Leo Messi in Xavi Hernandez. Dve nogometni božanstvi, brez katerih Barcinega letošnjega uspeha ne bi bilo. Foto: EPA
Leo Messi in Xavi Hernandez. Dve nogometni božanstvi, brez katerih Barcinega letošnjega uspeha ne bi bilo. Foto: EPA
Xavi s pokalom
Strokovna žirija je za najboljšega igralca rimskega finala razglasila Xavija, medtem ko so navijači izbrali Messija. Foto: Reuters
Xavi
Kljub temu, da je uspešen že skozi celo kariero, pa velike nagrade dobiva šel v zadnjem času. Poleg že naštetega je bil izbran tudi med pet najboljših nogometašev sveta sezone leta 2008. Foto: EPA
Henry, Busquets in Xavi
Soigralci ga imajo zelo radi, saj je pošten, korekten, v težkih trenutkih pa se nanj da zanesti. Foto: EPA
Xavi v dresu 'furie'
Manjka mu le še naslov svetovnega prvaka s Španijo, ki ga bo napadal naslednje leto v Južnoafriški republiki. Španci bodo tam izredno nevarni, saj se nahajajo v odlični formi, brez poraza so namreč že 31 tekem. Foto: EPA

Lani je Xavier Hernández i Creus ali na kratko Xavi postal tudi najboljši igralec evropskega prvenstva v Avstriji in Švici, kjer je Španija po 40 letih znova postala evropski prvak.

Nesojeni napadalec
Njegovo srce je rdeče-modro, nikdar ni sploh pomislil na to, da bi zaigral za madridski Real, pa čeprav so na dan pred kratkim prišle govorice, da naj bi si ga želeli na Santiagu Bernabeu. "Spoštujem te komplimente rivalskega kluba, a nemogoče je, da bi zaigral tam. V Realu ne bi bil srečen," je dejal Xavi, ki so mu med testi za pred igranjem za prvo ekipo dejali, da bo igral kot napadalec. Zdaj je njegova nogometna pozicija srednji vezni, lahko pa se pomakne tudi bolj v obrambo.


Zadel na prvi tekmi za člane

Xavi je bil star 11 let, ko se je začel ukvarjati z nogometom, na treningu Barcelone pa je bil prvič leta 1991. Že kot otrok je pokazal svojo pripravljenost do učenja novih stvari in lahkoto pri zbliževanju z neznanim. Leta 1997 je prvič zaigral za člansko selekcijo sicer B-ekipe Barcelone, pri kateri je bil celo ključen mož, da se je ta uvrstila v 2. ligo, leto pozneje pa je že nosil dres prvega moštva. Zadel je na svoji prvi uradni tekmi, 18. avgusta 1998, ko so se varovanci Louisa van Gaala v finalu superpokala pomerili z Mallorco.

V Barceloni zamenjava za Pepa Guardiolo
Za Xavija, ki je na finalni tekmi podal za drugi zadetek, imel veliko priložnost iz prostega strela, s podajami in odlično organizacijo pa je razigraval svoje soigralce, velja, da je naslednik Pepa Guardiole, ki ga tudi najbolj spoštuje. Ljudje ga z 38-letnikom tudi pogosto primerjajo, Xavi pa je s tem zadovoljen. Vedno se je pripravljen izboljšati, saj ima zelo tekmovalen in bojevit značaj. Izboljšave bo poskušal še naprej iskati pri katalonskem gigantu, za katerega je med letošnjo sezono podpisal novo pogodbo. Po poročanju španskih medijev naj bi do leta 2014 v žep pospravil 7,5 milijona evrov letno.

Je bil res najboljši v finalu?
"Zelo sem vesel, v prvi vrsti zaradi naše zmage, malce pa tudi zaradi nagrade, ki sem jo prejel sam. Sem bil v finalu zares najboljši? Ne vem, sam o tem ne bom govoril, lahko rečem le to, da mi zagotovo ni težko, ko imam ob sebi takšne soigralce. Skupaj smo trdo garali od prve do zadnje minute in pritiskali United pred njegov gol z napadalno igro. Po naši zaslugi se niso uspeli sprostiti," je dejal nogometaš iz majhne vasice Matadepera v Kataloniji, ki je po številu nastopov v dresu Barcelone na drugem mestu.

Na igrišču en, v garderobi drug Xavi
Sin nogometaša kluba Sabadell je na igrišču hladen, v slačilnici pa prijateljski in vesel, medtem ko soigralci hvalijo njegovo trdnost in poštenost v težkih trenutkih. S svojimi akcijami je sposoben vzpostaviti potek tekme, kot se je to zgodilo v polfinalu Eura 2008, na katerem je dosegel prvi zadetek proti Rusom, v finalu pa je v 33. minuti lepo podal za gol Fernanda Torresa.

Uspehe lahko le našteva
Z Barcelono je osvojil vse, kar se je dalo. Štirikrat je bil prvi v državnem prvenstvu in enkrat v pokalu, dvakrat je osvojil domači superpokal in enkrat evropskega, dvakrat je slavil v Ligi prvakov, enkrat pa je postal svetovni prvak. V dresu Barcelone je v vseh tekmovanjih nastopil že 473-krat, dosegel pa je 46 golov. Kljub vsemu mu ni pomembno, ali ga imajo ljudje za zvezdo ali ne, dovolj mu je, da je s svojo igro zadovoljen.

Manjka mu naslov svetovnega prvaka s Španijo
Igral je tudi v vseh mladinskih reprezentančnih selekcijah, leta 1997 je z reprezentanco U-17 osvojil naslov prvaka, enak uspeh pa je ponovil tudi dve leti kasneje, ko je Japoncem v finalu svetovnega prvenstva U-20 v Nigeriji dal dva zadetka. Že leto zatem je prvič oblekel dres članske reprezentance, na olimpijskih igrah v Sydneyju pa je postal še olimpijski prvak. Največji uspeh je zagotovo naslov lanskega evropskega prvaka pod vodstvom Luisa Aragonésa. Za "Furio" je zadel osemkrat v 71 nastopih.

Anže Blažič