Boštjan Cesar se je v Chievu odlično znašel.
Boštjan Cesar se je v Chievu odlično znašel. "Liga mi "paše" in zelo sem srečen," pravi. Foto: Reuters

Veliko se je govorilo o tem. Šlo je mimo, sam imam lahko čisto vest. Dva dni po tekmi sva razčistila, povedal je svoje in se opravičil. Vsak lahko izgubi živce in njegovo opravičilo sem sprejel. Nisem pričakoval, da se mi bo opravičil po telefonu. Mislil sem, da se bo opravičil v časopisu ali klubu. To je bila velika gesta, da me je poklical in se mi osebno opravičil.

O opravičilu Samuela Eto'oja po incidentu na novembrski tekmi proti Interju (2:1), ko ga je Kamerunec na tla položil s potezo "Zidane".
Boštjan Cesar in Samuel Eto'o
Samuel Eto'o je moral zaradi udarca z glavo prisilno izpustiti tri tekme. Foto: EPA

Ne več, zdaj so spoznali, od kod prihajamo in da nismo daleš stran od njih (smeh). Slovenci smo z dobrimi igrami pustili dober pečat v Italiji.

O tem, ali ga imajo v Italiji zaradi njegovega priimka še vedno za Brazilca.
Boštjan Cesar in Bojan Jokić
Z Bojanom Jokićem sta od maja lani ne samo reprezentančna, ampak tudi klubska soigralca. Foto: Reuters

Življenje gre hitro naprej, čas hitro beži, a seveda si ga kdaj pogledam oziroma ga vidim na televiziji. Toda kot sem že rekel: osredotočeni smo na prihodnost, na stari slavi ne smemo preveč živet. Je pa lepo videti ta gol in da sem zadel proti Italijanom.

O tem, ali si pogosto pogleda posnetek zadetka proti Italiji.
Boštjan Cesar
Cesar se je 20. februarja takole razburjal na tekmi proti Milanu (1:2), ko je Robinho dosegel zadetek po očitnem igranju z roko. Foto: Reuters

Gotovo je italijanska liga najmočnejša po imenih klubov. Lahko naštejemo deset klubov, ki se lahko vsi borijo za prvaka v vsaki ligi. Ni tako kot v Španiji, kjer sta samo dva. Tu lahko vsak premaga vsakogar ali pa izgubi proti vsakomur.

O kakovosti italijanskega prvenstva
Boštjan Cesar
V reprezentanci je do zdaj dosegel štiri zadetke, nazadnje novembra v Kopru ob porazu na prijateljski tekmi proti Gruziji (1:2). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Lepo je, ko vidiš soigralce in se z njimi pogovoriš. To ti daje neko moč in občutek, da res nekaj pomenimo v Italiji in eni najboljših lig na svetu.

O srečanjih z reprezentančnimi soigralci v Italiji.
Boštjan Cesar in Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je Cesarja najbolj navdušil. Foto: EPA

, iz katere lahko sklepamo, da ga je svet "calcia" dobro spoznal.
V Serie A zdaj že pol leta iz tedna v teden opozarja nase z uspešnimi igrami v dresu Chieva, z 31 točkami trenutno trinajstouvrščenega moštva italijanskega prvenstva. S tremi zaporednimi februarskimi porazi so si nogometaši iz Verone resda nekoliko otežili pot do obstanka, saj bo boj v zadnjih 11 krogih še neizprosen, a 28-letni Ljubljančan verjame, da jim bo uspelo.
Še pred odločilnimi tekmami ga čez tri tedne čaka velik reprezentančni izziv, saj v Stožice prihaja izbrana vrsta dežele, v kateri si služi kruh. In na katero ima lepe spomine, saj je 9. oktobra 2004 kot rezervist zadel z glavo in bil najzaslužnejši, da so poznejši svetovni prvaki poraženi zapuščali Celje v kvalifikacijah za SP 2006 (1:0).
"Če bo vsa ekipa dobro igrala, nam bo lažje. Ni vse odvisno od obrambe. Če napadajo in dobro igrajo že napadalci, je lažje vezistom in posledično tudi obrambnim igralcem. Če imaš 50-krat za izbit žogo, boš gotovo prej naredil napako, kot če moraš to storiti 10-krat," razmišlja pred tokratno tekmo proti štirikratnim svetovnim prvakom.


Boštjan, marec je tu, hitro se bliža reprezentančna tekma proti Italiji. Že kaj mislite na to tekmo ali ste vendarle stoodstotno osredotočeni na klub?
Stoodstotno sem osredotočen na klub, ampak normalno, da kdaj pa kdaj pomislim na reprezentanco. Veselimo se teh dveh tekem, tudi tiste proti Severni Irski.

