (0:0)
Konstantinou 28., Castillo 66.; Morientes 34., 39., 90., Albiol 85.

ROMA - ŠAHTJOR DONECK 4:0 (0:0)
Taddei 67., Totti 76., De Rossi 79., Pizarro 89.