Vas kdo v klubu kaj podraži na to temo?
Nimam nobenega soigralca, ki bi bil v reprezentanci, normalno pa je, da se pogovarjamo tudi o tem. Večina je seveda navijačev azzurrov, a gotovo bo tudi kdo iz Italije navijal za nas. Pri tem mislim na prijatelje tu v Veroni in kakšnega navijača Chieva. Veliko se o tej tekmi pogovarjamo s tujci, od Italijanov pa mogoče še največ z vratarjem Stefanom Sorrentinom, ki bi si morda lahko zaslužil tudi poziv v reprezentanco, saj je bil lani izbran za najboljšega vratarja italijanske lige. Verjame v italijanski uspeh.

Čutite kakšen pritisk z italijanske strani?
Ne. Smo profesionalci in vemo, kdaj se lahko začne ta pritisk dvigovati. Za zdaj ne čutim nobenega pritiska.

Sami ste azzurre enkrat že spravili na kolena, oktobra 2004 ste jim ob zmagi z 1:0 v Celju tudi zabili gol. Se v Italiji še spomnijo, da ste prav vi tedaj zatresli njihovo mrežo?
Pravi navijači se gotovo spomnijo. Prej gotovo še niso slišali za mene in lep občutek je, ko se spomnim na to zmago. Obrambnemu igralcu je še lepše, saj se zadetkov po navadi veselimo bolj kot napadalci, ker jih dosegamo redkeje. Veselje je še večje, če ga daš Italijanom. Novinarji so že omenjali to, da sem ravno jaz tedaj dosegel zadetek. A pomembnejša je sedanjost in to, da pridemo na zbor zdravi.

Si pogosto ogledate posnetek tistega zadetka?
Življenje gre hitro naprej, čas hitro beži, a seveda si ga kdaj pogledam oziroma ga vidim na televiziji. Toda kot sem že rekel: osredotočeni smo na prihodnost, na stari slavi ne smemo preveč živet. Je pa lepo videti ta gol in da sem zadel proti Italijanom.

Gotovo ste vsaj malo spremljali igre Italije v zadnjih mesecih. V kakšnem stanju so po vašem mnenju?
Ne glede na to, da je Italija zamenjala generacijo, je velika velesila in bo vedno eden od favoritov. V naši skupini so glavni favoriti. Po imenih so močna ekipa, vemo pa, da v nogometu ni vse v imenih. So izjemni nogometaši, a do zdaj še niso prikazali takšnih predstav, kot smo jih od njih navajeni. Krasi jih kolektivna igra, dobra taktika, so disciplinirani, imajo pa tudi nekaj individualne kvalitete. Vsekakor pa so na vsaki tekmi favoriti.

Vrniva se h Chievu. Na zadnji tekmi v Ceseni niste igrali, ker ste bili izključeni na srečanju proti Milanu. Kdaj se vračate na igrišče, že ta konec tedna?
Ja, vračam se, a če bom dobil rumen karton, bom na naslednji tekmi znova počival.

Chievo je na zadnjih treh tekmah doživel tri poraze. Je v klubu zaradi tega čutiti kaj živčnosti?
Ne bi rekel. Normalno pa, da ni prijeten občutek, če izgubiš tri tekme zapored, sploh ker v tej sezoni tega nismo vajeni. Rekel pa bi, da smo na zadnjih dveh tekmah izgubili nepravično. Vemo, kako se je končala tekma proti Milanu (Robinho je pred prvim zadetkom očitno igral z roko, op. a.), na zadnji tekmi pa so nam sodniki v 90. minuti dosodili 11-metrovko, čeprav bi po mojem mnenju lahko ravnali tudi drugače. Po kotu so se držali štirje igralci, mislim, da se takšni "penali" ne bi smeli piskati. Če bi se tekma končala neodločeno, bi bilo za nas že drugače. A te tekme so že pozabljene, gremo naprej. Je pa res, da malih klubov sodniki ne preveč "šmirglajo", mi smo bili že nekajkrat oškodovani. Največji klubi so kvalitetni, a jih sodniki tudi bolj ščitijo.

Nekako velja, da je za obstanek potrebnih 40 točk. Vam bo uspelo?
Verjemem, da bo. Če ne bi verjel, sploh ne bi igral. Mislim, da bomo to dosegli, obstanek je cilj kluba. Z malo več sreče in več spoštovanja sodnikov bi bili že zdaj kakšno mesto višje, imeli bi nekaj točk več in nam morda ne bi bilo treba v nedeljo premagati Parme.

Vaš optimizem verjetno črpate tudi iz dejstva, da je bil Chievo pred porazom v Cagliariju šest tekem brez poraza. Med drugim ste premagali Napoli.
Malokatera ekipa nas je razbila, ne samo kar se tiče izida, tudi kar se tiče igre. V Milanu smo na primer izgubili s 3:1, a so nam lahko čestitali za igro. Sami smo si zabili dva gola, toda nato imeli iniciativo. Igramo lep nogomet in res je bilo malo nenavadno zdaj izgubiti trikrat zapored.

Kako je bilo igrati na San Siru proti vašemu najljubšemu klubu Milanu?
To je res prekrasen stadion. Ne bi rekel, da najboljši, saj sem igral že marsikje, je pa gotovo med najlepšimi. Lahko dam samo kapo dol. Fenomenalen stadion, to je bilo lepo darilo in lep spomin za vse večne čase.

Nekateri kritiki menijo, da kakovost italijanskega prvenstva že dolgo ni bila na tako nizki ravni, italijanskim klubom grozi, da že kmalu v Evropi ne bodo imeli več niti enega predstavnika ... Kakšno je vaše mnenje?
Se zgodi, vemo, da se razmerja v nogometu spreminjajo. Vedno so presenečenja. Ko se začnejo boji na izpadanje, lahko vsak premaga vsakogar. Ne bi se strinjal s tem, da je kakovost slabša. Ne pozabimo, da je Inter lani osvojil Ligo prvakov. Gotovo je italijanska liga najmočnejša po imenih klubov. Lahko naštejemo deset klubov, ki se lahko vsi borijo za prvaka v vsaki ligi. Ni tako kot v Španiji, kjer sta samo dva. Tu lahko vsak premaga vsakogar ali pa izgubi proti vsakomur. Deset klubov se bori za vrh, sedem, osem pa za obstanek.
V Chievu ste se odlično znašli in takoj zaigrali v začetni enajsterici. Trener Stefano Pioli vam zaupa, verjetno pa so tako kot vedno v vaši igri tudi rezerve. Je kakšna stvar, ki bi jo morda želeli popraviti?
Po vsaki tekmi si lahko kritičen, vsako tekmo bi se dalo igrati bolje. Zadovoljen sem, ker sem zdrav, odigral sem večino tekem. "Paše" mi ta liga in zelo srečen sem v Chievu.
Kdo od zvezdnikov v Serie A vas je najbolj navdušil? Na koga je bilo v obrambi najtežje paziti?
Ibrahimović je res ekstra "klasa", mislim pa, da bi lahko naštel deset igralcev. V Italiji je res veliko igralcev res kvalitetnih.
Na Apeninskem polotoku je tudi vse več slovenskih nogometašev. Kako gledate na ta "fenomen"?
To je samo dokaz, da imamo v Sloveniji veliko dobrih igralcev. Da igra toliko Slovencev v italijanski ligi, je lep dosežek.

Je bila po kakšni tekmi priložnost za daljše druženje s katerim od soigralcev v reprezentanci?
Vemo, da če igraš v gosteh, odhajaš takoj po tekmi na pot. Lepo pa je, ko vidiš soigralce in se z njimi pogovoriš. To ti daje neko moč in občutek, da res nekaj pomenimo v Italiji in eni najboljših lig na svetu.

Vam je Bojan Jokić zelo pomagal pri privajanju na novo okolje?
Ja, res mi je zelo pomagal. Je fenomenalen fant. Poznava se že dolgo časa, zdaj sva se še bolj zbližala. Zahvaljujem se mu, ker mi je pomagal pri prilagajanju. Z njegovo pomočjo mi je bilo veliko lažje.

Veliko se je govorilo o tem. Šlo je mimo, sam imam lahko čisto vest. Dva dni po tekmi sva razčistila, povedal je svoje in se opravičil. Vsak lahko izgubi živce in njegovo opravičilo sem sprejel. Nisem pričakoval, da se mi bo opravičil po telefonu. Mislil sem, da se bo opravičil v časopisu ali klubu. To je bila velika gesta, da me je poklical in se mi osebno opravičil.

O opravičilu Samuela Eto'oja po incidentu na novembrski tekmi proti Interju (2:1), ko ga je Kamerunec na tla položil s potezo "Zidane".

Ne več, zdaj so spoznali, od kod prihajamo in da nismo daleš stran od njih (smeh). Slovenci smo z dobrimi igrami pustili dober pečat v Italiji.

O tem, ali ga imajo v Italiji zaradi njegovega priimka še vedno za Brazilca.

Življenje gre hitro naprej, čas hitro beži, a seveda si ga kdaj pogledam oziroma ga vidim na televiziji. Toda kot sem že rekel: osredotočeni smo na prihodnost, na stari slavi ne smemo preveč živet. Je pa lepo videti ta gol in da sem zadel proti Italijanom.

O tem, ali si pogosto pogleda posnetek zadetka proti Italiji.

Gotovo je italijanska liga najmočnejša po imenih klubov. Lahko naštejemo deset klubov, ki se lahko vsi borijo za prvaka v vsaki ligi. Ni tako kot v Španiji, kjer sta samo dva. Tu lahko vsak premaga vsakogar ali pa izgubi proti vsakomur.

O kakovosti italijanskega prvenstva

Lepo je, ko vidiš soigralce in se z njimi pogovoriš. To ti daje neko moč in občutek, da res nekaj pomenimo v Italiji in eni najboljših lig na svetu.

O srečanjih z reprezentančnimi soigralci v Italiji.